Štab za vanredne situacije u Bosilegradu: Mere za sprečavanje širenja koronavirusa

Nakon objavljivanja vanrednog stanja u Srbiji, Štab za vanredne situacije opštine Bosilegrad održao je 16. marta sastanak na kome je doneo odluke o sprovođenju preventivnih mera u cilju sprečavanja epidemije koronavirusa i zaštite stanovništva.

Neposredno nakon završetka zasedanja, predsednik opštine i komandant štaba Vladimir Zaharijev je rekao da u Bosilegradu nema registrovanih slučajeva zaraženih koronavirusom.

On je istakao da je radi pomoći starijim i osobama sa hroničnim oboljenjima, Opštinski štab odlučio da formira ekipe, koje će obilaziti domaćinstva u Bosilegradu i selu Rajčilovci, sa licima starijim od 65 godina, kao i pacijentima sa dijabetesom i drugim hroničnim bolestima, koji se svrstavaju u rizičnu grupu za infekciju koronavirusom.

Pomoć u dostavljanju hrane, lekova i drugih neophodnih sredstava ugroženoj kategoriji, prema rečima Zaharijeva, pružaće zaposleni u Sportskom savezu Bosilegrad, Centru za socijalni rad, kao i volonteri Crvenog krsta Bosilegrad. Oni će, kako kaže komandant Štaba, imati na sebi jasne oznake Opštinskog štaba za vanredne situacije i upozoravati starije meštane da ostanu u samoizolaciji u svojim domovima sve dok za to postoji potreba.

Zaharijev naglašava da su predsednici mesnih zajednica na teritoriji opštine Bosilegrad dužni da Opštinskom štabu dostave spisak domaćinstava, kojima je neophodna pomoć kako bi im Štab blagovremeno i u najkraćem mogućem roku izašao u susret. Predsednik opštine je, takođe, kazao da će sva vozila javnih preduzeća u Bosilegradu biti pod komandom Štaba i da će u svakom trenutku biti na raspolaganju lokalnom stanovništvu.

U saopštenju Štaba se navodi da Dom zdravlja u Bosilegradu vrši trijažu poziva građana po redovima hitnosti, a na teren izlaze sva raspoloživa vozila. U toku današnjeg dana šest vozila je vršilo dostavu hrane i lekova, kao i zbrinjavanje pacijenata u selima, odnosno prevoz istih do kuće, stoji u saopštenju.

Opštinski štab za vanredne situacije je uputio zahtev opštinskoj inspekciji da obavesti sve ugostiteljske objekte na teritoriji opštine da će radno vreme kafića i restorana trajati od 8:00 do 20:00 sati, osim u slučaju ako se javi potreba da se u bilo koje doba dostavi hrana ugroženim licima.

Takođe, doneta je odluka o revidiranju spiska socijalno ugroženih lica sa teritorije opštine, koji će se dostaviti Štabu i odgovarajućim republičkim ministarstvima kako bi se pripremili u onoj meri u kojoj im treba obezbediti hranu i sredstva za higijenu i dezinfekciju.

U daljem tekstu saopštenja Opštinskog štaba upozoravaju se svi građani koji su u predhodnih nekoliko dana stigli iz inostranstva, da su dužni da se prijave u opštinski Kol-centar i ostanu u izolaciji u svojim domovima 14, odnosno 28 dana ukoliko dolaze iz zemalja visokog rizika i žarišta koronavirusa.

Komandant štaba i predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev je ponovo apelovao na građane da se pridržavaju mera koje je donela Vlada Republike Srbije i Opštinski štab.

„Zdravlje i život ljudi uvek su na prvom mestu. Svako ko treba pomoć ili želi da dobije bilo kakve dodatne informacije u vezi sa preduzimanjem preventivnih mera za sprečavanje pojavа, širenja i suzbijanja koronavirusa može da pozove u bilo koje vreme Kol-centar Opštine na brojeve telefona 017 / 877-006, 017 / 877-167 i 064 / 860-11-47“.

 A. Todorov (izvor: Opština Bosilegrad)

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar