Četiri smrtna slučaja od Covida-19 u okrugu, u pirotskoj bolnici šest zdravstvenih radnika pozitivno

Prema poslednjim potvrđenim informacijama nema promena i na teritoriji okruga laboratorijski je potvrđeno 21 od 72 uzrokovana, od toga je 19 u Pirotu, sa napomenom da je zaključno sa današnjim danom četvoro potvrđenih, nažalost preminulo, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravlje Pirot i Štaba za vanredne situacije Pirot, a prenose Pirotske vesti.

„Broj obolelih, tačnije, onih slučajeva koji imaju simptome virusa Covid-19, a bili su u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrđenim slučajevima je 149, i svi su u izolaciji“ navodi se u tekstu.

„U pirotskoj bolnici trenutno je hospitalizovano 5 obolelih lica, četvoro su u stabilnom stanju, dok je jedan bolesnik u srednje teškom stanju, a dvoje pacijenata je prebačeno u KC Niš“, takođe stoji u informaciji.

„28 uzoraka potencijalno zaraženih je na analizi u Nacionalnoj laboratoriji u Batajnici, a danas je uzrokovano još 18 briseva, koji će biti poslati na ispitivanje sutra, iz čega proizilazi da za 46 briseva čekamo rezultate“, kaže se u tekstu.

„Situacija u Pirotu i susednim opštinama je pod kontrolom svih nadležnih institucija, ali molimo da se uvaži apel da se ostane kod kuće i poštujete preporučenu socijalnu distancu“, stoji na kraju saopštenja Zavoda za javno zdravlje Pirot i Štaba za vanredne situacije Pirot.

U isto vreme direktor Opšte bolnice u Pirotu dr Goran Petrović je izjavio za Youtube kanal grada Pirota da je šestoro zdravstvenih radnika te bolnice pozitivno na koronavirus i da se niko od njih ne nalazi na bolničkom lečenju, jer imaju lakše simptome. On je precizirao da je reč o četiri lekara i dve medicinske sestre.

Takođe je rekao da nema slučajeva prenošenja sa zdravstvenih radnika na pacijente i obrnuto i naveo da su to „kontakti izvan bolnice“, odnosno iz lokalne sredine, susednih gradova ili inostranstva.

Prema njegovim rečima trenutno u bolnici ima samo pacijenata sa sumnjom na koronavirus. Takvih je pet i od njih su uzeti uzorci koji su poslati na analizu i sada se čekaju rezultati.

Petrović je kazao i da je bolnica u Pirotu dobro snabdevena zaštitnom opremom i lekovima, da se poštuju sve procedure koje je naložilo Ministarstvo zdravlja u vreme epidemije koronavirusom, kao i da je kao pomoć niškom Kliničkom centru raspoređeno sedam lekara.

Pogledajte integralnu izjavu dr Gorana Petrovića, direktora Opšte bolnice Pirot sa Youtube kanala Grada Pirota.

Izvor: Zavod za javno zdravlje Pirot / Štab za vanredne situacije Pirot / Grad Pirot Youtube kanal

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar