a

Pooštrena zabrana kretanja, 222 zaražena, prvi slučaj u Dimitrovgradu, Zagreb u dvostrukom obruču

Zabrana kretanja od 17:00 do 5:00 ujutru. Drugi smrtni slučaj u Srbiji, 222 zaražena, jedan u Dimitrovgradu. Vlada pozvala medicinare da se vrate iz inostranstva. U Beogradu održan sastanak sa stručnjacima iz Kine. U Zagrebu zemljotres i koronavirus stegli zajednički obruč. Grčka u potpunom karantinu. Angela Merkel u samoizolaciji.

U Srbiji su zabeležena 222 slučaja obolelih od Covida-19, pokazuju najnoviji podaci. Od poslednjeg izveštaja jutros u 8:00 časova 34 je više. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je od koronavirusa u Srbiji umrla još jedna osoba. To je druga smrt od Covida-19 u Srbiji. Na beogradski aerodrom sleteo je i drugi avion iz Kine sa medicinskom opremom i pomoći.

Vlada Srbije je izmenila odluku o zabrani kretanja, tako da zabrana od danas važi od 17:00 časova do 5:00 časova ujutru. Napuštanje domova posle 17:00 časova i pre 5:00 časova ujutru, moguće je isključivo iz hitnih medicinskih razloga, uz radnu dozvolu ili posebno odobrenje nadležnih organa, saopštila je Vlada.

Vlada je isto tako odlučila da dozvoli izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju svakoga dana u periodu od 20:00 do 21:00 čas. Određena je i maksimalna cena zaštitne maske i ona je 120 dinara za komad.

“Usled rastućeg pritiska na zdravstveni sistem, u želji da se na vreme pripremimo i podržimo borbu za očuvanje života i zdravlja građana Srbije, pozivamo sve slobodne zdravstvene radnike i radnice, lekare, medicinske sestre, medicinske tehničare i druge zdravstvene stručnjake koji se nalaze u inostranstvu, da dostave informacije o svojoj raspoloživosti, kao i konkretnom stručnom znanju i iskustvu”, sopštila je Vlada Srbije.

Tokom dana održan je sastanak sa stručnjacima koji su juče došli iz Kine. Oni su se pozitivno izrazili o merama Vlade Srbije, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

U timu iz Kine su epidemiolog, pulmolog, specijalista urgentne medicine i još nekoliko lekara sa iskustvom. Nastavljaju se razgovori sa njima i planira se da obiđu mesta gde se leče pacijenti, rekao je Kon.

Pobeda je svaki dan kada ne gubimo nijedan život, poručio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za štampu u Vladi Srbije povodom epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

I u Pirotskom okrugu zabeležen je prvi slučaj koronavirusa. Reč je o pacijentu iz Dimitrovgrada koji se leči na Niškoj infektivnoj klinici, rekao je predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Zagreb u dvostrukom obruču, Angela Merkel u samoizolaciji

Uz sve nedaće sa koronavirusom, nešto posle 6:00 časova ujutro niz snažnih potresa pogodio je Zagreb. U urušavanju zgrade u centru grada teško je povređena 15-godišnja devojčica koja je u kritičnom stanju. Materijalna šteta je velika jer je oštećeno više od 600 zgrada, navodi HRT.

Hrvatska vojska odmah se uključila u borbu protiv posledica te elementarne nepogode, sastao se i državni vrh, a mnogo Zagrebčana je krenulo prema primorju pogotovo prema Kvarneru.

“Imamo kombinaciju dve krize. Imamo 254 zaražena i 17 povređenih u zemljotresu”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, a zdravstvene vlasti te zemlje najavljuju pooštravanja mera u borbi protiv Covida-19. I Hrvatska je dobila avion zdravstvene pomoći iz Kine.

Zbog stanja u Zagrebu, Beograd je večeras u 20:00 časova aplaudirao ne samo lekarima Srbije nego u žiteljima Zagreba i Hrvatske, koje je posle koronavirusa pogodio i zemljotres.

U Sloveniji je registrovano čak 414 slučajeva, a premijer Janez Janša je deo dana proveo u Domu za stara lica u Metliki u znak solidarnosti sa njima jer su stari najpogođeniji virusom.

U Bosni i Hercegovini zabeleženo je 125 potvrđenih slučajeva i oba entiteta imaju policijski čas. Severna Makedonija beleži 115 slučajeva. U Crnoj Gori na 21 inficiranog čak preko 5.500 pod zdravstenim nadzorom.

U Bugarskoj je 187 zaraženih ili 17 više nego jutros. Grčka koja ima preko 600 zaraženih i proglasila je karantin na celoj teritoriji. U karantinu ili samoizolaciji je i najmoćnija žena sveta, nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona se na to odlučila nakon saznanja da je lekar koji joj je dao vakcinu bio pozitivan na koronavirus.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / Tanjug / N1 / HRT / Index / RTVCG / Klix / srbija.gov.rs / Bild)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar