NUNS poziva medije da se pridržavaju najviših novinarskih standarda

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve novinare i medije da se dosledno pridržavaju najviših novinarskih standarda i da tačno, objektivno i blagovremeno informišu građane o situaciji, delovanju institucija, organizacija i pojedinaca u vanrednim okolnostima, kao i da se uzdrže od senzacionalizma ili bilo kog oblika revanšizma.

NUNS više od dve i po decenije, od svog osnivanja, principijelno, dosledno i uporno insistira na unapređenju i zaštiti prava i položaja novinara u društvu, unapređenju profesionalnih standarda i promociji etički odgovornog novinarstva, i u skladu sa tom misijom deluje i u vanrednim okolnostima.

Od ogromnog je značaja za društvo u celini, a posebno u situaciji vanrednog stanja zbog pandemije novog koronavirusa, da se mediji i novinari, bez obzira na razlike i uređivačku politiku, pridržavaju Kodeksa novinara Srbije, kako se ne bi stvarale nove ili produbljivale postojeće podele u društvu.

Imajući to u vidu, NUNS prati sve vrste napada, pritisaka i prepreka sa kojima se suočavaju novinarke i novinari u ovom periodu i reaguje na njih u skladu sa svojom misijom. NUNS, takođe, svakodnevno podseća i na obaveze svih medijskih poslenika, kako na one na koje su obavezani zakonima, tako i na one posebne profesionalne norme, na koje ih obavezuje struka i Kodeks novinara Srbije.

Negativne kampanje koje pojedini mediji vode protiv drugih medija, grubo narušavajući i sopstveni ugled, karakteristične su za našu medijsku scenu već duži niz godina i, nažalost, nastavljene su i tokom ove krize. NUNS ocenjuje da je to jedan od većih problema u ovom trenutku, koji posebno zbunjuje građane tokom krize i ugrožava njihovo pravo na proverene, istinite informacije.

Mehanizmi koje pružaju kako domaće regulatorno telo za elektronske medije, tako i Savet za štampu kao samoregulatorno telo, dovoljni su da se zadovolji pravda ukoliko su nečija prava povređena ili oštećena informacijom objavljenom u nekom od medija. NUNS zato apeluje na struku da koristi ove mehanizme koji su na raspolaganju svim građanima Srbije, pa i novinarima i novinarkama.

Apelujemo, takođe, na medije da u svom izveštavanju ne ugrožavaju delovanje novinarskih udruženja, koja štite prava svih novinara, angažovanih u tim istim medijima. Solidarnost je sada neophodna za prevazilaženje krize s kojom se ceo svet po prvi put suočava, navedeno je u saopštenju NUNS-a.

Izvor: NUNS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar