Počela onlajn nastava, 65 pozitivnih u Srbiji

Do 8:00 časova 17. marta 2020. godine u Srbiji je registrovano 65 potvrđenih slučajeva COVID 19. U Srbiji počela onlajn nastava. Republička izborna komisija donela Rešenje o prekidu izbornih radnji u sprovođenju izbora koji su raspisani za 26. april. MUP je saopštio da lična i sva druga dokumenta važe sve dok traje vanredno stanje jer su njegovi šalteri zatvoreni. Čuveni fudbaler Hristo Stoičkov poziva Bugare da ostanu kod kuće. U toj zemlji 67 pozitivnih.

U Republici Srbiji je do 8:00 časova 17. marta 2020. godine registrovano ukupno 65 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 17. marta 2020. godine testirani su uzorci 19 osoba od kojih je 8 pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je pet osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja, stoji na sajtu Ministrastva zdrvalja.

Do 8:00 časova 17. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 335 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, navodi se na tom sajtu.

Republička izborna komisija je u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, donela Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora koji su raspisani za 26. april, saopštio je njen predsednik Vladimir Dimitrijević.

„Članom 5. te uredbe propisano je da se prekidaju sve izborne radnje u sprovodjenju izbora za narodne poslanike, pokrajinske poslanike u AP Vojvodine kao i za odbornike opština i gradova, te da će se nastaviti od dana prestanka vanrednog stanja”, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da na ovaj način RIK sprovodi obavezu propisanu uredbom ali i daje svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa jer, kako je naglasio ” izbori mogu da stanu ali život ne.”

Počela „škola na daljinu“

Zbog vanrednog stanja počela je onlajn-škola pa će nastavom na daljinu biti obuhvaćena cela osnovna škola, od prvog do osmog razreda, a za učenike osmog razreda je pojačan fond zbog male mature. Isto tako to će važiti i za srednjoškolce, rekao je za RTS ministar obrazovanja Mladen Šarčević.

“Od prvog do četvrtog razreda, učenici prate nastavu iz srpskog jezika, matematike i Sveta oko nas”, naveo je ministar obrazovanja Mladen Šarčević. Nastava onlajn osnovnih predmeta za osnovce biće emitovana na RTS-u kanal 3, a za srednjoškolce preko RTS “Planeta”. Nastava će se emitovati po blokovima, a školski dan iako će ga đaci provoditi kući uz TV, počinje u osam ujutro.

Kako je naveo ministar Šarčević, roditelji o nastavi na daljinu mogu da se informišu na sajtu Ministarstva prosvete.

Svaka škola je preuzela rasporede na svom sajtu, a rasporedi su objavljeni i na oglasnim tablama škola. Časovi za prvake počinju u osam ujutru, a između časove će imati petominutne pauze.

U prvoj nedelji projekta učenici će od prvog do sedmog razreda imati po dva časa, a osmaci po tri.

Sve lekcije će biti dostupne i na platformi RTS Planeta, pa će tako Ministarstvo prosvete imati i podatke ko se ulogovao i ko je gledao nastavu na daljinu, rekao je Šarčević. I univerziteti takođe prelaze na onlajn nastavu.

MUP je saopštio da lična i sva druga dokumenta važe sve dok traje vanredno stanje jer su njegovi šalteri zatvoreni.

I u Bugarskoj porast broja zaraženih. Šef Štaba za borbu protiv COVID-a 19, Vencislav Mutavdžijski rekao je da ih je sad 67, javio je BNR.

Kako prenose tamošnji mediji proslavljeni bugarski fudbaler Hristo Stoičkov pozvao je svoje sunarodnike da poštuju pravila vanredne situacije i da ostanu kod kuće.

Slobodan Aleksić (izvor: RTS / N1 / BNR)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar