a

NUNS: Najviši stepen profesionalizma i odgovornosti za javnu reč u uslovima vanrednog stanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije prilagodilo je rad u uslovima vanrednog stanja i opasnosti od širenja koronavirusa. Za sada će kancelarija u Domu novinara biti zatvorena, Sekretarijat će po potrebi dolaziti u kancelariju NUNS-a, a rad će se usklađivati sa daljim preporukama Vlade Republike Srbije. Komunikacija sa članstvom obavljaće se putem telefona i interneta.

U danima i nedeljama pred nama građanima su preko potrebne pravovremene i tačne informacije i zato pozivamo članove NUNS-a da se striktno pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da, kao što su činili i u ranijim vanrednim okolnostima, pokažu najviši stepen profesionalizma i odgovornosti za javnu reč.

Takođe, pozivamo članove i sve druge novinare i medijske profesionalce da pri izveštavanju budu maksimalno skoncentrisani i ne podležu glasinama i neproverenim informacijama, da izjave uzimaju od nadležnih stručnjaka, da štite privatnost zaraženih i posebno vode računa o izražavanju, jer nekad i samo jedna pogrešna reč može da izazove nemir i paniku.

Naglašavamo i da zadatak novinara tokom vanrednog stanja zbog epidemije nije samo da informišu, već i da edukuju stanovništvo o svim aspektima bolesti i merama zaštite.

Veoma je važno i da svi novinari koji izveštavaju sa rizičnih lokacija zaštite sebe i sve oko sebe u skladu sa preporukama Komiteta za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists), Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja.

Pozivamo vlasnike i urednike medija da se striktno drže svih zvaničnih uredbi i preporuka i vode računa o bezbednosti zaposlenih u njihovim redakcijama.

Napominjemo i da uvođenjem vanrednog stanja zbog sprečavanja epidemije država ne bi smela da uvodi cenzuru niti da ograničava pravo na slobodu govora, ali bi trebalo da posebno bude senzibilna na plasiranje neistina, govora mržnje i partijske propagande, čemu su prethodnih godina bili vični štampani i elektronski tabloidi, a sve u cilju tačnih i proverenih informacija za dobrobit građana.

Preporuke za novinare

Nezavisno društvo novinara Vojvodine objavilo je “Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju”:

Centar za istraživačko novinarstvo Srbjije (CINS) objavio je Savete Globalne mreže istraživačkih novinara za reportere koji izveštavaju o koroni.

Sekretarijat NUNS-a biće do daljnjeg dostupan svim članovima putem telefona i onlajna. Detaljnije na zvaničnom sajtu Nezavinost udruženja novinara Srbije.

Izvor: NUNS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar