a

Pad broja zaraženih, 16 umrlih i 785 pozitivnih

Uprkos najvećem uzorku testiranih do sada, Srbija beleži pad novoinficiranih. Broj pozitivnih je 785, a umrlih 16. Stopa smrtnosti 2,04 odsto. Prve analize u regionu pokazuju da je od koronavirusa najviše obolelih iz grupe od 25 do 64 godine, kao i da podjednako oboljevaju i muškarci i žene. U Bugarskoj obavezne maske. Severna Koreja zvanično bez infekcije. Najstariji stanovnik sveta, Bob Vejton proslavio 112. rođendan bez društva i gostiju, u izolaciji.

Od koronavirusa u Srbiji je preminulo 16 osoba, a prema poslednjim podacima, zaražene su još 44 osobe, pa se ukupan broj popeo na 785. Danas su testirane 622 osobe, što je najveći uzorak do sada, a od početka epidemije na Institutu “Torlak” testirano je 3.084 ljudi, saopšteno je ne brifingu Vladinog tima za borbu protiv koronavirusa u Beogradu.

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, procenat smrtnosti je 2,04 odsto, a na osnovu podataka do 12:00 časova ukupno 540 pacijenata je u bolnicama i još 33 dodatno na Beogradskom sajmu.

On je napomenuo, da je opao broj zaraženih u odnosu na poslednja dva dana i kako je rekao „to ne može da bude loše, ali ne smemo se ni zavaravati, ovo je samo možda jedan kratak predah“.

Na osnovu podataka do 12:00 časova ukupno je 540 pacijenata hospitalizovano uključujući i dodatno 33 osoba na Beogradskom sajmu, saopštio je Predrag Kon.

„U Klinici za infektivne bolesti ih je 24, u KC Niš 8, KC Vojvodine 42, KC Kragujevac 28, u KBC „Dragiša Mišović“ 191, Klinici za pulmologiju KC Srbije 46, u staroj zgradi hirirgije KC Niš 19, Klinici za pulmologuju KC Niš 8, KBC Zemun 174“ naveo je Kon.

„Ukupno su 62 osobe na respiratorima. Jedanaest u KC Srbije, tri u KC Niš, četiri u KC Vojvodine, osam u KC Kragujevac, u KBC ‘Dragiša Mišović’ 14, na Klinici za pulmologiju KC Srbije, šest, KC Niš zgrada stare hirusrgije11 i KBC Zemun pet osoba“, kazao je doktor Kon.

Šezdeset pet posto zaraženih je u izrastu od 25 i 55 godina. Oko 20 odsto pripada uzrastu preko 60 godina, a od 55 do 60 u prvoj nedelji je bilo najviše obolevanja, barem u Beogradu, rekao je on i konstatovao da je najveći broj obolelih u uzrastu radno-aktivnog stanovništva.

Imali smo kašnjenje u rezultatima testova, ali očekujemo da se to smanji na onu meru koju zahteva ovakvo testiranje, kazala je zamenica direktora Instituta „Batuta“, Darija Kisić Tepavčević i precizirala da se u Srbiji radi sa najboljim testovima koji mogu da se nabave na tržištu.

Osobe koje imaju najblaže simptome, prvo treba da se jave lekaru opšte prakse, rekla je zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da ima dovoljno zaliha i da bi moglo da se dogodi da nestane limuna. On je za RTS rekao da je Turska zabranila izvoz do avgusta i da bi to moglo uticati na deficit.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da će svi ispitni rokovi na tom univerzitetu morati da budu odloženi za vreme kada prođe vanredno stanje. Ona je rekla da će kada vanredno stanje prođe biti izvođene i blok nastave vežbi za one fakultete za koje je to potrebno.

Od srede frizeri i kladionice u Beogradu rade do 15:00 časova, vikendom do 13:00 sati. To je odluka Štaba za vanredne situacije Grada Beograda, prenela je RTS.

Najviše obolelih iz grupe radno aktivnih. Bob Vejton proslavio 112. rođendan u izolaciji

U Hrvatskoj je zabeleženo ukupno 790 slučajeva infekcije koronavirusom. Evidentirano je 77 novih slučajeva, javlja Index i navodi da je broj umrlih šest. Na respiratorima je 27 osoba. Do sada je testirano 6404 uzoraka, a 64 osobe su ozdravile.

U Sloveniji je 26 slučaja više nego juče, pa je sada zaraženo 756 ljudi, a 11 ih je preminulo. Slovenija je ukupno uradila 21.349 testiranja. Slično kao i u Srbiji najviše je obolelih iz grupe radno aktivnih, a tamošnji rezultati pokazuju da podjednako oboljevaju i muškarci i žene.

Bosna i Hercegovina ima 358 zaraženih koronavirusom. Prema podacima koje je saopštio Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, i tamo čak dve trećine obolelih čine oni starosti od 25 do 64 godine. Peher kaže da je to u neku ruku dobro jer su sačuvani najstariji. U Federaciji je testirano 1056, a broj obolelih muškaraca je nešto veći u odnosu na obolele žene. Republika Srpska ima 201 inficiranog.

Nacionalno kordinaciono telo Crne Gore donelo je privremene mere zaštite građana od koronavirusa. Mere uključuju zabranu izlaska iz objekta stanovanja od 19:00 do 5:00, od ponedeljka do petka, kao i od subote u 13:00 sati do ponedeljka u 5:00, objavila je Radio Televizija Crne Gore.

Vlada Crne Gore navodi da je sada prelomni trenutak u sputavanju epidemije. Crna Gora ima 91 prijavljen slučaj i jednu preminulu osobu.

Severna Makedonija ima 285 pozitivnih na koronavirus i sedam umrlih, ali i 12 koji su ozdravili. Predsednik Stevo Pendarovski sazvao je za sutra sednicu Saveta za bezbednost na kojoj će jedina tema biti korona, pišu tamošnji mediji.

U Bugarskoj je od danas obavezno nošenje maski i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Tako je odlučilo Ministarstvo zdravlja, koje je ukinulo i karantin za zimski centar Bansko. Analize pokazuju da i toj zemlji najviše oboljevaju ljudi srednje starosne dobi, odnosno da je 45 godina. Do jutros Bugarska je imala 359 zaraženih i povećanje od 5 osoba u odnosu na poslednji presek.

Istraživanja Instituta za psihičko zdravlje te zemlje pokazuju da se Bugari boje perioda posle prestanka epidemije, prvenstveno zbog finansijske sitacije, kao i da pokazuju visok stepen anksioznosti i zbunjenosti, javlja BNR.

Više od 160 zemalja u svetu bori se protiv virusa Covid-19. I dok koronavirus predstavlja izazov i za najsofisticiranije zdravstvene sisteme na svetu, postoji jedna država koja tvrdi da uopšte nema slučajeva obolelih – Severna Koreja.

„Nije se pojavio nijedan novi pacijent s koronavirusom“, rekao je Song In Bom, službenik Odbora za zdravstvena pitanja Severne Koreje prošlog meseca u zvaničnim novinama Rodong Sinmun, piše Al Džazira.

Funkcioneri Severne Koreje tvrde da nemaju zaraženih, međunarodni zdravstveni stručnjaci ne misle tako. U te tvrdnje posebno ne veruju stanovnici i zdravstveni stručnjaci u Južnoj Koreji.

Najstariji stanovnik sveta, Bob Vejton iz Altona u Hempširu u Velikoj Britaniji u nedelju, 29. marta trebalo je da proslavi 112. rođendan, ali ga je proveo u samoizolaciji u Centru za starije osobe zbog epidemije koronavirusa. Ovaj bivši nastavnik i inženjer rođen je 1908. godine.

Preživeo je epidemiju španskog gripa 1918., ali u nedelju je na svoj rođendan zbog pandemije koronavirusa bio prisiljen da ostane u karantinu u svom stanu u Centru za starije osobe.

Prošle je godine 111. rođendan proslavio uz brojne prijatelje, ali ove mu je godine koronavirus proslavu pokvario. „Sve je otkazano, nema gostiju, nema proslave“, rekao je Dejli mejlu.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / BNR / N1 / Tanjug / Dejli Mejl / Al Jazera / Nova Makedonija / RTVCG / Klix / Delo / Index / HRT)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar