Najduža zabrana kretanja do sada i ublažavanje mera za najstarije. Zaraženih 4.465

U Srbiji 411 novoinficiranih i 9 novih smrtnih slučajeva. Ukupno 94 preminula. Predsednik Vučić najavio zabranu kretanja od petka u 17:00 do utorka u 5:00 ujutru. Patrijarh Irinej poručio da je neophodno podržati napore nadležnih na zaštiti od koronavirusa, ali i moliti se Bogu i redovno i aktivno učestvovati u liturgiji. Hrvatska i Slovenija stabilizovale broj novoinficiranih. U Bugarskoj pobegao taksijem iz Kovid bolnice. U Italiji šetala kornjaču usred karantina i kažnjena sa 400 evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za pola dana biti usvojena odluka da se od petka u 17:00 do utorka u 5:00 zabrani kretanje.

Vučić je rekao da je sa patrijarhom Irinejem imao drugačiji dogovor u odnosu na saopštenje Sinoda, u kome traže dozvolu kretanja za Uskrs od 5:00 do 10:00 časova.

„Pokušaću još sutra da razgovaram sa patrijarhom i ljudima iz Sinoda, ja ću podržati lekare i podržaću život, a kakve ćemo mere doneti, da hapsimo vladike i sveštenstvo ne pada nam na pamet, ne znam šta da se dogodi“, javila je RTS.

On je takođe gostujući u Dnevniku te televizije rekao da će od sledeće sedmice najstariji sugrađani moći da izađu napolje tri puta nedeljno, maksimalno pola sata, najdalje 300 metara od kuće, i to u vreme policijskog časa.

Ranije danas zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u Srbiji do 15:00 časova, 14. aprila, testirano 2.440 osoba, od kojih je 411 pozitivno. Hospitalizovano je 3.006 ljudi. Na respiratoru se nalazi 131 pacijent, navela je ona.

U poslednja 24 sata preminulo je još 9 osoba, sedam osoba muškog i dve ženskog. Prosek njihovih godina je 69. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 94. Ukupan procenat smrtnosti je 2,1 odsto. Ukupan broj zaraženih u Srbiji je do sada 4.465.

Broj zdravstvenih radnika koji su testirani je 4.936, a zaraženo je 533, rekla je Kisić Tepavčević i navela da još 1.062 zdravstvena radnika čeka rezultate testova.

Kisić Tepavčevićeva je kazala i da je zahtev za dozvolu kretanja osobama sa autizomom u periodu zabrane kretanja bio stručno apsolutno opravdan. Taj termin je svakog dana od 18:00 do 20:00 časova, kazala je ona.

Prema njenim rečima, u Psihijatrijskoj bolnici Gornja Toponica kod Niša je virus ušao.

„I tu se radi poslednjih dana intenzivno epidemiološko istraživanje. Tu ima preko 500 pacijenata i 400 zdravstvenih radnika. Radi se testiranje. Kod preko 40 osoba je potvrđeno prisustvo infekcije. I trenutno se sprovode mere i izolacija koja će sprečiti dalje širenje virusa“, naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

„Duboko me je pogodila molba Sinoda SPC zato što na neki način negira sve ono što je dosadašnji pokušaj da se spase život. Shvatajući da do te mere ima nerazumevanja u javnosti osetio sam potrebu da treba da se sklonim.

Posle poziva predsednika bio sam na razgovoru kod predsednika i premijerke. Osećam dužnost da na neki način pokušam ovo da objasnim. To je snažna podrška predsednika i moram da je potpuno javno iskažem. Bez tako snažne podrške predsednika i vlasti ove zemlje mi ne bismo bili u stanju da uradimo ništa drugo osim da pričamo“, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Imunolog dr Srđa Janković rekao je da je poznato da zarazne bolesti ostavljaju specifičan imunitet.

„Antitela su jedan od mehanizama te otpornosti uz memorijske ćelije. Antitela iz plazme izlečenih mogu da se koriste kod određenih pacijenata kao dopunska terapija. Mi ćemo uskoro početi sa ovom terapijom i u našoj zemlji. To je jedan od glavnih delova imunologije koji može da nam pomogne kod ovakve epidemije“, kazao je Janković.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je za N1 da su preduzete mere, „kakve su, da su“, dovele do „zaravnjenja“.

U Hrvatskoj je ta zaravnjenost trajala 20 dana, kod nas je za sada desetak. Današnji i jučerašnji povećani broj ne odražava toliko epidemiološku situaciju, koliko činjenicu da je obuhvat bio veći.

„Očekujemo da će, što se tiče stvarne epidemiološke situacije, biti sve bolje kako idemo ka drugoj polovini meseca“, rekao je on.

Govoreći o relaksiranju mera, Radovanović kaže da bi prvo na posao trebalo da budu vraćeni „najmlađi i sredovečni“. Prema njegovim rečima, nije realno da se pronađe vakcina pre narednog proleća ili čak leta.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej poručio je u Uskršnjoj poslanici da je neophodno podržati napore nadležnih na zaštiti od koronavirusa, ali i moliti se Bogu i redovno i aktivno učestvovati u liturgiji.

„Našavši se u ovakvim nevoljama moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija kako bi nas zaštitile od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti“, naveo je Irinej.

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je da je u vezi sa obeležavanjem Uskrsa u uslovima pandemije korona virusa najracionalnije „ono postupanje koje je usklađeno i zasnovano na poštovanju stavova i preporuka medicinskih stručnjaka“.

Odbor je u saopštenju naveo da je ocenu doneo na osnovu stava Odeljenja medicinskih nauka SANU i „uz iskreno poštovanje prema Sinodu SPC i verskim osećanjima i potrebama građana Srbije“.

Hrvatska i Slovenija stabilizovale „krivu“. Rimljanka šetala kornjaču usred karantina

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš saopštio je da su u Hrvatskoj registrovana još 54 slučaja koronavirusa, ukupno 1.704 obolelih, a da je za poslednja 24 sata preminulo šest pacijenata.

On je na konferenciji za novinare Štaba za civilne zaštite naveo da su na respiratoru 34 bolesnika, a da je 415 oporavljenih pacijenata.

Dodao je da trenutno ima 357 hospitalizovanih pacijenata, što je jedna osoba više u odnosu na prethodni dan. Kod kuće se leče 932 bolesnika, prenela je Hina.

U Sloveniji je zabeleženo osam novih slučajeva zaraženih koronavirusom, što je ukupno 1.220 zaraženih, jedan je preminuo od poslednjeg izveštaja, a ukupno je 56 umrlih, prenosi Delo.

Ukupno su hospitalizovane 103 osobe, u odnosu na prethodni dan kada je bilo 95. Na intenzivnoj nezi je 35 pacijenata.

Predstavnici vlasti Slovenije naveli su da će za eventualna putovanja građana na godišnje odmore u inostranstvo sačekati preporuke Evropske komisije i tome odlučiti na osnovu stanja u svakoj pojedinoj državi.

Portparol slovenačke vlade zadužen za krizu izazvanu koronavirusom Jelko Kacin na konferenciji za novinare, upozorio je da se Slovenija graniči s nekim evropskim žarištima infekcije, pa će odlučivati s obzirom na procene o sigurnosti putovanja u te zemlje i informacija koje sama dobije.

Prema njegovim rečima, vlada razmišlja o postupnom ublažavanju mera, ali je prerano govoriti o ponovnom otvaranju škola i vrtića, održavanju sportskih priredbi, koncerata i drugih masovnih okupljanja.

Čelnici Instituta za javno zdravlje Crne Gore poručili su građanima da Vaskrs provedu kod kuće u krugu porodice.

U Bosni i Hercegovini broj zaraženih je 1077. Za 77 veći nego juče u isto vreme. Umrlih je 41. Najveći broj otpada na Banjaluku, a po broju obolelih slede Mostar i Čitluk u Hercegovini. Domaćinstva u kantonu Sarajevo su potrošila više vode u martu nego u februaru, što govori o povećenju poštovanja mera, piše Klix.ba.

Direktor Instituta Boban Mugoša kazao je da sveštenstvo može da obavi verski obred, ali uz poštovanje pravila.

Mugoša je rekao da kada su u pitanju verski obredi, svako okupljanje verskog ili drugog tipa utiče na to da se epidemiološki rizik povećava. Ta zemlja ima 283 obolela i 3 smrtna slučaja.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je izvesno da će za još jedan mesec biti produženo vanredno stanje, uvedeno zbog pandemije koronavirusa.

On je, prilikom obilaska armijskih jedinica u kasarni „Kuzman Josifovski Pitu“ u Tetovu, rekao da je sasvim izvesno da će vanredno stanje na teritoriji cele zemlje biti produženo za 30 dana, ukoliko Vlada to ponovo zatraži.

„Prema onom što znam, a to zna i javnost i nema nikakve tajne u vezi ove pandemije, mislim da su šanse izvesne ili velike da se proglasi novih 30 dana vanrednog stanja“, rekao je Pendarovski. Severna Makedonija ima 908 zabeleženih slučajeva koronavirusa.

U Bugarskoj je potrvđeno 713 slučaja obolenja Covid-19. Ustanovljeno je da je 37 lekara takođe pozitivno. U Bugarskoj je broj preminulih u epidemiji 35, a umrli su bili prosečno stari oko 65 godina. Mediji beleže da je jedan pacijent u gradu Stara Zagora na jugostoku zemlje pobegao sa lečenja u Kovid bolnici. Pobegao je taksijem, a u bolnicu vraćen kolima hitne pomoći.

Oko polovine smrtnih slučajeva u Evropi od Covida-19 zabeleženo je u domovima za starije i nemoćne, ali mnogi od njih nisu uključeni u zvanične podatke ili uopšte nisu zavedeni kao slučajevi povezani s trenutnom pandemijom, saopštili su stručnjaci.

Njihov zaključak je da vrlo malo zemalja sistemski testira osoblje i štićenike staračkih domova, što otežava određivanje procena o broju zaraženih i umrlih, te da je jedini način uporediti stopu smrtnosti za vreme pandemije sa stopom smrtnosti u istom razdoblju prethodnih godina.

Jedna Rimljanka morala je da plati kaznu od 400 evra jer se zatekla na ulici usred karantina u celoj Italiji. Toj 60-godišnjoj ženi nije pomoglo što je policiji rekla da je „morala da izađe da prošeta kućnog ljubimca-kornjaču“.

Policija je napisala rekordan broj kazni u ponedeljak koji je bio deo praznovanja Uskrsa.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / N1 / Beta / Fonet / Hina / Index / Delo / Klix / Plusinfo / Vijesti / BNR / Tanjug)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar