a

U Pirotskom okrugu neznatna šteta na koštunjavom voću, sneg poboljšao rezervu vlage u zemljištu

Natprosečno visoke temperature tokom februara i u prvoj polovini marta prouzrokovale su rano pupanje i cvetanje pre svega koštunjavog voća. Prema oceni agronoma Gorana Svetozarevića iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Pirot, sneg i mraz su u protekla tri dana pričinili neznatnu štetu kod breskve, kajsije i ranih sorti šljiva na teritoriji Pirotskog okrga, imajući u vidu da vegetacija u ovom rejonu kasni najmanje desetak dana u odnosu na centralnu Srbiji u Vojvodinu. U tim područjima agrostručnjaci procenjuju da je ovakvo vreme prouzrokalo veliku štetu na koštunjavom voću.

Sa druge strane, kiša protekle nedelje i poslednje snežne padavine su znatno poboljšale rezervu zemljišne vlage u odnosu na period pre Nove godine. Snežni pokrivač je bio i dobra zaštita od izmrzavanja za ozimu pšenicu, koja za sada dobro napreduje.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar