Zaraženo 160 zdravstvenih radnika. 292 nova slučaja koronavirusa

U Srbiji je do 15:00 časova 6. aprila registrovano 292 nova slučaja koronavirusa, ili od početka epidemije pre mesec dana ukupno 2.200. Preminulo još sedam osoba, pa se broj umrlih popeo na 58, ali je najmlađi pacijent ozdravio i pušten je kući. U ukupnoj strukturi zaraženih u Srbiji 160 zdravstvenih radnika. U Pirotskom okrugu 21 potvrđen slučaj. Kraljica se obratila Britancima. Rusi spremaju brz i pouzdan test.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je virus rasprostranjen u celoj Srbiji i da su od poslednjeg izveštaja testirane 1.192 osobe, od kojih su 292 bile pozitivne. Hospitalizovano je 1.197 osoba, a na respiratoru je 101 pacijent. Ukupan broj zaraženih je 2.200 osoba.

Do danas u 15:00 sati u Srbiji su testirane 8.552 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, naveo je Predrag Kon.

Umrlo je još sedam osoba, tri su muškog, a četiri ženskog pola, prosek godina 64,5, precizirao je Kon i dodao da je među ukupnim brojem preminuliih – 42 muškaraca i 16 žena.

Kon je naveo da je najveći broj zaraženih u Beogradu – 876, Nišu – 90, Novom Sadu – 86, Ćupriji – 83, Valjevu – 59, Kruševcu – 55, Čačku – 32, Leskovcu – 30, Kragujevcu – 28, Paraćinu – 27, Vranju – 25, Zaječaru – 25, Jagodini – 24, a u Pančevu – 22. U Novom Pazaru je 21 oboleo, Surdulici – 19, Subotici – 16, Užicu – 15, Požarevcu – 12, Kraljevu – 12, Kosovskoj Mitrovici – 11 i u Pirotu takođe 11, dok je u ostalim mestima broj inficarnih manji od 10.

Ovi podaci su od prekjuče, rekla je kasnije Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“, ali je to najsvežija statistika, jer se današnji podaci tek obrađuju, kazala je.

Ona je, takođe, rekla da se uprkos povećanju broja inficiranih ne radi o većem prosečnom povećenju novih slučajeva, ako se uporedi odnos broja testiranih i broja novozaraženih.

Kon je istakao da je virus rasprostranjen u čitavoj Srbiji i kazao da je u staračkom domu „Stara pruga“ na Umci zaraženo 15 osoba, da su svi oni dobili negu, a četiri korisnika su izmeštena.

Govoreći o ulasku virusa u Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, Kon je ukazao da su slučajevi bili u inkubaciji i nakon operacije razvili su povišenu temperaturu.

U „Institutu Dedinje“ je izvršeno 257 testiranja i 67 je pozitivnih zdravstvenih radnika, 9 pacijenata. Kod pacijenata su blage kliničke slike, a kod zdravstvenih radnika u 61 slučaja su asimptomatske forme, rekao je Kon.

Posle novinarskog pitanja Kon nije isključio mogućnost prenošenja sa lekara na pacijenta, mada smatra da je to manje verovatno, ali isto tako da se u ovom trenutku ni to ne može sasvim pouzdano znati. Takođe, je kazao da će Institut „Dedinje“ moći da radi samo najhitnije slučajeve.

Broj testova se povećava iz dana u dan, očekujem da to bude 1.500 tokom ove nedelje, rekao je doktor Kon i istakao da su svi sa blagim simptomima ili bez simptoma.

To je mnogo bolje nego da su sa teškim ili srednje teškim kliničkim slikama, rekao je on i dodao da je zadovoljan kako broj testiranja napreduje.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da se povećava broj pacijenata na respiratorima i da se radi o kritičnim stanjima, ali da je ohrabrujuće što su imali pacijenta rođenog 1985. godine, koji je počeo slobodno da diše i koji je skinut sa aparata.

Ona je rekla da je do sada testirano 868 zdravstvenih radnika, od kojih je 160 bilo pozitivno i da u ukupnoj strukturi obolevanja zdravstveni radnici čine 8,38 odsto.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Milovan Bojić potvrdio je da je na tom institutu zaraženo 67 zdravstvenih radnika, od čega 11 lekara i naveo da su se zarazili od pacijenata koji nisu imali simptome koronavirusa.

Najmlađi pacijent zaražen koronavirusom u Srbiji V. B. izlečen je i otpušten danas sa odeljenja pedijatrije na klinici „Dragiša Mišović“, potvrdila je Tanjugu porodica dečaka.

Na teritoriji Pirotskog okruga, prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Pirot, 21 osoba je obolela od Covid-19 virusa, od čega je 19 u Pirotu i dve osobe u Babušnici. Nažalost, zabeležen je još jedan smrtni slučaj, preminula je osoba stara 54 godina iz Pirota, koja je bolovala od dijabetesa, stoji u informaciji Zavoda za javno zdravlje u Pirotu koju prenose pirotski mediji. U njoj se preporučuje pojačavanje vladinih mera jer se epidemiološka situacija, kako se navodi, pogoršava.

Narodna banka Srbije donela je Instrukciju o načinu privremenog postupanja banaka u radu sa ovlašćenim menjačima za vreme trajanja vanrednog stanja.

Instrukcijom se propisuje da banka ne može jednostrano da raskine ugovor koji je zaključila sa ovlašćenim menjačem samo zbog okolnosti koje se odnose na njeno izmenjeno poslovanje tokom trajanja vanrednog stanja usled epidemije koronavirusa.

Kraljica se obratila Britancima. Region bez drastičnog rasta infekcije

U Hrvatskoj je potvrđen još jedan smrtni slučaj, umro je muškarac srednjih godina koji je pre koronavirusa bio zdrav. Ukupan broj mrtvih zbog koronavirusa u Hrvatskoj je 16. Ukupan broj slučajeva je 1.222, što je za 40 više slučajeva nego juče, javlja Index.

U Gradu Zagrebu je obavljeno ukupno 2007 testiranja na koronavirus, a 265 osoba je pozitivno, u samoizolaciji je bilo 4662 građana, a njih 12 je u karantinu, saopštio je zagrebački Štab civilne zaštite.

Meru samoizolacije prekršile su 224 osobe, a u 21 slučaju utvrđeno je kršenje mere ograničenja rada ugostiteljskih objekata, takođe prenosi Index.

Slovenija ima 1021 potvrđen slučaj i rast od 24 u odnosu na juče. U toj državi sem na stara lica obraća se posebna pažnja na autistične osobe koje posebno teško podnose atmosferu izolacije i socijalnog distanciranja, pišu slovenački mediji.

Bosna i Hercegovina beleži 674 zaražena. Dvadeset je novobolelih. RTRS navodi da je Republika Srpska na putu na obuzda nagli rast obolelih i da je za one koji nemeravaju da dođu za uskršnje praznike iz inostranstva pripremila karantin sa 100 postelja u fiskulturnoj sali u Karakaju kraj Zvornika.

U bolnici u Podgorici danas se porodila žena koja je pre tri dana bila pozitivna na koronavirus, a prvi test pokazuje da je beba dobro i da je negativna, rekao je šef Kriznog medicinskog štaba Crne Gore Ranko Lazović.

„Beba je teška 4.300 grama, dečak je i odvojen je od majke, a sutra će se ponoviti test“, naveo je Lazović.

Lazović je naveo da je u protekla 24 sata registrovano deset novih slučajeva koronavirusa, a od početka epidemije ukupno 233. U Podgorici je 115 obolelih, u Tuzima – 34, Nikšiću – 28, Baru – 19, Ulcinju – 9, Andrijevici – 7, Bijelom Polju i Herceg Novom po 6, Budvi – 4, Danilovgradu – 3 i u Tivtu – 2, prenosi Fonet.

Republika Severna Makedonija ima 570 zaražena uz 20 novih. Severna Makednija ima i tri nova smrtna slučaja i zabranu izlaska na ulice od 16:00 sati do 5:00 ujutru, a vikendom od petka u 16:00 do ponedeljka u 5:00 časova, piše Nova Makedonija. Stariji od 67 godina mogu napolje radnim danima samo od 10:00 do 12:00 sati, dok mlađi od 18 mogu to isto od 13:00 do 15:00 časova.

U Bugarskoj je zabeleženo 18 novozaraženih, pa ih je sada ukupno 549. U toj zemlji su za lečenje od koronavirusa rezervisali i skoro 3.000 mesta u malim opštinskim bolnicama, sa 233 jedinice za intenzivnu negu. Poslodavci u toj zemlji imaju pravo na državnu pomoć po sistemu 60 prema 40, gde troškove radnog mesta u visini od 60 odsto pokriva država.

Juče se građanima Velike Britanije obratila kraljica Elizabeta Druga. Ona je to učinila šesti put od krunisanja 1953. Britanci su kraljicu sa pažnjom saslušali u danu kada su imali najveći broj umrlih od početka pandemije. Britanija ukupno ima preko 5.000 umrlih od korona infekcije.

Biofarmaceutska kompanija „Generium“ iz okoline ruskog grada Vladimir registrovala je prvi test za otkrivanje prisustva korona infekcije u roku od 40 minuta i sa tačnošću od 94 odsto, objavila je ta kompanija, a prenosi Itar-tas.

Hoteli i restorani otvaraju se sredinom maja, sportske i kulturne manifestacije ostaju zabranjene do kraja juna. Škole ostaju da rade u „onlajn modusu“ do sredine maja, na univerzitetima nema predavanja, ali ima ispita krajem juna. To je u najkraćem plan Austrije za izlazak iz samoblokade izazvane koronavirusom, prenela je RTS.

Među pripadnicima američkih oružanih snaga registrovana su 1.132 obolela od koronavirusa i njihov broj se povećava, jer ih je u petak bilo 978, saopštio je Pentagon.

Pored toga, prema poslednjim podacima zaražena su i 303 pripadnika Nacionalne garde, preneo je AP. Među zaraženima je i posada nosača aviona „Teodor Ruzvelt“.

Papa Franja izdvojio je 750.000 dolara za bolnice, škole, staračke domove i druge ustanove kojima upravlja Katolička crkva u siromašnim zemljama, a koristiće se u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Papa je takođe pozvao crkve i sveštenstvo širom sveta da doprinesu fondu kojim upravlja Papinska misijska dela, papin zvanični program za više od 1.110 uglavnom siromašnih biskupija u Aziji, Africi, Okeaniji i regiji Amazonije.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / N1 / Tanjug / Fonet / BNR / RTRS Index / Delo / Nova Makedonija / Pobjeda / Beta / ZZJZ Pirot)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar