Glavni cilj sprečiti nagli porast oboljevanja od koronavirusa, u Srbiji 57 pozitivnih

Ključna stvar u borbi protiv virusa je da se spreči nagli porast oboljevanja, a pogotovo starijih ljudi, rekao je profesor Zoran Gojković, saopštavajući da je do 18:00 časova, 16. marta koronavirusom u Srbiji zaraženo 57 ljudi. U isto vreme u Bugarskoj je 62 inficirana. Premijerka Ana Brnabić najavljuje pooštrene mere u borbi protiv epidemije koronavirusa, dok se njen bugarski kolega Bojko Borsov testirao i bio negativan na COVID-19.

Profesor Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo saopštio je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da je do 18:00 časova 16. marta u Srbiji zabeleženo 57 pacijenata pozitivnih na koronavirs, što je dva više nego juče.

Danas je testirano 15 osoba, rekao je on i naveo, da je 29 pacijenata u bolnici. Najviše u Beogradu – 17, potom u Nišu- 5, Novom Sadu – 4, Kragujevcu -2 i u Pančevu jedan pacijent. Ostali su na kućnom lečenju, rekao je Gojković i precizirao da su od hosptalizovanih pacijeneta svi stabini, sem dva slučaja u Novom Sadu koji su na respiratorima.

Zoran Gojković je apelovao na solidarnost i odgovornost i da se čuvaju svi, a pogotovo stari ljudi, jer su oni najpodložniji infekciji pa možemo, kako je rekao, da dodjemo u ozbiljan problem da zdravstreni sistem ne može da izdrži toliko veliki broj pacijenata.

Ključna stavar u borbi protiv virusa je da se spreči nagli porast oboljevanja, pogotovo starijih ljudi, a da bi se to postiglo starije osobe treba da ostanu u svojim kućama, jer kako struka kaže od koronavirusa se nećete zaraziti u kućnoj izolaciji, rekao je Zoran Gojković. Ključ cele priče je da poslušamo savete, jer imamo dovoljno i lekara i opreme, zaključio je on.

Ranije danas premijerka Ana Brnabić je rekla da će Vlada Srbije usvojiti pooštrene mere u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Ona je naglasila da su poražavajuće slike iz Beograda, Niša i Novog Sada, gde su zabeležene velike gužve. Stariji od 65 godina u velikom broju slučajeva nisu prihvatili apel vlasti da ostanu u kući zbog koronavirusa, rekla je i najavila da će razgovarati sa predsednikom Vučićem da se sutra ujutro zabrani izlazak iz kuća gradjanima starijim od 65 godina i to pod pretnjom novčane kazne od 150.000 dinara. Ona je dodala da će se organizovati dostava hrane, penzija i svih drugih potrebština starijim ljudima.

Brnabić je pomenula i mogućnost uvodjenja policijskog časa, u cilju zaštite života i zdravlja gradjana i kazala da će biti pooštreni uslovi za rad kafića i restorana.

Zbog gužvi na šalterima javnih službi premijerka Brnabić je rekla da će zatvoriti sve njihove šaltere a da će se obaveze koje se završavaju preko njih moći da se obave i po završetku vanrednog stanja, bez bilo kakvih posledica.

Vlada Srbije će zabraniti izvoz lekova na 30 dana i ograničiti kupovinu zaštitnih sredstava u apotekama, rekla je ona. Isto tako je ponovila da će za sve ljude koji u Srbiju dolaze iz zemalja koje su žarište epidemije biti odredjivan obavezan karantin od 28 dana, dok će ostali gradjani ići 14 dana u samoizolaciju. Za one koji prekrše samoizolaciju važiće novčana kazna do 150.000 dinara, a da se neće primenjivati zatvorske kazne, iz preventivnih razloga, precizirala je Brnabić.

Takodje je najavila da u utorak počinju i predavanja za učenike preko televizije i onlajn medija i dodala da je iz Kine stigla prva humanitarna pomoć u vidu testova za koronavirus.

U Bugarskoj je broj pozitivnih na koronavirus dostigao 62. Testirano je 147 osoba, medju kojima i bugarski premijer Bojko Borisov i Načelenik štaba za borbu protov koronavirusa profesor Vencislav Mutavdžijski i obojica su bili negativni, javio je BNR.

Bugarski mediji su takođe javili da neće biti moratorijauma na plaćanje struje i vode, kakvih je zbog vanredne situacije sa koronavisrusom bilo predloga, ali će se dugovi po ta dva osnova prolongirati za vreme posle prestanka važenja vanredne situacije, koja je u toj zemlji na snazi od 13. marta.

Slobodan Aleksić (izvori: Vlada Srbije / RTS / BNR / N1)

Foto: Tanjug

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar