a

Sedma žrtva koronavirusa u Srbiji. U Pirotskom okrugu pet dokazanih slučajeva. Pada broj inficiranih u Hrvatskoj

Od poslednjeg izveštaja registrovana su 73 nova slučaja u Srbiji. Bitku protiv koronavirusa može da dobije samo preventiva. Vlada Srbije preporučila crkvama i verskim zajednicama da se verski obredi obavljaju bez prisustva vernika. Pirotski okrug ima 5 dokazanih slučajeva. U Babušnici i Bosilegradu bez Covida. Hrvatska beleži pad broja zaraženih, a Indija u karantin uteruje štapovima.

U Srbiji je potvrđeno 457 slučajeva koronavirusa, a dosad je preminulo sedam osoba, rezultate je saopštila direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović i rekla da je danas težak dan. Od poslednjeg izveštaja registrovana su 73 nova slučaja.

U Beogradu je potvrđeno 177 slučajeva, u Kolubarskom okrugu 42, a u Nišu 40. Do danas je Srbiji testirano 1456 osoba, navela je Jovanović. Ona je takođe istakla da bitku koju sada bijemo protiv koronavirusa može da dobije samo preventiva.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je rekao da je važno da ceo sistem bude organizovan. On je dodao da se očekuje da naredne nedelje budu teške i da ćemo imati povećanje broja obolelih i da to treba da se kaže narodu, jer je važno da imamo gvozdenu disciplinu i da se poštuju mere.

Na pitanje kako se donose odluke o merama, Tiodorović je rekao da struka ne daje poslednju nego prvu reč. On je kazao i da u ovom trenutku nije potrebno da se sprovode neke najteže mere kao što su stavljanje celih gradova u karantin, ali da, ako ljudi ne shvataju da su svi bitni činioci, onda će i taj scenario morati da stupi na snagu.

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović zahvalio se svim radnicima i onima koji su se javili da pruže pomoć, ali i medicinskim sestrama i anesteziolozima, jer kako je istakao njihov doprinos je nemerljiv.
Pirotski okrug sa 5 potvrđenih slučajeva na sajtu Covid-19, je još uvek nisko prokuženo područje. Najviše zaraženih ima u Pirotu – 3 i po jedan u Beloj Palanci i Dimitrovgradu. U Babušnici nema pozitivnih na koronavirus. Kako pišu Pirotske vesti epidemiolog Radmila Zec je upozorila na, kako je rekla, četiri moguća žarišta. Među njima je i pritvorska jedinica u Pirotu, koja je po navodima istog medija, u međuvremenu obustavila prijem pritvorenika.

U vezi s tim i Tanjugova informacija u kojoj stoji da će se pred Sudom u Dimitovgradu putem video linka iz pritvorske jedinice u Pirotu naći okrivljeni za krivično delo “nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije”, koji je prekršio meru samoizolacije koju mu je odredila sanitarna inspekcija, rekao je sudija Branislav Lukić. Uz to i informacija da i Bosilegrad nema potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Vlada Srbije je preporučila crkvama i verskim zajednicama da se verski obredi obavljaju na bezbedan način i bez prisustva vernika, uz poštovanje svih dosadašnjih mera Vlade. Odlučeno je i da se isporuke zaštitnih maski preko RFZO oslobode PDV-a.

U Srbiji je trenutno 67.000 radnika koji su na “čekanju” i koji ne rade, a oko 168 kompanija je zaustavilo proizvodnju, usled proglašenja pandemije koronavirusa, izjavio je direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

Pad broja novoinficiranih u Hrvatskoj. Slovenija prednjači sa testiranjem

Vlada Slovenije saopštila je da u Sloveniji ima 36 novih slučajeva ili ukupno 562. U bolnicama je 98 ljudi, a na intenzivnoj nezi 17. Do danas je Slovenija obavila 17.294 testiranja ili skoro 9.000 na milion stanovnika. Zabeležen je i šesti smrtni slučaj. Reč je štićeniku doma za stare u Metliki, koji je nedavno posetio premijer Janša.

U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu preminuo je 74-godišnji Zagrepčanin koji je bio na respiratoru. To je druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, javio je Index.hr. Na konferenciji za medije Nacionalnog štaba civilne zaštite te države potvrđeno je 14 novoobolelih. U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 495 obolelih, a 22 osobe su ozdravile.

“Imamo 14 novih slučajeva, što je ukupno 495 osoba, ali broj novozaraženih je već četiri dana u blagom padu”, rekao je Vili Beroš ministar zdravlja Hrvatske.

Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio je da je kod 69 osoba u toj zemlji potvrđen koronavirus. Od preseka u četvrtak ujutru, analizirano je 78 uzorka, a novi virus je potvrđen kod dve osobe, dok je kod 76 osoba nalaz negativan, prenele su Vijesti.me.

Bosna i Hercegovina ima ukupno 190 slučajeva infekcije. Ili po gradovima: Banja Luka – 81, Konjic – 17, Sarajevo – 10, pa do onih manjih gradova u kojima ima od četiri pa do jednog slučaja, naveo je portal Klix. Zabeležena su 3 smrtna slučaja.

Severna Makedonija ima 201 zaražena, od čega 24 nova slučaja, piše Nova Makedonija. Najviše obolelih je u Skoplju 123. Makedonija očekuje kontigent od 500.000 maski i 20.000 testova za Covid.

Bugarska je danas zabeležila 21 nov sličaj Covida, odnosno ukupno 264. U toj zemlji je urađeno oko 6.000 testiranja, što je ipak manje od 1000 na milion stanovika i mnogo manje nego u Sloveniji, ali i dosta više nego u Srbiji. Bugarski mediji javljaju da parlament nije više u redovnom zasedanju pa će o odluci, da li da se nastavi ili obustavi vanredna situacija, morati da odluči na vanrednoj sednici 30.marta. Inače od danas je na snazi ublaženi režim kontrole saobraćaja između većih odnosno oblasnih gradova u Bugarskoj.

Iz sveta vest da je Indija, posle Kine najmnogoljudnija zemlja na svetu, uvela neku vrstu karantina, to jest zabranu izlaska na ulice. Ta mera se često sprovodi pendrecima, odnosno bambusovim štapovima.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: N1 / RTS / BNR / Index / Klikx / vijesti.me / Covid 19 / Pirotske vesti / Tanjug / Nova Makedonija / RTSlo)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar