a

Oštre mere za kršenje samoizolacije, koronavirus stigao i u Crnu Goru

Premijerka Srbije Ana Brnabić zadovoljna disciplinom građana, ali ne i onih u izolaciji i onih koji se vraćaju iz inostranstva. Oni koji krše mere samoizolacije biće smešteni u Pirotu, Požarevcu i Vršcu. U Srbiji šest novoinficiranih ili ukupno 89. Crna Gora više nije jedina u Evropi bez koronavirusa. U Bugarskoj 92 pozitivna na Covid 19.

Ovo je borba svakog pojedinca za celu našu državu i društvo, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Ona je saopštila i broj inficiranih, koji je do 18:00 časova, 18. marta 2020. godine bio 89 potvrđenih slučajeva, što je 6 više u odnosu na jutarnji presek. Testirani su uzorci 19 osoba od kojih je 6 pozitivnih i 13 negativnih. Premijerka je rekla da je šest pacijenata na respiratorima.

Ona je rekla da smo tek pred iskušenjima, jer ulazimo u treću nedelju od infekcije, kada kreće njeno ubrzavanje. Brnabić je pohvalila poštovanje mere neizlaska starijih građana i zahvalila im se na tome. Navela je da u Srbiji ima 6.000 volontera i 1.700 pripadnika Crvenog krsta, koji će im pomagati, kao i da je obišla jedan volonterski centar na Vračaru u Beogradu.

Takođe je najavila da se radi na kućnoj dostavi penzija, za one koji to žele, i da će u tome pomoći i vojska i pošta, međutim bila je izuzetno kritična prema našim građanima koji rade u inostranstvu i koji se uprkos apelima masovno vraćaju, pa time ugrožavaju naš zdravstveni sistem, jer je za njih obavezan karantin.

Za one koji prekrše meru samoizolacije Ministarstvo pravde će ih preko Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, prebacivati u karantin u objekte u Vršcu, Požarevcu i Pirotu na smeštaj do daljeg, rekla je ona.

Ako zarazi druga lica i teško im naruši zdravlje, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a u slučaju da uzrokuje smrt izreći će mu se kazna zatvora od dve do 12 godina, poručila je. U Moroviću će biti otvoren karantin za 500 osoba, gde će građani koji nemaju boravište u Srbiji, biti smešteni od sutra ujutro, istakla je Brnabić. Akt patriotizma je bio ostati u zemlji gde živite i radite, poručila je premijerka sunarodnicima, koji dolaze iz evropskih zemalja.

Vlada Srbije je formirala tim koji se samo bavi donacijama iz Kine, otvoren je račun u toj zemlji, gde će u juanima građani Kine moći da uplate novac za donacije i sve će ići za nabavku medicinske opreme i sredstava, navela je Brnabić.

Brnabićeva je rekla da odlaganje plaćanja računa važi samo za penzionere i starije od 65 godina, koji zbog zabrane ne mogu da idu da plate. Za sve ostale građane nema odlaganja plaćanja računa, rekla je ona.

Profesor Mijomir Pelemiš je apelovao na poštovanja mere i kazao da Srbija ima spremnih 6000 kreveta za obolele od koronavirusa i da će ih imati i 10.000, kao i da ima svega dovoljno, ali i da sve to ne mora da se upotrebi, ako smo samodisciplinovani i ako poštujemo mere.

Inače, vanredne mere su se dobro poštovale, pa je recimo u Beogradu zabeležena samo jedna krivična prijava protiv osobe starije od 65 godina, rečeno je Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu.

Zatvoreni su i svi šalteri javne uprave u državi, a sudovi su redukovali svoj rad. U Beogradu je gradski prevoz redukovan na subotnji režim rada, a predsednik Aleksandar Vučić najavio je mogućnost potpunog ukidanja gradskog i međugradskog prevoza u narednih nekoliko dana, javljaju agencije.

U Bugarskoj su potvrđena 92 slučaja pozitivnih na koronavirus ili 11 više nego juče, saopštio je general Vencislav Mutavdžijski, načelnik Štaba za borbu protiv COVID-a 19. Kako javlja BNR u Banskom, zimskom centru, koji je od juče pod najstrožim karantinom, ta mera je dala prve rezultate, iako je bilo pokušaja izlazaka iz grada.

Grad Devin u južnoj Bugarskoj, koji je samoinicijativno proglasio policijski čas, već treću noć dočekuje sa pustim ulicama. Gradić Trn, koji je najbliži Srbiji, takođe je preuzeo lokalne mere, pa se svakog dana dostavlja po jedan topli obrok i lekovi za starije žitelje u ruralnom delu te opštine.

Crna Gora više nije jedina zemlja u Evropi koja je bez koronavirusa, jer su zabeležena prva dva slučaja. Reč je o osobama ženskog pola. Jedna je iz Ulcinja, a druga iz Podgorice. Bez obzira na mali broj slučajeva Crna Gora preduzima sve mere zaštite, uključujući i obustavu gradskog saobračaja u većim gradovima i već se priprema za onlajn nastavu.

Slobodan Aleksić (RTS / N1 / BNR / RTVCG)

Foto. Vlada Srbije

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar