Epidemiolog dr Radmila za Pirotske vesti: O pitanjima i nedoumicama u javnosti

Na osnovu aktuelne epidemiološke situacije COVID-a-19 u svetu, Republici Srbiji i Pirotu, kada postoji lokalna transmisija virusa i kada je epidemijski proces u šestoj nedelji definisan kao vrh epidemijskog talasa, na osnovu procene epidemiologa, infektologa i drugih stručnjaka na republičkom nivou da će epidemija trajati dvanaest nedelja, rizik od oboljevanja u naredne 2-3 nedelje se može oceniti kao veoma visok, kazala je dr Radmila Zec, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Pirot, odgovarajući na pitanja Pirotskih vesti.

Stanje u Pirotskom okrugu

U okviru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Pirot do 17.04.2020. na području okruga registrovana su 33 laboratorijski potvrđena slučaja, oko 230 obolelih i sedam osoba sa smrtnim ishodom. Mali broj potvrđenih slučajeva je rezultat ograničenog broja testova i ograničenja indikacija za testiranje u prethodnom periodu, ali se prilikom epidemiološkog ispitivanja dolazi do podataka da je oko jednog obolelog u proseku još pet do sedam zaraženih, s obzirom na postojanje asimptomatskih oblika i onih sa lakom kliničkom slikom koji su prenosioci virusa, a nisu registrovani od strane zdravstvenog sistema, jer se nisu javili lekaru, kaže dr Zec i napominje da se u svakodnevnim izveštajima sa kojim se upoznaje javnost na lokalu, u broj laboratorisjki potvrđenih, ubrajaju i uzorci osoba koji su, nažalost, kasnije preminuli, a kod kojih je ranije potvrđen Covid-19.

Procena trenutne epidemiološke situacije

Na području Pirotskog okruga se na osnovu praćenja potvrđenih slučajeva, obolelih lica na COVID-19, njihovih kontakata, sprovođenja zdravstvenog nadzora nad članovima porodica i u radnim kolektivima, kao i aktivnog epidemiološkog ispitivanja obolelih, epidemiološka situacija procenjuje kao nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu, ukoliko se ne poštuju naložene mere Vlade Republike Srbije, poručuje dr Zec.

Razlika u podacima na lokalnom i republičkom nivou

U situaciji kada se bolesnici iz našeg okruga leče u KC Niš od 15.03. do 16.04., ukupno njih 16 i kada svaka zdravstvena ustanova unosi podatke u aplikaciju, odnosno bazu podataka, tamo gde se nalazi bolesnik, logično je da se podaci na lokalnom i republičkom nivou razlikuju, jer ZZJZ Pirot ima podatke za pacijente koji su uzorkovani kod nas, u Pirotu, objašnjava dr Zec.

Ona dodaje da su termini oboleo, verovatan, sumnjiv, moguć, potvrđen, zaražen slučaj, različiti i teško ih je objasniti javnosti, ali zato epidemiolozi i lekari u skladu sa stručno operativnim procedurama definišu slučajeve.

Tumačenje statističkih brojeva

Svi pokušavaju da tumače brojke koje se menjaju iz sata u sat, koje su “vrh ledenog brega” iako i Predrag Kon i stručnjaci sa republičkog nivoa stalno pričaju da se stvaran broj zaraženih ne može registrovati i da se može tumačiti, odnosno merodavnim smatrati samo poređenje broja laboratorijski potvrđenih slučajeva u odnosu na broj testiranih, i broja obolelih iz kontakta sa potvrđenim pod uslovom da se jave zdravstvenom sistemu.

Izvor i foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar