Prva žrtva koronavirusa u Srbiji, od subote nema javnog prevoza, od nedelje kafića i tržnih centara

Srbija privremeno bez gradskog prevoza, restorana i tržnih centara. Zabeležen prvi smrtni slučaj. Do 18:00 sati 135 pozitivnih. Proglašena epidemija, a Srbiji pomoć uputile EU i Norveška. Bugarska pooštrava mere. U Crnoj Gori borbu protiv Covida-19 pomaže i fudbalski savez. Virus registrovan od Jakutije do Australije. Vuhan, grad iz koga je krenula pandemija, drugi dan bez inficiranih. Beograd opet aplaudirao lekarima. U tome ga prate i drugi gradovi.

Premijerka Ana Brnabić saopštila da je u Srbiji zabeležena prva žrtva koronavirusa. Reč je o 59-to godišnjem pacijentu iz Kikinde. On je preminuo na Kliničkom centru u Novom Sadu. Premijerka je rekla da je osam građana na respiratorima.

Ona je najavila da se od sutra, u subotu 21. marta u 20:00 sati, obustavlja javni saobraćaj u svim gradovima Srbije, dok se u nedelju 22. marta u 20:00 sati, zatvaraju restorani, kafići i tržni centri.

Dozvolićemo dostavu hrane, a za sada ostaje i rad taksi udruženja, rekla je Brnabić na konferenciji za štampu u Vladi Srbije. Ana Brnabić je kazala i da sutra uveče očekuje da stigne pomoć iz Kine, a uskoro da u Srbiju doputuju i stručnjaci za Covid-19 iz Kine.

U Srbiji je do 18:00 časova 20. marta 2020. godine registrovano 135 potvrđenih slučajeva Covida-19. To je 17 više nego do 20. marta. Naime, testirani su uzorci 40 osoba od kojih je 17 pozitivno i 23 negativno na novi koronavirus.

Od sedamnaest potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih devet je hospitalizovano, ali bez komplikacija i dobrog su opšteg stanja, dok njih osam ima lakšu kliničku sliku i nalazi se u kućnim uslovima, stoji na sajtu Covid-19. Do 8:00 časova 20. marta 2020. godine, u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 585 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, isto tako stoji na tom sajtu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ranije je doneo naredbu o proglašenju epidemije na celoj teritoriji Srbije izazvane koronavirusom, dok je EU Srbiji odobrila 7,5 miliona evra hitne pomoći. I Norveška je uplatila 5 miliona evra kao pomoć. Vlada Srbija poslala je i avione po srpske državljane zarobljene na aerodromima sveta usled koronavirsusa.

Bugarska je zabeležila 17 novih slučajeva. Da bi omogućio dostupunost apotekama i prodavnicama hrane starijim osobama Štab za borbu protiv Covida-19 u toj zemlji doneo je odluku da od 8:30 do 10:30 časova zabrani ulazak u apoteke i prodavnice hrane licima mlađim od 60 godina, kako bi se stariji snabdeli lekovima i hranom.

Takođe su zabranili posetu parkovima i sportskim terenima. Od toga se izuzimaju ljudi koji će šetati kućne ljubimce. Takođe će biti redukovan i ulazak i izlazak iz većih gradova. Kontrolisaće se i ulaz i izlaz iz njih i neće se dozvoliti cirkulisanje bez opravdanog razloga.

Vuhan bez novih slučajeva koronavirusa

Hrvatska potvrdila 128 slučajeva zaraze, među kojima i 11 lekara, ali se režim samoizolacije i dalje krši. Sa 83 zaražena u BiH, jadan od entiteta, Federacija BiH, uvela zabranu kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina.

U Sloveniji je potvrđen 341 slučaj zaraženih koronavirusom, među kojima je 21 dete, objavio je slovenački Institut za javno zdravlje. U Severnoj Makedoniji policija kontroliše oko 4000 osoba u samoizolaciji, javlja Nova Makedonija.

Crna Gora ima 14 inficiranih i već je uvela zabranu rada trgovinskim objekata, osim apoteka i prodavnice hrane. Fudbalski savez Crne Gore doniraće Kliničkom centru u Podgorici i opštim bolnicama u Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Nikšiću, Kotoru, Baru i Cetinju po jedan respirator.
Ruske zdravstvene vlasti potvrdile su i šesti slučaj koronavirusa u oblasti Jakutija, koja je iza polarnog kruga. Istovremeno novi slučajevi beleže se i na južnoj hemisferi. Ima je i Australji i na Maurcijusu i oko ekvatora i tamo gde je sada početak jeseni i tamo gde je početak proleća. Koronavirus je definitivno globalna epidemija, navode mediji u svetu.

Nijedan slučaj koronavirusa nije drugi dan za redom zabeležen u Vuhanu, odakle je počela da se širi ta bolest. Vuhan i provincija Hubej su i dalje u karantinu. Da bi karantin bio ukinut, potrebno je da u Vuhanu tokom 14 uzastopnih dana ne bude zabeležen nijedan slučaj virusa, navode svetske agencije.

Beograd već treće veče od 20:00 časova upućuje aplauz podrške lekarima. Time podržava njih i ohrabruje sebe, a njemu se pridružuju i drugi gradovi u zemlji.

Slobodan Aleksic (izvor: RTS / N1 / BNR / Clix. Ba. Nova Makedonija / Izvestija / RTVCG / RTVRS / srbija.gov.rs)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar