Pravoslavni hrišćani obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs je suština hrišćanskog učenja koje označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je Sveti apostol Pavle, čija je propoved osnažila i usmerila novozavetnu veru. A Isus je svojim vaskrsenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Prema jevanđeljima, događaj se zbio na grobu Hristovom, a radosnu vest je ženama mironosicama, “Mariji Magdaleni i drugoj Mariji”, saopštio arhangel Gavrilo.

Prema odlukama Nikejskog sabora (325. godine), koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvu nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe. Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog vaskrsenja.

Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskrsenje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

Ponoćnu Vaskršnju liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej uz sasluženje beogradsko karlovačkog sveštenstva u kripti Hrama Svetog Save, uz televizijski prenos na RTS-u, ali bez prisustva vernika.

U Vaskršnjoj poslanici, patrijarh Irinej je rekao da ovogodišnji Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili:

“Živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovečanstvo. Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti”, poručio je patrijarh Irinej.

This image has an empty alt attribute; its file name is 312-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 313-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 314-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 315-1-1024x683.jpg

Vaskrs je pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Vernici razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrese!

Neka Vas zdravlje i dobro raspoloženje prate tokom cele godine.

Izvor: FAR / RTS

Foto: Stefan Pavić / DIP Production

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar