U Srbiji zaraženo 528 osoba. Neće se zatvarati gradovi

Nećemo donositi teže mere i zatvarati gradove, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema poslednjim podacima registrovan je još 71 slučaj koronavirusa, pa se ukupan broj zaraženih popeo na 528. Prva presuda u Srbiji za kršenje mere samoizolacija izrečena u Dimitrovgradu. Covid-19 „ušao“ u zdravstvene sisteme Slovenije i Hrvatske. Boris Džonson pozitivan. „Boš“ napravio brz i pouzdan test na koronavirus.

Nećemo da zatvaramo gradove još, nećemo donositi teže mere, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Mi se približavamo periodu kada ćemo imati pet, pa dvadeset, pa trideset mrtvih dnevno i to će da raste. Moja molba je – nemojte da izlazite iz kuće, to je jedini način da sačuvate sebe i svoje bližnje, dodao je. Očekujemo još nekoliko stotina respiratora u narednih 10, 12 dana, kazao je on i kazao da je primljeno dodatnih 1340 lekara i 1900 medicinskih sestara.

Vučić je rekao da će morati i da se grade nove bolnice, da će biti upotrebljene neke hale kao što su Čair u Nišu i jedna od hala Sajma u Novom Sadu.

Dobili smo noćas 120.000 epidemioloških maski, one idu u sve zdravstvene ustanove u Srbiji, ali nam stiže 15 miliona maski, već sutra 3,5 miliona, naveo je Vučić.

Istakao je da će u nedelju biti predstavljen ozbiljan program ekonomskih mera i ponovio da plate u javnom sektoru i penzije neće biti smanjivane, kao i da će biti upućena pomoć Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Prema poslednjim podacima, registrovan je još 71 slučaj koronavirusa, pa se ukupan broj zaraženih popeo na 528. Ozdravile su 42 osobe. Od početka epidemije na koronavirus testirano je 1.715 osoba, a inficiranih ima u 35 gradova.

Do sada je preminulo osam osoba, pa je smrtnost od koronavirusa 1,52%, rekla je na konferenciji za novinare u Palati Srbija zamenica direktora Zavoda za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, zaključno sa 12:00 časova, ukupan broj na respiratorima je je 45. Od njih se 11 nalazi na Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije, 3 u KC Niš, po 5 u Kliničkom centru Kragujevac i KC Vojvodine, 9 u bolnici „dr Dragiša Mišović“, na Klinici za pulmologiju u Beogradu jedna osoba, i u staroj zgradi hirurgije KC Niš 11, precizirala je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog dr Predrag Kon je istakao da imamo situaciju koja je “prilično zadovoljavajuća u ukupno nezadovoljavajućem stanju”.

Pred nama su, kako je rekao, dve najteže nedelje, a za treću koja ide posle toga možemo očekivati i porast i zaravnjenje krive zaraze, ali to sada ne možemo znati.

To znači kada ulazimo u period kada je potrebna gvozdena disciplina, čijom primenom kako se to jasno vidi u Beogradu, mere o zabrani kretanja su u uzrastu preko 65 godina pokazale svoju efektivnost, naveo je Kon.

Trudnica iz Valjeva koja je zaražena koronavirusom rodila je dečaka u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”. Beba je na rođenju dobila ocenu 10. Majka i beba su dobro, rekao je za Tanjug direktor GAK “Narodni Front” Željko Miković.

Na onlajn suđenjima u Dimitrovgradu i Požarevcu, tri osobe su osuđene na zatvorske kazne zbog kršenja mere samoizolacije.

U Dimitrovgradu je na onlajn suđenju doneta prva presuda za kršenje pravila samoizolacije, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu pravde. Sud je, u prvostepenoj presudi, izrekao kaznu od tri godine zatvora. To je prva presuda u Srbiji za kršenje samoizolacije, javio je RTS. Osnovnom sudu u Požarevcu izrečena je nepravosnažna presuda licu koje je napustilo samoizolaciju, kao i jednom licu u Žabarima.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković uplatiće Srbiji pomoć od milion evra. Beograd je danas bio najzagađeniji grad na svetu, ali hrvatski mediji pišu da je to bio Zagreb.

Covid „ušao“ u zdravstvene sisteme Hrvatske i Slovenije. Boris Džonson pozitivan

Kad smo kod Hrvatske tamo je samo danas otkriven 91 novozaraženi i ukupno je pozitivno 586 osoba. U Hrvatskoj je izdvojeno još jedno novo žarište. Reč je o Biogradu (ranije Biograd na Moru) gde su inficirani zdravstveni radnici u lokalnoj bolnici, pa ih je preuzela zadarska bolnica, kako bi se sprečilo da koronavirus dalje prodre u hrvatski zdravstveni sistem.

U Sloveniji je broj zaraženih dostigao 632. Među njima je i 90 zdravstvenih radnika. Slovenija je samo danas obavila 1075 testiranja.

Bosna i Hercegovina ima 234 slučaja a najviše ih je u Banjaluci 103. Kako javljaju tamošnji mediji, Republika Srpska najavljuje hitnu nabavku dodatne opreme, lekova i testova na Covid.

Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je još pet slučajeva koronavirusa. Time je broj obolelih porastao na 75. Najviše ih je u Podgorici i obližnjim Tuzima, po 27. U Crnoj Gori je pod zdravstvenim nadzorom više od 6.000 ljudi.

Severna Makedonija ima 219 slučajeva, 18 novih i tri preminule osobe. Ubrzano se dezinfikuju ulazi u zgrade i starački domovi, piše Nova Makedonija.

Bugarska ima 293 zaražena i povećanje od 17 u odnosu na poslednji presek. Najmlađi zaraženi ima 3 godine, a najstariji 81 godinu, javio ja BNR. U Bugarskoj je na bolničkom lečenju 99 osoba, a u samoj Sofiji 53. Kako je ranije danas objavljeno u toj zemlji je već sve spremno da primi pacijente, skoro sedam i po hiljada kreveta, sa više od 1000 respiratora.

Boris Džonson premijer Velike Britanije sam je objavio da je pozitivan na koronavirus. On je na svom tviter nalogu napisao da ima blaže simptome i da će posao vođenja države obavljati od kuće.

Sjedinjene Američke Države sa gotovo 100.000 zareženih su već juče preuzele neslavan primat od Kine. Zbog toga je mnogo Amerikanaca pohrlilo u susedni Meksiko.

Međutim, kako piše Njuzvik, posle godina protesta raznih grupa Amerikanaca, koji su se bunili zbog ulaska migranata na teritoriju SAD, pandemija koronavirusa ozbiljno je promešala karte, pa sada Meksikanci demonstriraju zbog nekontrolisanog ulaska građana Amerike u njihovu zemlju. Naime, manja grupa Meksikanaca blokirala je jedan granični prelaz prema Sjedinjenim Američkim Državama, tražeći da za Amerikance koji prelaze granicu važe ista pravila koja je Vašington odredio za osobe koje ulaze u SAD.

I za kraj vest da je nemački „Boš“ objavio da je razvio brzi test na koronavirus, a isto tako nemački „Simens“ najavio da će početi u 3D tehnologiji printovanje delova za medicinske uređaje.

Bošov test je potpuno automatizovan i daje rezultate za manje od dva i po sata, a pouzdanost mu je preko 95 odsto.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / N1 / HRT / BNR / RTVCG / RTRS / BNR / Covid 19.rs / Njuzvik / Nova Makedonija / Tanjug)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar