Nagli skok inficiranih u Srbiji, porast u celom regionu

Osam umrlih i 305 novozaraženih, najteži je dosadašnji bilans infekcije koronavirusom u Srbiji. Jutro rezervisano za kupovinu penzionera. Od 13:00 časova u subotu pa do ponedeljka u 5:00 zabrana izlaska. U regionu porast zaraženih. Bugarska produžila vanrednu sitaciju do 13. maja. Slovenci i u nevolji spremni za šalu. Makedonski pisac Venko Andonovski, kaže da je u čovekovoj prirodi da samo iz straha poštuje zakon, a Europol upozorava da rad od kuće otvara vrata sajber-kriminalcima.

Građani stariji od 65 godina moći će da kupe namirnice sutra (subota) od 4:00 do 7:00 časova, umesto u nedelju kako je to ranije bilo predviđeno. Zabrana kretanja stupa na snagu takođe sutra u subotu u 13:00 časova i trajaće do ponedeljka u 5:00 ujutru. Kućni ljubimci moći će u šetnju svakoga dana od 23:00 časa uveče do 1:00 ujutru, i u nedelju od 8:00 do 10:00 časova ujutru. I u šetnjama zabranjeno okupljanje više od dve osobe.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u Srbiji u protekla 24 sata registrovano 305 novoobolelih od koronavirusa i sada ih ukupno ima 1.476, a umrlo je osam pacijenata – šest muškaraca i dve žene.

Ona je rekla da su hospitalizovane 874 osobe, od čega je 81 na respiratorima. Iznela je i podatak da je prosek godina umrlih 70 i da su svi imali pridružene bolesti.

Epidemiolog Predrag Kon je kazao da je ovo najcrnji dan do sada i da se peta nedelja epidemije tako “najavila”. Ukazao je i da su se pojavili problemi u zdravstvenim ustanovama, ali da to ne znači da one ne rade.

On je rekao da je u porodilištu GAK “Narodni front” u Beogradu 75 osoba udaljeno s posla zbog koronavirusa, ali da ta bolnica radi, mada sa manjim brojem ljudi. Na toj klinici je potvrđeno 46 slučajeva među osobljem, koje je bilo u kontaktu sa 150 osoba, ali “kontakti” za sad zdravi, pod posebnim su nadzorom i rade sa posebnom opremom.

Kada je reč o bolnici u Ćupriji, Kon je rekao da su tamo zaražena četiri lekara i četiri tehničara.

Kisić Tepavčević je kazala da broj zaraženih u bolnicama govori da su se dogodili određeni propusti, ali da je najbitnije da su svi zdravstveni radnici kod kojih je povrđen virus udaljeni sa posla i da su njihovi kontakti izolovani i pod nadzorom.

“Važno je da je većina obolelih zdravstvenih radnika dobrog zdravstvenog stanja i nadamo se njihovom skorom povratku na posao, naravno po proceduri”, kazala je Kisić Tepavčević, a navela da je skoro polovina obolelih u Beogradu.

Upitan o kašnjenju rezultata testova, Kon je rekao da to hitno mora da se reši i da je neophodno što pre doći do rezultata, a Kisić Tepavčević je dodala da je do zagušenja došlo kada se radilo samo u jednoj referentnoj laboratoriji i da se nada da će sada rezultati biti dobijani pravovremeno, jer laboratorija ima više.

Kon je kazao da svi koji napadaju propisane mere rade protiv zdravlja građana.

“Nailazi talas, nema dileme, neće nas zaobići. Ovoga puta nema pregovaranja. Ja sam i dalje umereni optimista, jer verujem da će poruke stići i da ćemo naš vrh dočekati na nižim brojevima”, apelovao je Kon.

Istakao je da neće biti odlaganja porođaja ili rada na hitnim stanjima, ali da se zakazane operacije koje nisu hitne otkazuju, jer ovoliku epidemiju Srbija i svet nisu mali od 1918. godine, kada je Evropu i svet pogodila takozvana španska groznica.

Na Kosovu i Metohiji od pojave koronavirusa zaražene su 144 osobe, od kojih su dve preminule. U sredinama nastanjenim Srbima 18 je zaraženih, najviše sa severa Kosova, odakle je i jedna preminula osoba. Severna Kosovska Mitrovica je žarište virusa, javlja RTS.

Posle ovoga je premijerka Ana Brnabić rekla da je Srbija spremna da uvede najstrože restriktivne mere ako se širenje epidemije koronavirusa nastavi sadašnjim tempom, kada je registrovano 305 novoobolelih i osam smrtnih slučajeva, javio je Fonet.

“Imamo mi svega, ali bez discipline ne možemo da pobedimo. Nama je ovo prvi put da imamo 40 odsto pozitivnih u odnosu na broj testiranih. To je zastrašujuće”, rekla je Brnabić.

Ukazala je da će biti uzalud sva pomoć koja nam dolazi ako ljudi ne budu dovoljno disciplinovani. Brnabić je najavila i da će tokom vikenda izneti nove informacije o borbi protiv virusa.

Ministar Nebojša Stefanović pozvao je direktora policije Vladimira Rebića da na sve ulice u Beogradu i širom Srbije izvede policiju, žandarmeriju, posebne i specijalne jedinice, ali i pripadnike redovne i saobraćajne policije, kako bi kontrolisali ljude na ulicama, javlja RTS.

Nešto ranije na vojni aerodrom u Batajnici sletela su tri od 11 aviona kojim Rusija šalje pomoć Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Prvi ruski avion su dočekali premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović kao i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Premijerka Brnabić rekla je da pomoć iz Rusije dolazi u najtežem danu za Srbiju u borbi protiv koronavirusa, u danu kada je Srbija ušla u petu nedelju epidemije.

Istovremeno, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici i šefica Kancelarije UNOPS-a Mikela Telatin potpisali su sporazum o donaciji 4,9 miliona evra, za pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije, javio je Tanjug.

Slovenci se i u nevolji šale. Rast inficiranih u celom regionu

U Hrvatskoj je potvrđeno novih 68 slučajeva koronavirusa, a ukupno je zabeleženo 1.079 slučajeva, rečeno je na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite.

Umrla je još jedna osoba, a reč je o ženi koja je 1939. godište. Na respiratoru je 39 osoba, a oporavljene su 92, naveo je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš. Zabeleženo je 86 slučajeva kršenja samoizolacije.

Slovenija ima 934 zaražena i 37 novih slučajeva. Umrlo je 27 osoba od čega su mnogi iz staračkih domova. Pored jako ozbiljnog pristupa, jer je na dva miliona stanovnika uradila 2700 testova, Slovenija ume i da se šali na temu korone. Tako je Etnografski muzej u Ljubljani počeo da skuplja duhovite opaske svojih sunarodnka. Na jednoj od njih je lik iz stripa Alan Ford, sa tekstom – Bilo je i većih problema pa ih nismo rešili!

Bosna i Hercegovina ima 574 zaražena i 17 smrtnih slučajeva. Član Kriznog štaba ministarstva zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez pozvao je sve sugrađane da smanje kretanja od naredne sedmice kada stariji građani (više od 65 godina) budu išli po penzije, prenosi Klix.

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštilo je da su u toj zemlji od koronavirusa obolele 174 osobe, a da je od jutrošnjeg epidemiološkog preseka 14 novih slučajeva, pišu podgoričke Vijesti. Crna Gora je zabeležila i prvog izlečenog pacijenta, navodi isti izvor.

U Severnoj Makedoniji ima 430 zaraženih ili 75 novih slučajeva i do sada 11 umrlih. Mediji pišu da je virus pronađen kod zaposlenih u kumanovskoj bolnici pa je taj grad, kako je sam odlučio, stavljen pod puni karantin. Zbog 11 inficiranih lekara u kumanovsku bolnicu će doći pojačanje – lekar iz Štipa i Skoplja.

“Čoveku je u prirodi da samo iz straha poštuje zakone: zato moraju postojati policija i sud, ali s druge strane, mora postojati, pre svega, moralni princip u čoveku. Nažalost, naše doba je sasvim nagrizlo, kao korozija, moralne principe, tako da ostaje samo strah od sudova i policije”, rekao je za RTS Venko Andovski makedonski i jedan od vodećih pisaca Balkana, povodom aktuelne epidemije i mera koje ona nalaže.

Narodna skupština Bugarske sa 112 glasova za, produžila je stanje vanredne situacije u toj zemlji do 13. maja. To je bio predlog Vlade o čemu prema Ustavu Bugarske završnu odluku donosi Skupština. Inače, prema poslednjem preseku Bugarska ima 485 zaraženih, 275 muškaraca i 210 žena i najveći broj inficiranih u Sofiji. Premijer Bojko Borisov očekuje vrh epidemije koronavirusa za dve, do tri sedmice, preneo je BNR.

Evropska policijska agencija Europol upozorila je u izveštaju da sve masovniji rad od kuće ili prekraćivanje vremena u izolaciji krstarenjem po internetu potencijalno otvaraju vrata sajber-kriminalcima.

Kako navodi agencija sa sedištem u Hagu, pojedine članice, poput Španije, već su izvestile o učestalijim pokušajima pristupa nelegalnim veb stranicama sa sadržajima koji prikazuju seksualno iskorišćavanje dece.

U uslovima izolacije i dosade raste interesovanje za trgovinu takvim materijalima i neke zemlje beleže povećan broj prestupnika koji pokušavaju da stupe u kontakt sa decom preko društvenih mreža, dodaje se.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / BNR / DELO / Index / Fonet / Tanjug / Nova Makedonija / N1 / Vijesti / Klix / Vecer.mk)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar