a

Otvorena nova laboratorija “Vatreno oko” sa 2.000 testova dnevno

Na Poliklinici Kliničkog centra Srbije danas je otvorena nova laboratorija pod nazivom “Vatreno oko”, donacija Kine u borbi protiv koronavirusa. Kapacitet laboratorije biće dve hiljade testova dnevno na Covid-19, a u njoj će raditi 40 mikrobiologa u tri smene, sedam dana u nedelji, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Otvaranju laboratorije prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo i kineski stručnjaci koji se nalaze u Srbiji.

Saopšteno je da su radovi na izgradnji laboratorije počeli 25. marta i završeni su u rekordnom roku. Objekat je projektovan kao posebna celina i ima 750 kvadratnih metara, a laboratorija je potpuno automatizovana sa SCADA i BMS sistemom.

Kineski stručnjaci su naveli da naziv laboratorije “Vatreno oko” potiče iz kineskog mita i znači da to oko može da vidi svakog duha i svakog đavola, što znači da tim vatrenim okom može da se pobedi neprijatelj.

Pre nekoliko dana u Srbiju su dopremljene dve najmodernije laboratorije koje je Kina poklonila Srbiji kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Pored novootvorene u Beogradu, druga laboratorija biće instalirana u Nišu i moći će da obavi 1.000 testova dnevno.

“Ovo će nam pomoći da brzo krenemo testiranje na antitela, da pokažemo otpornost naše populacije i da uradimo jednu ozbiljnu epidemiološku studiju, koja će nam reći šta možemo dalje da očekujemo”, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

P. Videnov (izvor: Vlada Srbije / N1)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar