Masovna testiranja, treća žrtva koronavirusa

Srbija kreće u masovno testiranje, rekao predsednik Aleksandar Vučić. Treća žrtva koronavirusa. Broj inficiranih u Srbiji 249. Penzije iz jednog dela. U regionu raste broj novozaraženih. Slovenija testirala gotovo 14.000 ljudi. Bugarski parlament odbacio predsednički veto na neke mere vanredne sitacije. Evropa više veruje u lekove, a Rusija u vakcinu u borbi protiv koronavirusa. Angela Merkel nije zaražena.

Preminula je treća osoba zaražena koronavirusom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu u palati Srbija. On je rekao i da će Srbija uz podršku kineskih stručnjaka krenuti sa novom strategijom, odnosno masovnim testiranjima građana na prisustvo koronavirusa, koja će početi za oko 48 sati.

Naveo je i da za početak ima dovoljno testova i kazao da su kineski lekari pozdravili mere koje je Srbija preduzela, poput policijskog časa, kao i da se on neće proširivati. Radiće se trijaža pacijenata i bolesnika, koji će biti podeljeni u tri grupe lakši, srednjeteški i najteži. Za najlakše pacijente biće obezbeđeno 3.000 kreveta, kazao je Vučić.

Kada je reč o terapijskim protokolima, Vučić je rekao da su kineski lekari zadovoljni što se koristi lek hlorikin.

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio i da će penzije za mart biti isplaćene iz jednog umesto iz dva dela, i to 10. aprila. Vučić je dodao da će penzije biti isplaćene zajedno sa dodatnih 4.000 dinara pomoći.

U Srbiji je prema najnovijim podacima potvrđeno još 27 slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj inficiranih 249. Prosečna starost obolelih je oko 50 godina, a dve trećine zaraženih su muškarci. Ukupno su testirane 822 osobe, a 16 ih je na respiratoru.

Od ukupno 125 hospitalizovanih 11 je u Novom Sadu, 17 u Nišu, 9 u Kragujevcu, 22 na Infektivnoj klinici u Beogradu, 57 u bolnici “Dragiša Mišović” i devet na Pulmologiji u Beogradu, rekao je infektolog dr Predrag Kon.

Kon je objasnio da su kineski lekari predstavili kakvo je stanje bilo u njihovoj provinciji Huavei, koja ima otprilike isti broj stanovnika kao i Srbija i imala je sličnu situaciju, koju su uspeli da razreše za 29 dana. Dodao je da Kinezi preporučuju potpunu izolaciju svih koji su pozitivni na koronavirus.

U regionu porast zaraženih, Evropa veruje u lekove a Rusija u vakcinu

Slovenija beleži 442 zaražena, ali je broj testiranih skoro 14 hiljada što daje mnogo realniju sliku o stvarnom broju inficiranih u odnosu na ostale države regiona i po tome je ona jedna od najboljih u Evropi. Međutim i Sloveniji nedostaju zaštitna sredstva i maske pa počinje sama da ih prizvodi.

Hrvatska ima 315 slučajeva ali i pet izlečenih, a u Bosni i Hecegovini je zaraženih 130. U Crnoj Gori ima ukupno 27 inficiranih, saopšteno je iz tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, dok je u Severnoj Makedoniji taj broj 136.

Bugarski parlament je danas odbacio veto predsednika države Rumena Radeva na neka rešenja i mere koja su predviđena uvođenjem vanredne sitacije u toj zemlji. Broj novoinficiranih u Bugarskoj je povećen za 11 i sada je 201.

Dok broj zaraženih u svetu raste, pa je samo u Njujorku dostigao 10.000, Evropa eksperimetiše sa lekovima koji bi mogli da savladaju pandemiju, a u Rusiji su završili prvi korak ka vakcini.

Razvoj vakcine protiv koronavirusa u Federalnoj medicinskoj i biološkoj agenciji Rusije je prošao prvu fazu. To je izjavila šefica te institucije Veronika Skvorcova, a preneli su i ruski i svetski mediji.

Prema rečima Skvorcove, sva preostala razvojna ispitivanja biće završena do juna, a biće potrebno još oko 11 meseci da bi se dobila konačna verzija vakcine, piše list Izvestija.

U isto vreme u sedam zemalja Evrope počelo je ispitivanje četiri eksperimentalna leka za koronavirus na 3.200 pacijenata, saopštilo je francusko Ministarstvo zdravstva. Među tim lekovima je i klorokin, koji se koristi u lečenju malarije. Taj lek je već ispitivan u Marseju, a o rezultatima koji su sa njim postignuti struka se pohvalno izrazila, među kojima i poznati srpski genetičar Miodrag Stojković.

Skoro svi svetski mediji danas su objavili da je posle jučerašnje samoizolacije nemačka kancelarka Angela Merkel negativna na koronavirus.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: Izvestija / N1 / RTS / index.hr / delo.si / Nova Makedonija / kllx.ba / RTVCG / BNR)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar