U Srbiji 131 novozaraženi. Vlada ograničava kretanje vikendom do 15 časova

Ukupno 659 potvrđenih slučajeva u Srbiji. Deseti smrtni ishod. Vlada pooštrila mere. Kineski lekari kažu da ćemo za mesec, dva savladati epidemiju. Stari i penzioneri rano jutrom idu u nabavku. Tramp okleva sa karantinom, Putin zatvara granice. Zabeležena prva onlajn jedinica iz fizičkog vaspitanja.

U Srbiji je do 15:00 časova 28. marta 2020. godine registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva Covid-19. Od poslednjeg izveštaja do 15:00 časova testirani su uzorci 371 osobe od kojih je 131 pozitivno i 240 negativno na novi koronavirus.

Do 15:00 časova, 28. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta “Torlak” testirano je ukupno 2086 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Saopštavajući te podatke i da je 10 osoba preminulo ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da nikad nije video punije parkove i ulice i da ga “ovakvo ponašanje najozbiljnije zabrinjava i plaši”.

“Najljubaznije Vas molim da shvatite kako su sa takvim ponašanjem prošli građani nekih zemalja, kada god izađete i imate kontakt sa nekim, ili ono što radite uveče sa komšijama, znajte da ste najozbiljniji kandidati da dobijete virus i da imate najozbiljnije komplikacije”, zamolio je on.

Što se tiče opreme, Lončar je rekao da se javnost obaveštava o svakom avionu koji stiže. Izjavio je i da nam stiže oprema iz Emirata i sa svih strana sveta, kao i da predsednik Srbije traži sve mogućnosti.

Upitan da prokomentariše saopštenje Sinoda SPC, da crkva neće prekidati služenje svete liturgije niti prestati da pričešćuje vernike, ministar Lončar je rekao da moramo slušati šta struka kaže.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da virus sada ima veći potencijal za prenošenje nego ranije, jer veći broj ljudi nosi virus. Jedini način da se spreči masovnije širenje je da se spreče kontakti, apelovao je Kon.

Za mesec ili dva, ako se budu poštovale mere, epidemija Covida-19 u Srbiji krenuće silaznom putanjom, a kada četiri dana uzastopno bude zabeležen pad novoobolelih, biće potrebno još dodatnih 28 dana opreza, izjavio je doktor Peng Džićijang, vođa tima lekara iz Kine koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi protiv epidemije, a prenosi Fonet.

Vlada Srbije donela je odluku da se sve mere samoizolacije produže sa 14 na 28 dana, a vikendom zabrana kretanja se uvede od 15:00 časova. Vodeći se mišljenjem struke, Vlada je odlučila da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20:00 i 21:00 čas. Vlada je saopštila i da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvaraju do daljeg, preneo je RTS.

U Srbiji se noćas prelazi na letnje računanje vremena, pa će svi spavati jedan sat manje, a pogotovo penzioneri i stariji, koji će morati u kupovinu od 4:00 do 7:00 ujutru. Za njih je, kako prenose mediji, obezbeđeno 800 prodavnica više nego prošli put.

Putin zatvara granice. Tramp okleva sa karantinom. Prva onlajn jedinica

Hrvatska ima 71-og novinficiranog ili ukupno 657 slučajava Covida. Beleži i dva nova smrtna slučaja ali i preko 140.000 nezaposlenih, za šta ne smatra odgovornom samo epidemiju, nego i Vladu, pišu tamošnji mediji.

U Sloveniji ima 684 zaražena, onosno 52 više nego juče. Umrla je još jedna osoba. Opet je reč o štićeniku doma za stare. Ovoga puta u Postojni, gde se sprema i karantin za Slovence koji su ostali zarobljeni na španskim aerodromima.

U Bosni i Hercegovini je zabeleženo 25 novoinficiranih, a ukupno 252. Mediji javljaju o prvom smrtnom ishodu u Republici Srpskoj, koja ima više slučajeva od ostala dva entiteta, ali do sada na sreću nije imala smrtne ishode. U Republici Srpskoj je od noćas uvedeno i vanredno stanje.

Hirurge, ginekologe, instrumentariste i babice sa odeljenja hirurgije i ginekologije barske bolnice, Institut za javno zdravlje Crne Gore poslao je u izolaciju, pošto je ustanovljeno da je jedan lekar zaražen koronavirusom, piše na sajtu Radio Televizije Crne Gore.

Isti medij beleži da je na Aerodrom Podgorica stigao prvi kontigent medicinske i zaštitne opreme za crnogorski zdravstveni sistem. To će biti dovoljno za tri do četiri sedmice, kada se očekuje vrhunac epidemije, objavila je crnogorska vlada. U Crnoj Gori ima 82-oje inficiranih i jedan smrtni slučaj.

Severna Makedonija ima 241 pozitivna na koronavirus. U Skoplju je od juče na snazi policijski čas, a redukovan je i gradski međugradski saobraćaj. Ekonomski savet te države je raspravljao o ublažavanju privrednih posledica izazvanih epidemijom.

U Bugarskoj nema eksplozije novoinficiranih, rekao je šef tamošnjeg Štaba za borbu protiv Covida, general Vencislav Mutavdžijski. On je saopštio da je zabeleženo 18 novih slučajeva, pa sada u Bugarskoj ima 331 zaraženih. Bugarski nacionalni radio javlja da se za pomoć zdravstvenim službama prijavio veliki broj građana.

Iako je Njujork najveće žarište u Sjedinjenim Američkim Državama koja imaju preko 116.000 zaraženih predsednik Donald Tramp još uvek razmišlja da li da taj grad stavi pod karantin. U isto vreme ruski predsednik Putin najavljuje potpuno zatvaranje granica te zemlje koja ima nešto preko 1.400 inficiranih.

U vreme pandemije i onlajn nastave pala je i prva onlajn jedinica. Dobio ga je jedan hrvatski sredjoškolac i to iz fizičkog vaspitanja. Tačno zbog čega nisu naveli, ali je to u svakom slučaju jedinica za anale i Riplija.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / N1 / Fonet / RTRS / RTVCG / Delo / Index / HRT / Vecer.mk / BNR)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar