Kon: Zabrana kretanja od 24 časa ima smisla samo u žarištima. Vuhan bez blokade

U Danu zdravlja u svetu je više od 1,3 miliona ljudi zaraženo, a više od 74.000 umrlo od posledica koronavirusa. U Srbiji inficirano 2.447 osoba. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao za RTS, da se nada da će za mesec dana ili ranije biti ukinuto vanredno stanje. Epidemiolog Predrag Kon kaže da je prioritet testiranje zdravstvenih radnika. Vuhan izašao iz blokade. Slovenija se sprema da olabavi mere, a SZO preporučuje da se ne žuri sa time.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da ne misli da smo daleko ili blizu donošenja odluke o zabrani kretanja u trajanju od 24 sata i da se to procenjuje na dnevnom nivou. Najavio je da će ubuduće najverovatnije vikendom policijski čas biti od petka do ponedeljka. Vučić je rekao, takođe, da se nada da će za mesec dana, možda i pre, biti ukinuto vanredno stanje.

U Srbiji su od posledica koronavirusa umrle još tri osobe, a pozitivno je još 247, pa je ukupan broj zaraženih 2.447 ljudi, saopštila je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević. Ona je takođe navela da su testirane 1.074 osobe, da su u bolnicama ukupno 1.394 osobe, a da je 108 pacijenata na respiratorima.

U protekla 24 sata umrla su dva muškarca i jedna žena, rekla je Darija Kisić Tepavčević i precizirala da je letalitet (smrtnost) od koronavirusa u Srbiji 2,49 odsto, a prosečan uzrast umrlih 64,2 godine.

Ona je navela da je broj obolelih stabilan i kako se izrazila zabeležen je čak i manji pad u nedelji u kojoj je u nekim drugim zemljama beležen ogroman porast.

Epidemiolog Predrag Kon je ocenio da je u Srbiji dostignut maksimum infekcije, koji će trajati još desetak dana ili dve nedelje.

Napomenuo je da je izolacija apsolutno najvažnija i da bi trebalo shvatiti da nema više igara oko toga kako se ona sprovodi. Naveo je da su posebne bolnice napravljene upravo da se ne bi desilo da virus uđe široko u populaciju i da to ne sme da se desi.

Kon je istakao i da zdravstveni radnici moraju da shvate kao deo svog poziva, ako su zaraženi, da moraju da se izoluju da ne bi proširili infekciju na porodicu i pacijente.

“Nema više igara oko toga kako se sprovodi izolacija. Ona se sprovodi u bolničkim uslovima da nam se ne bi desilo da se iz kućne izolacije vrati virus i uđe u široku populaciju”, rekao je Kon.

Darija Kisić Tepavčević je istakla da svi zdravstveni radnici koji su u direktnom dodiru s pacijentima moraju da nose zaštitnu opremu, ali da se nivo opreme razlikuje od toga na kom odeljenju rade i kakav je stepen rizika kada je u pitanju mogućnost infekcije.

Na pitanje o tome koliko ima asimptomatskih nosilaca infekcije, rekla je da se procenjuje da je taj broj pet do deset puta veći u odnosu na broj potvrđenih slučajeva i dodala da se radi sve više testiranja i da su indikacije proširene, ali i da testiranje samo po sebi ništa ne znači.

Upitan za situaciju u naseljima u kojima žive Romi, Predrag Kon je kazao da tamo posebnih aktivnosti nije bilo, jer nema otkrivenih žarišta. Kon je, takođe, potvrdio da se mere izolacije sada sprovode isključivo u bolničkim uslovima i rekao da je do juče u improvizovanoj bolnici na beogradskom Sajmu smešteno 104 pacijenata, 64 pacijenta u niškoj hali Čair, a 38 na Sajmu u Novom Sadu.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da zabrana kretanja od 24 sata ima smisla samo u Beogradu i nekim žarištima koja su dodatno ispitana. Dodao je da nema potrebe za tim ukoliko svi shvate da je bolje da ostane bez policijskog časa, a da se svi tako ponašamo.

Kada je reč o infekciji zdravstvenih radnika, Kon je ponovio jučerašnji podatak, rekavši da je od ukupnog broja zaraženih oko 8,3 odsto zdravstvenih radnika i da se taj broj svakodnevno menja.

Predrag Kon je na kraju ukazao da će prioritet ubuduće biti testiranje zdravstvenih radnika.

Slovenija se sprema da ublaži mere, SZO poručuje ne žurite. Vuhan izašao iz blokade

U Hrvatskoj je 60 novozaraženih ili ukupno 1282. Preminule su dve osobe ili od početka epidemije 18 osoba. Index prenosi proekciju američkog Univerziteta Vašington po kojoj bi vrhunac epidemije u Hrvatskoj mogao da se očekuje od 20. do 25. aprila uz povećanu stopu smrtnosti. Grad Split koji posle Zagreba ima najviše obolelih odlučio je da smanji plate svim gradskim funkcionerima, ali i zaposlenima u službama koje taj grad finansira. Na taj način će ostati više para za kampanju protiv korone.

Broj novozaraženih koronavirusom u Sloveniji povećan je za 38 i sada je ukupno 1059 obolelih, objavila je slovenačka vlada. Slovenija smanjuje dnevni rast novoinficiranih.

Broj hospitalizovanih pacijenata se ipak povećao pa ih je sada u bolnicama 114, od čega na intenzivnoj nezi 30. Broj umrlih ostao je isti – 30 osoba. Slovenija je i danas uradila preko 1000 testova. Premijer Janez Janša je najavio da je od narednog utorka moguće ublažavanje mera zbog koronavirusa.

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine se sastao kako bi doneo odluku koja će osigurati da se sve buduće sednice mogu održavati onlajn dok traje pandemija. U Bosni i Hercegovini ima 764 zaražena koronavirusom. To je za 84 više nego juče uz preporuku SZO da BiH poveća broj testiranja, piše Klix.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će narednih dana početi šire testiranje građana, zaposlenih u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa. Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je nabavljeno dodatnih 18.000 do 20.000 testova, prenela ja Beta.

Crna Gora je dosegla brojku od 228 zaraženih i najmanje 25 klastera, odnosno najmanje 25 grupa slučajeva koje su međusobno povezane, koje karakteriše zajednički lanac transmisije, rečeno je na konferenciji za novinare u Podgorici. Virus će se širiti onoliko koliko mu dozvolite, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša.

U Severnoj Makedoniji 599 lica zaraženo je koronavirusom. To je 29 više nego juče. Umrlo je pet ljudi. Čelnici Ohrida se zalažu za redukovan saobraćaj sa susednom Strugom. Ima i obolelih policajaca, pa njihov sindikat sakuplja pomoć za svoje obolele kolege.

U Bugarskoj je ukupno 565 zaraženih i to je više za  4,4 % nego juče. Bugarska je uradila oko 600 testiranja, a 201 pacijent je na bolničkom lečenju. Predsednik Rumen Radev je pozvao poslanike Narodne skupštine da se odreknu svojih plata za mart u korist borbe protiv koronavirusa.

Više stotina putnika napušta Vuhan vozom, javlja AFP sa lica mesta. Na železničkoj stanici putnici su čekali ponoć po lokalnom vremenu (16:00 časova po srednjeevropskom).

To je bio trenutak kada je kineska vlast ukinula potpunu blokadu Vuhana, grada od 11 miliona stanovnika u kome je počela pandemija koronavirusa 31. januara prošle godine.

Ukidanje potpune blokade grada iz koga niko nije mogao da izađe od 23. januara znak je da se Kina kreće ka kraju krize izazvane koronavirusom.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nema preporuku za zemlje i regione za olakšavanje mera zbog usporavanja širenja pandemije koronavirusa, ali je zahtevala od njih da ih ne ukidaju prerano, izjavio portparol te organizacije Kristijan Lindmeier.

“Jedno od najvažnijih uputstava je ne odustati od mera prerano, kako se ne bi ponovo desilo povećanje obolelih. To je slično kao da se i sami razbolite i ako ustanete prerano iz kreveta i prerano trčite, rizikujete da se vratite u krevet i imate komplikacije”, rekao je Lindmeier.

Slobodan Aleksic, Beograd (izvor: RTS / N1 / Index / Delo / Vecer / Klix / Beta / Fonet / Vijesti / Nova Makedonija / BNR / Tanjug)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar