U Srbiji 1060 potvrđenih slučajeva. Vlada zabranila kladionice, frizere i kozmetičare

Pet novih smrtnih slučajeva i 1.060 pozitivnih u Srbiji. Vlada zatvorila sve frizerske i kozmetičke salone i kladionice. Beograd sprema Arenu, Halu sportova i Pionir za obolele. Hrvatska brine za isplatu penzija i plata. Bojko Borisov nema hrabrosti da zabrani posetu hramovima. Rusi najavljuju lek. Svesno se zarazio da bi bio zajedno sa devojkom.

U Srbiji je do 15:00 časova 1. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.060 potvrđenih slučajeva Covida-19. Od poslednjeg izveštaja do 15:00 časova testirani su uzorci 810 osoba, od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi koronavirus.

Zabeleženo je i novih pet smrtnih slučajeva, tako da je ukupan broj preminulih od koronavirusa u Srbiji 28. U svih novih pet slučajeva reč je o muškarcima koji su imali pridružene bolesti. Prosečna stopa smrtnosti je 2,64%, a od početka epidemije testirano je 4371 osoba, rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela i da su na respiratoru 72 osobe, kao i da su među umrlima skoro tri četvrtine muškarci, dok je prosečna starost preminulih nešto iznad 61 godine. Kisić Tepavčević nije mogla da kaže preciznu geografsku rasprostranjenost obolelih po mestima.

Takođe, rekla da cilj SMS poruka poslatih preko MTS-a nije bilo širenje panike, nego namera da se spreči širenje infekcije.

Objasnila je da je krizni štab u dogovoru sa mobilnim operaterima poslao poruku da bi došao do grupe građana koja ne gleda televiziju ili koja nema internet i jedino se tako informiše, kako bi oni shvatili ozbiljnost sitacije.

Odgovarajući na pitanje o slobodama građana, epidemiolog dr Predrag Kon je naveo da postoje situacije kada se neke lične slobode mogu oduzeti radi opšte dobiti i zdravlja i zaštite stanovništva i da je to čak regulisano i zakonom.

Kon je rekao da su sada u svim domovima zdravlja u Srbiji ustanovljeni Covid centri, kojima će se obraćati svi sa sumjivim simptomima i povišenom temperaturom, kao i da će se preko njih krenuti u takozvano prošireno testiranje, kao i da testova ima dovoljno.

Predrag Kon je rekao da je i dalje umereni optimista, ali je naveo da italijanski scenario zaista postoji i da nije izmišljen, a direktorka Neuropsihijatrijske klinike „Laza Lazarević“ Ivana Stašević Kariličić rekla je da očekuje srpski scenario i da on zavisi od struke, mera i svih nas.

Vlada Srbije je od danas zatvorila sve frizerske i kozmetičke salone i kladionice.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da će sredstva na bazi hlora za dezinfekciju ulaza zgrada biti u glavnom gradu dostupna u petak, dok će opštinski štabovi za vanredne situacije odrediti mesta za distribuciju i pozvati upravnike zgrada da preuzmu neophodna sredstva, prenosi Beoinfo. Isto tako Radojičić je naveo da je cilj da se što pre počne sa čišćenjem svih površina na kojima je moguće zadržavanje koronavirusa, kao što su stepenište, zajedničke prostorije, gelenderi, liftovi, zvona i drugo.
Grad Beograd će za obolele od koronavirusa dati na korišćenje Arenu, Halu sportova i halu „Pionir“, u kojima će biti, u saradnji sa vojskom, postavljeno ukupno 2.500 ležajeva, najavio je na Televiziji Pink njegov zamenik Goran Vesić.

Hrvatska brine o penzijama i platama, Borisov ne sme da zabrani posetu crkvama

U Hrvatskoj je potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 963 i nema novih umrlih osoba u poslednjih 72 časa, javlja HRT.

Ukupno je testirano 7.680 uzoraka, samo u 24 sata njih 665. Ako gledamo broj obolelih na ukupan broj testiranih, dobivamo podatke da je 12,52 posto testiranih pozitivno, rekao je ministar zdravlja te zemlje Vili Beroš.

Hrvatska vlada je odlučila da firme oslobodi plaćanja doprinosa i poreza. Novim merama više od 400.000 radnika će dobiti po 4000 kuna ili oko 62.000 dinara, međutim premijer Plenković je zabrinut za dalju isplatu penzija i plata.

Sa 15 novih slučajeva Slovenija ima 841. zaraženog. Broj umrlih je i dalje 15. U takvom stanju Slovenija isporučuje tablet računare za sve učenike slabog imovinskog stanja, piše mariborska Večer.

Bosna i Hercegovina ima 457 zaraženih ili 37 više nego juče. Više od jedne trećine ih je u Banjaluci (155), dok u Sarajevu kao najvećem gradu ima samo oko 3 odsto ili 13 slučajeva.

U Crnoj Gori je uzeto 1.006 uzoraka i do danas je potvrđeno 120 slučajeva. Pod nadzorom je 6.375 osoba, ali, kako je kazao, ministar zdravlja te zemlje Kenan Hrapović „moramo biti svesni da ulazimo u još ozbiljniju fazu“, javljaju podgoričke Vijesti.

U Republici Severnoj Makedoniji registovano je 354 slučaja i zabeleženo 25 novozaraženih. Ministar zdravlja te države Venko Filipče rekao je da je do sada ozdravilo 17 ljudi. Mediji u toj zemlji prenose da je i Severna Makedonija dobila pristup takozvanom Solidarnom fondu EU za borbu protiv koronavirusa.

Vlada Bugarske je zatražila produžetak vanredne situacije u toj zemlji do 13. maja. O tome će odlučiti Skupština koja je prekinula redovnu prolećnu sesiju. Zbog novog, vanrednog zasedanja biće testirani svi poslanici.

Bugarska ima 422 potvrđena slučaja od čega najviše u Sofiji, a na respiratorima je 14 ljudi. Do sada je od Covida umrlo 9 osoba. Mediji pišu da Bugarska pregovara sa Nemačkom o 70 novih respiratora.

Premijer Bojko Borisov je u intervjuu na Nacionalnom radiju priznao da nema hrabrosti da zabrani Bugarima da posećuju hramove.

Naučnici Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu Ruske akademije nauka spremni su da za 30 dana naprave lek za koronavirus od krvi ljudi koji su ozdravili, piše ruska novinska agencija Tass.

„Eksperimentalni lek za specifičnu terapiju infekcije biće deo antivirusnih imunoglobulina iz krvi čoveka, izvađen iz plazme pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa. Očekuje se da će razvoj leka trajati 30 dana“, saopštila je pres služba Instituta.

Za pravljenje leka biće potrebno oko 500 mililitara krvne plazme osobe koja je ozdravila od Covid-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus. Tass napominje da je budžet za tu svrhu svega 70.000 evra.

Predsednik berlinske opštine Mite Stefan Fon Dasel izjavio je danas da se namerno zarazio koronavirusom, kako njegova već inficirana devojka ne bi morala da bude sama u karantinu.

Fon Dasel je rekao da se, pošto je njegova devojka bila pozitivna na testiranju za prisustvo virusa, „svesno“ inficirao, da bi joj se pridružio u izolaciji, javlja AP, a prenosi Fonet.

„Bolest je mnogo gora nego što sam očekivao, oborila me na dve nedelje. Nadam se da ću biti na poslu do kraja ove nedelje“, izjavio je pedesettrogodišnji Fon Dasel.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / HRT / Index / Delo / Vecer / Klix / Nova Makedonija / Vijesti / BNR / Fonet / Tass)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar