Srbija zatvara granične preleze i obustavlja međugradski saobraćaj

U Srbiji će od sutra, petak u podne, biti ukinut međugradski autobuski i železnički sobraćaj, a od 8:00 ujutru zatvoreni granični prelazi za putnički saobraćaj. Ranije je ukinut avio-sabraćaj sa beogradskog aerodroma. Do 18:00 časova u Srbiji 103 dokazana slučaja koronavirusa. Beograd aplaudirao lekarima. Hrvatska gradi poljsku bolnicu. U Rusiji zabeleženo 199 slučajeva SARS-CoV-2, kako se koronavirus tamo zvanično zove. U Bugarskoj 107 zaraženih.

Predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za štampu rekao da je u Srbiji do 18:00 časova zabeleženo 103 dokazana slučaja koronavirusa, a da je u bolnici 55 lica. Šest od njih je na respiratorima.

Vućič je istakao da se lekari drže junački, ali i da je Infektivna klinika u Beogradu gotovo puna, pa će se preći i na Bolnicu „Dragiša Mišović“.

On je kazao da već imamo lokalanu transmisiju zaraze. Govorio je i da ubrzano stižu respiratori, da je danas stiglo 7 iz Švedske i da u subotu očekuje još 100 kao donaciju iz Kine, a od sledećeg utorka ćemo imati još 200, rekao je.

Predsednik Srbije je saopštio da se sutra u 8:00 sati zatvaraju svi granični prelazi za putnički saobraćaj i da će u Srbiju ulaziti samo kamioni. Takođe je saopštio da se sutra u 12:00 obustavlja i sav međugradski i autobuski i železnički saobraćaj, ali se građanima ostavlja mogućnost da putuju privatnim automobilima, i naveo da se narednih dana mogu očekivati dodatne odluke o vremenskom proširenju noćne zabrane kretanja.

Predsednik Vučić ja apeloveo na privatnike da ne otpuštaju radnike i da se strpe samo dva meseca i rekao da je situacija sa snabdevenošću dobra.

Vučić je naveo i da je u Srbiju ušlo 71.180 državljana Srbije, napominjući da će policija posebnu pažnju da obratiti na pojedina naselja gde je veliki priliv dolazaka iz inostranstva, poput Mirijeva u Beogradu, istočnih delova Srbije i Pomoravlja.

Vlada Republike Srbije ranije danas je donela odluku da do daljeg obustavlja međunarodni putnički avio-saobraćaj sa aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i Mehanizam civilne zaštite EU su u stalnom kontaktu sa međunarodnim partnerima u cilju identifikacije konkretnih instrumenata podrške nacionalnim institucijama uključenim u borbu protiv pandemije koronavirusa, saopštilo je to ministarstvo i dodalo da će zalihe medicinske opreme biti dostupne i Srbiji.

U Rusiji virus ima drugo ime

Hrvatska pojačava svoje zdravstvene kapacitete pa će na području Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu biti postavljen ekspedicijski kamp i šatori tipa Alaska. U šatorima će biti mesta za 270 pacijanata.

I Rusija beleži porast COVID-a-19 ili kako ga oni nazivaju pneumeonije SARS-CoV-2. Do danas je 199 takvih sluačajava. Tim povodom se naciji obratio Vladimir Putin, a prve mere zaštite koje su preduzete su u metro saobraćaju i izmenama reda vožne na železničkim linijama, javila je Izvestija. Posebne mere zaštite preduzete su ukupno u 80 regiona Ruske Federacije.

Broj inficiranih u Bugarskoj je 107 ili 13 više nego juče. Među inficiranima je i osmogodišnji dečak, ali on ne pokazuje nikakve simptome bolesti, rekao je genaral Vencislav Mutavdžijski koji je na čelu Štaba za borbu protiv COVID-a 19.

Bugarski mediji javljaju da je pojačano prustvo policije u romskim kvartovima Sofije i nekih drugih gradova, zato što Romi čine značajan deo bugarske dijaspore koja se vratila za praznike i ima slučajeva da ne poštuju mere karantina, pa se čak okupljaju u većim grupama. Raste broj gradova koji uvode lokalnu zabranu kretanja noću.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvori: N1 / Danas / RTS / HRT / BNR / Izvestija)

Foto: Uprava carine Republike Srbije

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar