U dimitrovgradskim školama počela onlajn nastava

Zbog vanrednog stanja za učenike u Osnovnoj školi “Hristo Botev” i u gimnaziji “Sveti Kirilo i Metodije” u Dimitrovgradu danas je počela onlajn nastava. Ovo su za portal FAR potvrdile direktorke Katarina Simeonov i Snežana Simeonov.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete obrazovni sadržaji biće emitovani na Trećem programu RTS-a, a svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta. Časovi se mogu naknadno pogledati više puta istog ili narednog dana. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.

“Osnovna škola je juče organizovala niz onlajn sastanaka, održano je nastavničko veće na Viberu i svim nastavnicima i zaposlenima su data potrebna uputstva. Održana su i razredna veća. Data su uputstva i roditeljima i učenicima. Nastava je krenula, dostupna je na RTS platformi i na trećem programu RTS-a. Apelujemo na roditelje da se ovo ne pretvori u suprotnost, da ovo nije prekid škole, nastava se nastavlja. Bitno je da deca od 8:00 do 14:00 časova rade ono što je predviđeno i da prate ono što im nastavnici dostavljaju kao zadatke, jer će to sve biti provereno. Deca su u obavezi da sve što urade pošalju putem slika i to će sve biti ocenjeno na kraju školske godine. U toku je izrada elektronske učionice, gde će učenici moći da vide svoje zadatke. Više od 90% roditelja ima mejl adrese i velika većina dece je na društvenim mrežama i ima pristup onlajn nastavi. Ukoliko neko od đaka nema dostupnost moći će putem oglasne table, telefonom, porukama ili na neki drugi način da pristupi sadržaju” – izjavila je direktorka osnovne škole Katarina Simeonov.

“Trenutno se u gimnaziji vrše pripreme, pravimo operativne planove za časove zajedno sa nastavnicima po instrukcijama nadležnog ministarstva. Razredne starešine komuniciraju sa svojim odeljenjima. Takođe, zvali su nas sa obrazovnog portala ucha.se i naveli da će nastava dve nedelje biti besplatna zbog ove novonastale situacije. Nastavnici su dobili zvanične instrukcije od Ministarstva i oni treba istovremeno da prate da li ima zdravstveno ugroženih. Nadamo se uspešnom realizovanju ove onlajn nastave” – rekla je direktorka gimnazije Snežana Simeonov.

U skladu sa odlukama i preporukama Vlade Srbije biće emitovani i časovi na jezicima nacionalnih manjina  u Dimitrovgradu, Bosilegradu i selu Zvonci.

Dodatne informacije u vezi sa učenjem na daljinu, kao vidom podrške nastavi, roditelji mogu dobiti pozivom na broj telefona 011/ 735 05 57.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar