Praznici i tradicija: Lazareva subota – Vrbica

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju Lazarevu subotu, praznik u narodu poznatiji kao Vrbica.

Prema kanonima srpske pravoslavne crkve, Vrbica je dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Današnji praznik u hrišćanstvu označava pobedu života nad smrću, na bogosluženjima se pominje Hristovo stradanje i vaskrsnuće Lazarevo kao garancija za vaskrsenje svih vernika. Crkvene knjige kažu da Lazareva subota obeležava dan kada je Hrist vaskrsao svog četiri dana mrtvog prijatelja Lazara, a nastavlja se običajem nazvanim Vrbica.

U narodnoj tradiciji na Lazarevu subotu se nose grančice vrbe što simbolično predstavlja svečani Isusov ulazak u Jerusalim, kada su ga dočekali njegovi poštovaoci i sledbenici. Bere se i cveće, koje se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Ovim cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Postoji i običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

Lazareva subota najavljuje praznik Cveti, dan kada je Isus Hrist svečano ušao u Jerusalim.

Zbog epidemije i zdravstvenih mera ove godine praznici se umesto u hramovima obeležavaju u porodičnim domovima.

Crkvene službe i bogosluženja se prate putem televizijskog i radio-prenosa i preko crkvenih internet-stranica.

Vernici mogu sa svojim parohom da se dogovore o terminu pričešća u svom domu, a slavska trpeza na današnji dan, koji pada u vreme Velikog Uskršnjeg posta, je uvek posna,

Izvor: Petar Videnov (RTS / Novosti)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar