Od petka isplata martovskih penzija i jednokratne pomoći penzionerima

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će sutra početi isplata cele martovske penzije, koja će biti uvećana za jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 dinara. Mali je podsetio na to da je doneta odluka da penzija za mart neće biti isplaćivana u dva dela, već odjednom, i to zajedno sa obećanom pomoći, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, najstariji sugrađani su apsolutno zaslužili da im se pruži i finansijska podrška u ovako teškim trenucima. Odgovornost koju su pokazali tokom vanrednog stanja, čuvajući, pre svega, svoje živote, ali i naš zdravstveni sistem i državu, zaista je ogromna i može da posluži kao primer drugima, istakao je ministar, poručivši penzionerima da izdrže zbog svoje dobrobiti.

On je podsetio na to da je u vanrednim okolnostima republički budžet dobio sasvim novu ulogu, pri čemu je njegov najvažniji zadatak da finansira troškove borbe za živote i zdravlje građana Srbije.

Budžet, kako je istakao, treba da ima važnu ulogu u umanjenju ekonomskih troškova za ugrožene grupe građana i socijalno osetljive grupe ljudi.

Ministar je podsetio na to da su obezbeđeni i svi birokratski uslovi neophodni za to da penzije stignu na kućne adrese na vreme.

Sutra će penzije dobiti oni koji ih primaju preko tekućih računa, dok će istog dana početi i isplata na kućne adrese, koja će trajati nekoliko narednih dana.

Mali je objasnio da, pored pozivanja banke telefonom i zahteva da se penzija donese na kućnu adresu, postoji i mogućnost da se neko ovlasti da podigne penziju, uz ličnu kartu penzionera.

To ovlašćenje može biti napisano u slobodnoj formi i nije potrebna bilo kakva overa kod notara, objasnio je ministar i podsetio na to da su na usluzi i volonterske službe pri opštinama.

Ova mera ni na koji način ne ugrožava fiskalnu i makroekonomsku stabilnost Srbije. Zasad u potpunosti vladamo situacijom na tom planu. Srbija je finansijski stabilna i ekonomski snažna zemlja, čak i u uslovima pandemije, rekao je on.

Vlada je morala svakako da preusmerava i izdvoji dodatna sredstva iz budžeta za sprovođenje mera zdravstvene zaštite stanovništva, a u najskorije vreme krenuće sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje posledica u privredi, poručio je ministar.
On je naglasio da ono što naša zemlja preduzima ne radi mimo sveta, već to čine i druge države da bi sačuvale stanovništvo i podržale svoju privredu.

Ako i bude povećanih troškova, deficita ili javnog duga, to neće biti u tom obimu da ugrozi fiskalnu stabilnost zemlje. Srbija ima zdrave finansije i one su u stanju da taj teret izdrže, zaključio je Mali, a objavljeno je na sajtu Vlade.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar