Ukupno 110 žrtava koronavirusa. U toku do sad najduža zabrana kretanja

Nova 372 slučaja i preko 3.000 urađenih testova. Nažalost i sedam novih žrtava. Počela kampanja „Doniraj plazmu – spasi nekom život“. Slovenija ublažava mere. Sofija u karantinu. Afrika moguće novo žarište, upozorava SZO. Profesionalni biciklista razvozi pomoć ugroženima. Ušli smo u najdužu zabranu kretanja do sada.

Počela je najduža do sad zabrana kretanja, koja će trajati 84 sata. Napolje će se moći tek u utorak u 5:00 ujutro.

U Srbiji su potvrđena još 372 slučaja infekcije koronavirusom, a još sedam osoba je preminulo, saopštio je epidemiolog dr Predrag Kon.

On je na konferenciji za novinare u Palati Srbija koja je održana bez prisustva novinara rekao da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 3.094 osobe od kojih su 372 bili pozitivni.

Naveo je da je u prethodna 24 časa preminulo pet muškaraca i dve žene, što čini ukupno 110 umrlih, pa procenat smrtnosti iznosi 1,93 odsto.

Hospitalizovano je 3.765 osoba od kojih se 122 nalaze na respiratorima. Od početka epidemije ukupno je testirano 32.566 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, a izlečene su 534 osobe koje su bile inficirane.

Kon je rekao i da je do sada u Srbiji potvrđena infekcija koronavirusom kod ukupno 5.690 osoba, među kojima je i 616 zdravstvenih radnika, dok rezultate testa čeka još 954 zdravstvenih radnika.

On je naveo da u državnim ustanovama socijalne zaštite, kojih ima ukupno 74, od čega je 57 domova za smeštaj starih osoba, i u kojima je sve ukupno smešteno 14.512 lica, kao i u privatnim domovima za smeštaj starih lica, kojih ima 229 u Srbiji i u kojima je smešteno 8.617 lica, do sada potvrđena zaraza koronavirusom kod 312 korisnika i 70 zaposlenih.

Kon je kazao da u Srbiji imamo i vanredno stanje i proglašenje epidemije, što su dve odvojene stvari, pa ne mora da znači da će obe biti ukinute u isto vreme, odnosno da ukidanje vanrednog stanja znači i odjavu epidemije.

On je istakao da postoji ozbiljan plan da se tokom leta istestira imunitet populacije, i da je to najznačajnije da se uradi kako bi znali koje korake da preduzimamo kasnije i budemo spremni za eventualne nove nalete zaraze.

„Dotle će stići novi podaci o virusu, i naši i iz sveta, i biće poznato kakvi su njegovi potencijali i šta se može očekivati“, rekao je Kon.

Vlada Srbije počela je, u borbi protiv koronavirusa, veliku nacionalnu kampanju „Doniraj plazmu – spasi nekom život“, čime se simbolično ulazi u sledeću fazu borbe protiv te epidemije, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je apelovala na izlečene od koronavirusа da se jave Institutu za transfuziju krvi u Beogradu, a uskoro će to biti moguće i u Novom Sadu, kako bi se krenulo u novu fazu borbe, jer nauka u Srbiji ne zaostaje za mnogo naprednijim i bogatijim zemljama.

U Pirotskom okrugu je jedan inficirani više i sada ih je 33, ali su u međuvremenu otpuštena četiri bolesnika iz pirotske bolnice. Broj preminulih je 7 i nije se promenio.

Slovenija ublažava mere. Profesionalni biciklista razvozi pomoć

U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata zabeležena 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj zaraženih porastao na 1.814. Od juče je preminula još jedna osoba, 47-godišnja žena iz Osijeka koja je imala značajne komorbiditete.

Ukupno je do sada oporavljeno 600 osoba, saopštio je Štab civilne zaštite na redovnoj konferenciji za medije.

Na respiratoru je 30 bolesnika, a hospitalizovanih je 372, dok je oporavljenih 359, što je 47 više nego juče.

U Hrvatskoj je do sada ukupno testirano 20.953 građana, od čega 796 u poslednja 24 sata. Prosečna starost obolelih je 50,5 godina, a 52,2 odsto zaraženih su žene.

Slovenija od danas ublažava ograničenja kretanja uvedena zbog pandemije koronavirusa, pa će građani moći da odu do svojih vikendica, kamp-kućica ili imanja koja obrađuju bez obzira na načelnu zabranu napuštanja matičnih opština.

Vlada je takvu odluku donela posle procene da se epidemija koronavirusa postepeno smiruje, ali i upozorila da se i dalje treba strogo pridržavati važećih restrikcija o socijalnoj distanci i načelnoj zabrani napuštanja mesta prebivališta kako se ne bi napravio „korak natrag“ i došlo do novog rasta zaraze među stanovništvom, prenela je agencija STA.

Slovenija ima 1.304 obolele osobe i 66 preminulih.

Prema poslednjim podacima, u Bosni i Hercegovini su preminule još dve osobe koje su bile pozitivne na koronavirus.

U Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci preminuo je 58-godišnji muškarac, koji, kako je saopšteno, nije imao drugih oboljenja.

U mostarskoj Covid bolnici je preminula 88-godišnja žena. To je deveti smrtni slučaj od posledica koronavirusa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji je najpogođeniji u Federaciji BiH.

Broj preminulih u celoj BiH od posledica koronavirusa se povećao na 47, dok je ukupan broj zaraženih 1.199.

U Republici Srpskoj od koronavirusa preminulo je 19 ljudi, a u Federaciji BiH 28.

U RS danas je potvrđeno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u Federaciji BiH 18, prenosi RTRS.

Od 31 analiziranog uzorka, danas nije bilo novih potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
U Crnoj Gori su od početka dešavanja sa novim koronavirusom inficirane 303 osobe. Broj trenutno „aktivnih“ Covid-19 slučajeva je 243.

Najviše inficiranih ima u Podgorici, Tuzima i Nikšiću. Ipak shodno preporuci Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja, 65 zaposlenih i korisnici Doma za stare u Risnu od jutros su u izolaciji. Oni su to uradili samoinicijativno, navodi RTV Crne Gore.

U Severnoj Makedoniji umrlo je još troje ljudi zaraženih koronavirusom i broj žrtava te bolesti je porastao na 49, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Fejsbuku napisao da su na Klinici za infektivne bolesti preminula dva pacijenta, uzrasta od 85 i 77 godina, kao i jedan pacijent koji je imao hiruršku intervenciju u privatnoj skopskoj bolnici i bio pozitivan na Covid-19.

U prethodna 24 sata, prema podacima koje je objavio Filipče, potvrđeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa ukupan broj dijagnostikovanih pacijenata u Severnoj Makedoniji sada iznosi 1.117 (929 aktivnih slučajeva).

Ministar zdravlja Severne Makedonije je rekao da je u petak registrovano 18 pacijenta koji su ozdravili od koronavirusa i naveo da je broj izlečenih porastao na 139.

U Bugarskoj je potvrđeno 846 zaraženih koronavirusom. U Sofiji je najviše zaraženih (483), ali razlog što je Sofija pod karantiom nije to. Razlog su Sofijanci koji su zbog Uskršnjih praznika pohrlili u izletišta ili rodna mesta. Kako to može biti razlog širenja infekcije gradske vlasti su odlučili da se u Sofiju, niti može ući, niti iz nje izaći.

Afrika bi mogla da postane novo žarište pandemije koronavirusa, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija, prenosi Bi-Bi-Si.

Prošle nedelje zabeležen je veliki porast broja zaraženih novim koronavirusom. Dosad je bilo gotovo 1000 smrti i više od 18 hiljada slučajeva zaraze širom Afrike, iako su ove stope mnogo niže od onih u Evropi ili SAD.

SZO kaže da se čini da se virus širi dalje od afričkih glavnih gradova. Takođe je istaknuto da kontinent nema dovoljno respiratora u borbi s pandemijom.

Profesionalni italijanski biciklista Davide Martineli koristi svoj sport kako bi pomagao starijim sugrađanima kojima dostavlja lekove i druge potrepštine tokom pandemije koronavirusa.

„Imam bicikl i obe noge, i u prilično sam dobroj formi, tako da vožnja 10 kilometara dnevno nije nikakav problem. Želim da pomažem ljudima koji me podržavaju tokom karijere, ovo je vreme da im vratim za ono što oni čine za mene“, prenela je agencija AP reči Martinelija.

Martineli na svom biciklu servisira sugrađane u rodnom mestu Lodeto, u pokrajini Lombardija koja je znatno pogođena pandemijom i odakle je veliki broj čuvenih biciklista.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / Beta / Fonet / N1 / HRT / Delo / RTRS / RTVCG / Plusinfo / BNR / Tanjug / Fejsbuk)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar