Od sutra zabrana kretanja od 20 do 5 časova

U Srbiji od sutra zabrana izlaska za stare i zabrana kretanja od 20 pa do 5 časova, objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Do 18 časova 72-oje pozitivno na Covid-19 ili sedam više nego jutros. Na snazi moratorijum kredita. Vlada zabranila izvoz lekova i suncokreta. U Bugarskoj zimski centar Bansko u strogom karantinu i 81 inficiran. SZO ne preporučuje ibuprofen, a broj izlečenih u svetu veći za 2.500 nego juče.

Posle sastanka Kriznog štaba predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da zbog toga što nismo uspeli da uspostavimo discilplinu, Vlada Srbije od sutra u 10 časova zabranjuje izlazak na ulicu svim licima starijim od 65 godina u urbanim srednina, a u mestima manjim od 5.000 hiljada, starijim od 70. Takođe od sutra, ali od 20 časova, pa do 5 ujutru zabranjuje se svim licima da budu na ulici bez obzira na starost, a od toga će biti izuzeti samo oni koji rade treću smenu ili imaju radnu obavezu. Aleksandar Vučić je rekao da je Vlada donela odluke koje su nepopularne, ali koje će značiti zaštitu života.

Vučić je izneo podatak da od 7.607 lica koja su u izolaciji za 1.656 je utvrđeno da se ne pridržavaju te mere.

On je takođe rekao da je Srbija dobro snabdevena svim nephodnim namirnicama, pa će verovatno izvozom pomoći Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj i Severnoj Makedoniji. Takođe su nam i robne rezerve visoke i monetarna stabilnost je na visokom nivou, naveo je Vučić. On je rekao da se obustavljaju izbori i izborne radnje.

Predsednik Vučić je naveo da će se uvesti posebene autobuske linije za one koji rade, jer proizvodnja ne sme da stane. Naš cilj je da ukinemo sve autobuske linije i vozne, da nemamo prevoz, naš cilj je da ljudi budu u kući, a da za radnike obezbedimo posebne autobuse, dodao da se to može očekivati za nekoliko dana.

Vučič je zahvalio Kini na pomoći koju pruža Srbiji i posebno, kako je rekao, velikom prijatelju i bratu Si Djipingu na pomoći. Istako je da Peking šalje ogromnu pomoć, ali nije detaljnije govorio o tome.

Vučić se zahvalio i lekarima, policajacima, nastavnicima i pozdravio decu koja su počela onlajn nastavu i poželeo im uspeh. Obećao je i najmanje 30 miliona maski i reševanje problema sa dezinfekcionim sredstvima i rekao da imamo prostora za 6.000 pacijanata, kao i mnogo više respiratora nego samo pre nedelju dana.

Predsednik Srbije je kazao da se neće smanjivati plate u javnom sektoru i potvrdio povećanje plata od 10 odsto za lekare i zdravstvene radnike.

Inače, u Republici Srbiji je do 18 časova 17. marta 2020. godine registrovano ukupno 72 potvrđena slučaja COVID -9. Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 17. marta 2020. godine testirani su uzorci 39 osoba od kojih je 7 pozitivnih i 32 negativna na novi koronavirus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. Do 18 časova 17. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano su ukupno 374 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, stoji na sajtu COVID 19.

Moratorijum na otplatu kredita i izvoz lekova

Narodna banka Srbije usvojila je odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika. Moratorijum podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja, saopštila je Narodna banka, dok je Vlada odredila nekoliko objekata na teritoriji Republike Srbije koji će, u slučaju potrebe, služiti za karantinski smeštaj.

Ona je pooštrila mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru, pa su vlasnici u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta.

U cilju predostrožnosti, pooštrena je mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se zabrana izvoza odnosi ne samo na lekove proizvedene u Republici Srbiji, već na sve lekove koji se nalaze na teritoriji naše zemlje, odlučila je Vlada Srbije. Iz istih razloga, pored suncokretovog ulja, zabranila je i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Bansko u blokadi, ne preporučuje se Ibuprofen

U Bugarskoj je zabeležen 81 slučaj koronovirusa, saopštio je general Vencislav Mutavdžijski koji je na čelu Nacionalnog štaba za borbu protiv te zaraze. Na venrednom brifingu je takođe saopšteno da je zimski centar Bansko u jugozapadnom delu zemlje pod režimom strogog karanitana i da će svi strani turisiti koji tamo borave biti postepeo vraćani kućama. Razlog ovoj drastičnoj meri, koja podrazumeva zabranu izlaska i ulaska u grad, je što je Bansko jedno od žarišta COVID-a 19 u toj zemlji.

Kada je reč o svetu, Svetska zdravstvena organizacija i zvanično ne preporučuje Ibuprofen kao pomoćnu terepiju za lečenje COVID-a 19 i umesto njega savetuje paracetamol. Evropa zatvara granice na mesec dana, a u svetu je od korovairusa obelelo skoro 190.000 ljudi. Izlečeno je gotovo 81.000 ili 2.500 više nego juče.

 Slobodan Aleksić, Beograd (izvori: RTS / N1 / Index.hr / BNR / SZO)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar