Još 424 osobe inficirane u Srbiji, među njima i 140 iz Gerontološkog centra u Nišu

Uz najveći broj dnevnog testiranja u Srbiji zabeležena 424 novozaražena, među kojima 140 štićenika staračkog doma. U Pirotskom okrugu 23 potvrđena slučaja. Siniod SPC zatražio od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs. Bugarski desničar Volen Siderov poziva za Uskrs na masovni odlazak u crkve, kako bi dokazali da je Bog veći od Vencislava Mutavdžijskog, šefa Nacionalnog štaba za borbu protiv koronavirusa. Putin sprema Ruse za „najgori scenario“. Švedski metod borbe protiv epidemije možda ipak daje rezultate.

Od ukupno 424 novih pozitivnih na koronavirus u poslednja 24 sata njih 140 su štićenici Gerontološkog centra u Nišu i četiri su zaposlena u toj ustanovi, rekao je sekretar za zdravstvo u Vladi Vojvodine i član kriznog štaba Zoran Gojković u Palati Srbija u Beogradu.

U Srbiji je do 15:00 časova, 13. aprila, ukupan broj zaraženih 4.054. Preminulo je još pet osoba, pa je ukupan broj preminulih 85. U poslednja 24 sata testirano je 2.646 osoba, što je najveći broj testiranih do sada. Na respiratoru se nalazi 138 osoba, saopštio je Gojković.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je apelovao na sve rukovodioce staračkih domova i sličnih ustanova da poštuju mere, jer je postojao utisak da se smanjuje pritisak prema KC Niš i da je nova situacija pravi primer koji pokazuje dokle može da dovede neodgovornost onih koji moraju da poštuju i sprovode mere u ustanovama.

Imamo 140 pozitivnih među štićenicima centra i četiri među zaposlenima. Ostalih 77 su negativni u toj ustanovi. Oni su svi stavljeni u izolaciju, ceo centar je u izolaciji. Skoro smo pri kraju prebacivanja pozitivnih štićenika i četiri radnika. Klinički centar je sve to zbrinuo, naveo je Tiodorović.

Dodao je da je u novom delu KC Niš oformljena Kovid bolnica i da je na raspolaganju još 460 postelja.

Branislav Tiodorović je istakao da na respiratorima trenutno ima 138 pacijenata i da se primećuje blagi trend opadanja takvih slučajeva, ako se uporedi sa prethodnim podacima. On kaže da to može dati početni optimizam, jer „otvoreno da kažemo Srbija raspolaže sa dovoljno respiratora, slobodnih i onih koji će biti spremni u slučaju potrebe da se upotrebe“.

On je takođe rekao da su u Srbiju stigli brzi testovi kojima se za 20 minuta može utvrditi da li je neko pozitivan na koronavirus.

„Oni će biti korišćeni, brzo daju rezultate i pomoći će nam da napravimo skrining i vidimo šta se dešava u stanovništvu. Pouzdani su i koristiće nam naročito kasnije, u maju i junu, kako bi se proverilo da li je zaraza virusom sveža ili je reč o pacijentu koji je na putu ozdravljenja“, rekao je Tiodorović.
Zoran Gojković je rekao i da su građani o svim merama koje su donošene pravovremeno informisani i da će to biti slučaj i ubuduće.

Prema podacima pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića u Vojvodini su novim koronavirusom zaražene 424 osobe. U Kliničkom centru Vojvodine leči se 142 pacijenta, a na novosadskom sajmu 171 osoba, dok je u opštoj bolnici u Pančevu 157 pacijenata.

Na području Pirotskog okruga laboratorijski su potvrđena 23 od ispitanih 153 uzoraka, od kojih je 20 iz Pirota, dvoje iz Babušnice i jedan iz Bele Palanke, koji su na lečenju ili kućnoj izolaciji, saopštili su Zavod za javno zdravlje Pirot i Štab za vanredne sitacije u tom gradu.

U informaciji se dodaje da je u pirotskoj bolnici trenutno hospitalizovano 8 obolelih lica i svi su u stabilnom stanju, kao i da je situacija u Pirotu i susednim opštinama pod kontrolom svih nadležnih institucija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbedonosno- informativnom agencijom i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu, uhapsili su M.S. iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti.

Sumnja se da M.S., kao ovlašćeno lice Gerontološkog centra u Nišu, nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje zarazne bolesti Covid-19, usled čega je u toj ustanovi zaraženo 135 korisnika usluga i četvoro zaposlenih, saopštio je MUP.

Krizni štab za suzbijanje Covida-19, doneo je zaključak kojim se zdravstveni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su zaraženi koronavirusom tokom vršenja radne obaveze, upućuju na lečenje u srpske banje.

U isto vreme Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve traži od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik.

Kako se navodi u saopštenju posle sednice, Sinod je predložio da ta zabrana bude prekinuta u periodu od 5:00 do 10:00 časova u nedelju, 19. aprila, prenela je RTS.

Desničar poziva Bugare da masovnim odlaskom u Crkve pokažu da je Bog iznad vladinih mera

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeleženo novih 50 osoba zaraženih koronavirusom, ukupno je 1.650 obolelih, a preminule su dve osobe, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

„U proteklom periodu od 24 časa, u Hrvatskoj je detektovano novih 50 bolesnika pozitivnih na Covid-19, što daje broj od ukupno 1.650 obolelih“, rekao je na konferenciji za medije ministar zdravlja Vili Beroš. Naveo je da su preminule dve zaražene osobe u KBC Split.

U Sloveniji je prijavljeno sedam novih slučajeva koronavirusa, što je do sada ukupno 1.212 obolelih.

U poslednja 24 sata umrla su dva pacijenta obolela od koronavirusa, dok je od početka epidemije u Sloveniji umrlo 55 ljudi, objavio je portal Delo.si.

U izveštaju se navodi da se oporavilo njih 554, a ukupan broj hospitalizovanih je 95, od kojih na odeljenju intenzivne nege 34. Juče su dva oporavljena pacijenta napustila bolnicu.

Stotine lekara i drugih medicinskih radnika u Bosni i Hercegovini nalaze se na bolovanju na vrhuncu epidemije koronavirusa, od kojeg je do ponedeljka u toj zemlji obolelo više od hiljadu i umrlo 39 ljudi.

Koronavirusom je dosad inficirano 1.026 ljudi, sa žarištima u Banjaluci, Čitluku, Mostaru i Širokom Brijegu. U Sarajevu je infekcija potvrđena kod 35 ljudi.

Ipak, zabrinjava podatak da je u Sarajevu u jeku epidemije na bolovanju čak 700 lekara i drugog medicinskog osoblja. Sumnja se da su brojni među njima na taj način želeli da izbegnu rizik od zaraze na radnom mestu.

Direktorka Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović upozorava da se radi o vrlo ozbiljnom problemu koji preti pogibeljnom urušavanju zdravstvenoga sistema, prenosi Dnevni avaz.

U Crnoj Gori potvrđen je još jedan novi slučaj virusa korona. Do sada je zaraženo 274 ljudi, od čega je devetoro izlečeno. Zabeležena su tri smrtna ishoda, a Crna Gora je bila poslednja evropska zamlja u koju je virus stigao. Najveći broj zaraženih je u Pogdorici – 147.

U Severnoj Makedoniji od koronavirusa su umrla još četiri pacijenta, pa je broj žrtava te zaraze porastao na 38, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Kako je naveo u prethodna 24 sata potvrđeno je 26 novih slučajeva Covid-19 i sa tim se broj obolelih u Severnoj Makedoniji popeo na 854 dijagnostikovana pacijenta, od kojih je 14 na respiratorima.

Vlada Severne Makedonije je odlučila da za Uskrs zabrana kretanja počne u petak 17. aprila u 16:00 sati i traje do utorka 21. aprila u 5:00 ujutru.

U Bugarskoj su zabeležena ukupno 685 slučaja obolenja Covid-19. Broj umrlih je trenutno 32.

BNR piše da je skoro 7 procenata žitelja grada Bansko bilo zaraženo. To su rezultati prva dva dana masovnog testiranja tog žarišta infekcije i zimskog turističkog centra, koje ima za cilj da utvrdi objektivno stanje sa infekcijom u opštoj populaciji. Gotovo svi pozitivni slučajevi nisu ni znali da su oboleli, odnosno da su bili asimptomni nosioci virusa.

Kako u Bugarskoj nije vanredno stanje, nego vanredna situacija, parlament zaseda, pa se lider ultradesne partije „Ataka“ Volen Siderov pojavio sa idejom da Bugari za Uskrs masovno izađu u crkve i time dokažu da je Bog iznad generala Mutavdžijskog, koji je na čelu Nacionalnog štaba za borbu protiv korone i koji sem što objavljuje podatke o broju zaraženih, poziva naciju da poštuje pravila distanciranja i samoizolacije i da nosi maske na javnom mestu.

Inače, u Bugarskoj crkve nisu zatvorene i rade uz poštovanje svih vladinih mera, a Volen Siderov smatra da epidemija postoji samo u statistikama i da je reč o zaveri. Zbog toga je s njim obavljen informativni razgovor, prenose mediji u Bugarskoj.

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da se Rusija suočava sa povećanim brojem teško obolelih od Covida-19 i da mora da se pripremi za najgori scenario.

Putin je na video-sastanku o sanitarno-epidemiološkoj situaciji poručio zvaničnicima da bi trebalo da budu spremni da preraspoređuju medicinsko osoblje i opremu između regiona kako bi odgovorili na situaciju koja se brzo menja.

Putin je naredio zvaničnicima da angažuju dodatno osoblje sa univerziteta i medicinskih škola. Rusija ima ukupno 18.328 zaraženih koronavirusom i 148 umrlih.

Vodeći nemački naučnici predlažu vladi postupno ukidanje mera za suzbijanje širenja koronavirusa, uključujući ponovno otvaranje škola, vrtića, restorana i prodavnica, kao i ukidanje zabrane putovanja.

Preduslov za to je zadržavanje broja novozaraženih na „niskom nivou“ kako zdravstveni sistem ne bi bio preopterećen i održavanje higijene, sigurnog razmaka i obavezno korišćenje zaštitnih maski u javnom prevozu, ističu naučnici.

Švedska dve dana uzastopce beleži najmanji broj umrlih i novoinficiranih koronavirusom u poslednje dve sedmice. Švedska ima najliberalnije mere u borbi sa bolešću Covid-19, i u poređenju sa susednim državama, koje imaju mnogo rigoroznije mere, ne pokazuje mnogo gore statističke rezulate.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / N1 / Fonet / Beta / Index / Delo / Vijesti / Plusinfo / BNR / Dnevni Avaz / Vecer / ZZZJ Pirot / Štab za vanredne situacije Pirot)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar