Estudiantina Ensemble na Nišvillu

Kubanski sastav Estudiantina Ensemble, koji već više od dve decenije radi sa bazom u Holandiji, nastupiće na predstojećem Nišvillu u četvrtak 13. avgusta, a dan ranije i u sklopu besplatnog programa na River stage-u. Ovaj sastav koji predstavlja bogatu kubansku muzičku tradiciju, predvodi pevač i gitarista Ricardo “Aristides” Bekema, a jedan od članova je i Nelson Garzon Delis, unuk Compaya Segunda, legendarnog kubanskog muzičara, ovekovečenog u kultnom filmu Vima Vendersa “Buena Vista Social Club”.

Ansambl Estudiantina nastavlja tradiciju studentskih orkestara koji su na Kubi bili izuzetno popularni početkom prošlog veka – konkretnije, grupe Estudiantine Invasore iz Santiago de Cuba. Reč je o kombinaciji izuzetno bogate muzičke tradicije Kube, naročito kada je reč o ritmovima i probranih savremenih stilova popularne muzike, ali pre svega džeza. Za razliku od klasičnih afro-kuban sastava, koji se baziraju na zvuku duvačkih instrumenata (pre svega limenih), u postavi Estudiantina ansambla dominiraju žičani instrumenti – gitara i karakteristične kubanske “tres” gitare, kontrabas uz jednu od dve trube (ili flaute) i čitav arsenal udaraljki među kojima je i “pailitas” – poznatiji i kao “barokni timpan” – reč je o francuskom instrumentu koji je na Kubu stigao sa Haitija i preteča je “timbalesa”, nezaobilaznih u postavi svih salsa bendova.

This image has an empty alt attribute; its file name is 302-1024x683.jpg

Grupu je osnovao Ricardo Bekema, sa ciljem da sačuva autentične kubanske stilove kao što su “Guaracha”, “Bolero”, “Danzon” i “Son”. Nakon godina studija u Santiago de Kuba i okolini sa nastavnicima kao što su Gabino JArdines Cisneros, Eva de la Caridad Grinan, Inaudis Paisan Mallet, Roberto Napoles Castillo, Rei Cabrera Catellano i Aristides Torres – Ricardo je postao jedan od najboljih poznavalaca Trove muzike nastale još krajem 19. veka, koju su izvodili putujući muzičari, trovadores, odnosno – trobaduri. Po dolasku u Evropu, preciznije u Holandiju – Ricardo je vodio različite postave Estudiantine u kojima je, osim svojih zemljaka, okupljao muzičare raznih nacionalnosti, ali je najnovija postava sastavljena isključivo od Kubanaca i jednog muzičara iz Venecuele koji žive u Holandiji, Belgiji, Meksiku i na Holandskim Antilima. Uz nastupe na koncertima i festivalima širom sveta, članovi sastava su naročito ponosni na to što su još 2007. godine na službeni poziv Ministarstva kulture Kube, a na osnovu preporuke koju je potpisao lično Eliades Ochoa Bustamante – još jedne od “Buena Vista Social Club” legendi, nastupili na 45. Izdanju prestižnog kubanskog “International Festival de la Trova”.

Članovi sastava su: Ricardo “Aristides” Bekema – vođa sastava, gitara, vokal; Nelson Garzón Delis – vokal, udaraljke, Anibal Avila Pacheco – truba; Alexander Rodriguez Cala – truba; Gerardo Antonio Rosales Rondon – timpani; Leo “Pantaleon” Martis – tres gitara; Dennis Nicles Cobas – kontrabas i Anurakt Scheepers “El Samurai” – tres gitara.

Izvor i foto: Nišville

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar