a

Mladenci – praznik mladih bračnih parova

Pravoslavni vernici koji se pridržavaju Julijanskog kalendara obeležavaju Mladence, praznik koji se slavi u čast stradanja Svetih četrdeset mučenika sevastijskih. Ovaj dan proslavljaju bračni parovi koji su se venčali u prethodnih 12 meseci. Tog dana im u goste dolazi najuža porodica i prijatelji, sa darovima koji bi trebalo da pomognu mladim parovima da se „skuće”.

Najočuvaniji običaj je pravljenje obrednih kolačića koji se zovu mladenčići. Običaj je da mlada na dan Mladenaca mesi 40 mladenčića koji se najčešče prave od pšeničnog brašna koji se peku, a potom premazuju medom. Med simbolizuje kako večnu ljubav, pa tako on se često koristi i u raznim ritualima i u svadbenim običajima nakon crkvenog venčanja ili stupanja prvi put u mladoženjinu kuću”, kažu etnolozi,

Obeležavanje prvog prolećnog praznika i onih koji predstoje protečiće u drugačijoj atmosferi i novonastaloj situaciji u zemlji, a srpski Patrijarh Irinej naložio je da se sav bogoslubeni i parohijski život suobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu.

P. Videnov (izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar