Upis đaka prvaka za vreme vanrednog stanja

Upis u osnovne škole za vreme vanrednog stanja omogućen je preko portala eUprava (euprava.gov.rs), pa se, praktično, jednim klikom i jednim dolaskom u školu završava i upis i testiranje deteta. Upis đaka prvaka neće početi tradicionalno prvog aprila već je, zbog vanrednog stanja, situacija nešto drugačija, prenosi RTS.

“Od prvog aprila roditelji imaju mogućnost da iskažu zainteresovanost za upis u osnovnu školu, preko portala eUprava. Na ovaj način, roditelj ostvaruje komunikaciju sa školom u koju želi da upiše dete, a škola će imati podatke koliko ima zainteresovanih za upis zarad lakše organizacije”, objasnio je Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i školsko obrazovanje.

Roditelji koji ne iskoriste ovu mogućnost, telefonski će se obratiti školi, a škola će ih uvesti u sistem.

“Nakon toga, kada se stvore uslovi za upis, na portalu eUprava će biti mogućnost ‘e-zakazivanja’. Škola će otvoriti termine za zakazivanje, roditelji biraju kada će otići u školu i imaju mogućnost upisa, a nakon toga same procene testiranja.”

Kada se steknu uslovi za upis, škole će elektronskim putem obavestiti roditelje da idu u drugu fazu, odnosno da mogu da zakažu termin za upis i za testiranje.

“Prošle godine je 60.000 roditelja iskoristilo ovu mogućnost i nije donosilo dokumentaciju. Ove godine je usluga poboljšana. Škole će svu dokumentaciju neophodnu za upis povlačiti iz sistema, tako da će roditelji ove godine jednim klikom i jednim dolaskom u školu završiti i upis i testiranje deteta”, rekao je Pašić.

On poručuje da roditelji ne treba da brinu – upis zvanično traje do 31. avgusta i ima mesta za sve đake prvake.

Upis u vrtiće je, takođe, pomeren. Počeo je 30. marta, a trajaće do sredine maja. Početkom juna biće objavljene preliminarne liste, a početkom jula bi trebalo da budu gotove i konačne rang-liste.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar