Dačić: Zajednički apel zemalja Zapadnog Balkana EU

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da su zemlje Zapadnog Balkana, koje su kandidati za članstvo u EU, uputile zajednički apel Evropskoj komisiji da budu izuzete iz zabrane izvoza medicinske opreme i lekova iz Unije.

Dačić je u izjavi za Televiziju Prva rekao da je u ime Vlade Srbije potpisao zajednički apel, najavivši da će EK razmotriti taj predlog i u toku nedelje dostaviti odgovor.

On je naglasio da je to veoma važno jer danas nije pitanje da li imate novac, nego da li imate od koga da kupite opremu i da li taj ko je ima hoće da vam je proda i isporuči.

Imamo problem čak i ako platimo opremu jer su mnoge zemlje u međuvremenu uvele nove propise i zabranile isporuku, a u uslovima kada imate nelojalnu konkurenciju, kada neke zemlje naruče milijardu maski, a mi dva miliona, postavlja se pitanje pouzdanosti ugovora, objasnio je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade je ocenio da je EU u ovoj krizi pokazala određenu nekonzistentnost i nije odgovorila jedinstvenom politikom, što je primedba i samih članica Unije.

Prema njegovim rečima, EU je do sada sredstva iz IPA fondova preimenovala za pomoć u sadašnjoj krizi, ali još nije donela zajedničku odluku o paketu pomoći za zemlje unutar Unije, jer svaka zemlja ima svoj finansijski interes u ovom trenutku.

Kad je Italiji bila neophodna pomoć, Nemačka i neke druge države su se posvetile nacionalnim pitanjima i zabranile izvoz medicinske pomoći u tu zemlju, podsetio je prvi potpredsednik Vlade i dodao da to pokazuje da Srbija mora da vodi računa o svojim interesima.

Mi smo se zato okrenuli svojim izvorima i mogućnostima, moraćemo da državnim intervencijama pomognemo da privreda funkcioniše i da se prevaziđu posledice pandemije, istakao je on.

Dačić je naveo da je kriza sa pandemijom koronavirusa pokazala i da bez uloge države nema dobrog odgovora na krize, uz ocenu da bi srpska privreda propala da nema mera države.

On je, govoreći o stepenu demokratije u vanrednom stanju, poručio da je u ovom trenutku najvažnije spasavanje ljudskih života, a da se o tome ne odlučuje glasanjem ni demokratijom, već primenom određenih mera.

Izvor u foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar