Vladica Dimitrov: Potvrđen prvi slučaj koronovirusa u Dimitrovgradu, samodisciplina važna

Na teritoriji opštine Dimitrovgrad registrovan je prvi slučaj koronavirusa, a obolelo lice je trenutno smešteno na Infektivnoj klinici u Nišu. Kod još jedne osobe se sumnja na zarazu i ona se nalazi u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom. Ovo je neposredno nakon sastanka Stručno-operativnog tima Opštinskog štaba za vanredne situacije u telefonskom razgovoru za FAR rekao komandant štaba Vladica Dimitrov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 333-1024x683.jpg

Lica iz kontakta sa obolelima su izolovana i trenutno su u samoizolaciji dok ne prođu vreme inkubacije, ističe Dimitrov i apeluje na građane da smanje kontakte jer, kako keže, ne mogu da znaju ko je sve potencijalno nosilac zaraze. Navodi da se virus prenosi i sa zdravih osoba, nekoliko dana pre nego što razviju kliničke simptome i zbog toga se treba striktno pridržavati svih mera zaštite. Dimitrov napominje da će se sada svako oboljevanje nalik gripu tretirati kao zaraza koronavirusom.

Ističe da građani poštuju zabranu kretanja, ali da se u toku dana javljaju slučajevi kada pojedini penzioneri, uglavnom na periferiji grada, napuštaju svoje domove. On apeluje na njih da to ubuduće na rade jer će, kako ističe, biti pojačana policijska, kao i kontrola Javnog preduzeća „Komunalac“ koji će protiv njih preduzimati odgovarajuće mere.

This image has an empty alt attribute; its file name is 334-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 335-1024x683.jpg

Od četiri do sedam sati ujutru otvoreno je bilo preko 2300 maloprodajnih objekata i radnji u Srbiji u kojima su stariji od 65 godina mogli da obave kupovinu, a među njima je bio i market „Bled“ u Dimitrovgradu. Komandant Opštinskog štaba je apelovao na penzionere da ne moraju da koriste ovakav vid nabavke jer je snabdevenost osnovnim životnim namirnica u opštini veoma dobra, a da takav način kupovine može samo da poveća epidemiološki rizik.

This image has an empty alt attribute; its file name is 336-1024x683.jpg

Poljoprivrednicima koji imaju potrebu da u vreme policijskog časa nahrane svoje životinje ili da borave na njivi, najverovatnije će prema rečima predsednika opštine, biti izdavane elektronske dozvole od strane Opštinske poljoprivredne službe, ali da će se sutra znati detaljnije o toj meri.

Iako u ovom trenutku, prema rečima Dimitrova, ne postoji potreba za dezinfekcijom ulica u Dimitrovgradu, Opštinski štab će tražiti mišljenje Batuta. Ističe da je Komunalcu naloženo da sutra vrši samo dezinfekciju trotoara u Balkankoj ulici, kao i ispred ulaza u pojedine prodavnice.

U toku sledeće nedelje očekuju se zaštitne maske i dezinfekciona sredstva u apotekama, ali prema rečima Dimitrova treba razmišljati i o zbrinjavanju obolelih. Navodi da u slučaju da bolnice prepune svoje kapacitete, lokalne samouprave će morati da organizuju lečenje zaraženih i da će, kako kaže, Opštinski štab zatražiti od države određeni broj respiratora i drugu medicinsku opremu.

Detaljinije o novonastalim okolnostima za FAR govori Vladica Dimitrov.

Novinar: Aleksandar Todorov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Foto: Stefan Pavić
Produkcija: FAR TV
mart 2020

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar