U Srbiji počinju da rade pijace, za jedan sat skraćen policijski čas, 312 novoinficiranih

Više od 6.600 zaraženih koronavirusom, samo danas 312. Sledi postepeno ublažavanje mera. Ponovo novinari na konferencijama za medije Kriznog štaba u Beogradu. Slovenija i Hrvatska beleže pad obolevenja. Bugarska radi „target testiranja“. U sličan program kreće i Slovenija. Namačka, Danska i Norveška ublažavanju mere. Tim povodom Angela Merkel oprezna. U svetu se radi na 155 medikamenata i 79 vakcina, a samo na germanskom govornom području, 15 laboratorija traga za ciljanim lekom protiv Covida-19. „Galenika“ proizvela prvu količinu hlorokina.

U protekla 24 časa u Srbiji je registrovano 312 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla su tri pacijenta, saopšeno je na konferenciji za medije Kriznog štaba u Beogradu.

U bolnicama su 3.703 osobe, a na respiratorima je 108 pacijenata. U proteklom danu je testirano 3.111 ljudi, a od početka epidemije 41.812.

U Srbiji je ukupno obolelo 6.630 osoba, umrlo je 125 i oporavilo se 870 ljudi.

Od utorka svi mediji mogu da prisustvuju događajima na otvorenom, a u ograničenom broju i u zatvorenom prostoru, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, pošto je saopštio stanje sa bolešću Covid-19.

On je rekao da novinarska pitanja nisu bila razlog za zabranu dolaska, jer na svim ovim konferencijama „imamo pitanja svih redakcija, televizija, portala i bez izuzetaka odgovaramo na svako od njih“.

„Puno zaposlenih u beogradskim redakcijama je bilo pozitivno na virus i to je jedino bio razlog, bezbednost svih koji su bili u ovoj sali. Situacija se promenila, imamo pad broja obolelih, i od sutra svi mediji na svim manifestacijama i događajima mogu da prisustvuju na otvorenom, uz zaštitu i distanciranje“, izjavio je Gojković.

Plan je, kako je pojasnio, da jedan dan obraćanje Kriznog štaba bude u prisustvu novinara televizija i agencija, a sledećeg dana da konferencija bude u prisustvu štampanih medija i internet portala.

Inače, Vlada Srbije je donela odluku o ublažavanju nekih ranije donetih mera. Kako navodi, nove mere su donete u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke.

U saopšenju se kaže da građani stariji od 65 godina mogu utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18:00 časova do 1:00 sat posle ponoći i to najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Od utorka, 21. aprila, dozvoljen je i rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo, knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Zelene pijace od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja koronavirusa, navodi Vlada Srbije.

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva da nastave rad u punom kapacitetu radom od 21. aprila.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance i isto tako da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave rad su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, pa frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes-centri i dalje ostaju zatvoreni.

Rad u objektima i delatnostima kojima je to od utorka dozvoljeno može se obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica, napominje Vlada Srbije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će beogradske pijace, osim onih koje su zatvorene poput Palilule i Stari Merkator, početi da rade u sredu, 22. aprila od sedam sati, dok će zatvorene pijace početi da rade u ponedeljak, 27. aprila.

Slovenija i Hrvatska beleže pad inficiranih. Nemačka ublažila mere a pojačava rad  na pronalasku vakcine i leka

U Hrvatskoj je od juče potvrđeno deset novih slučajeva koronavirusa, od početka epidemije ukupno 1.881, a nijedan pacijent nije preminuo, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Oporavljenih je u ovom trenutku 771, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš. Testirano je ukupno 25.610 osoba, od čega u protekla 24 časa 1.424.

Beroš je rekao da od juče u Hrvatskoj nije bilo umrlih osoba zaraženih koronavirusom, a ukupno do sada ih je 47. U bolnicama su na lečenju 324 bolesnika, kod kuće 786, u samoizolaciji ih je 13.593.

Na respiratoru je 18 bolesnika, pet manje nego u nedelju.

U Sloveniji je danas zabeleženo pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su još tri osobe umrle, a u zemlji je počelo testiranje na nacionalnom uzorku s ciljem preciznijeg određivanja razmera epidemije.

Slovenačka vlada je, uz navedene podatke, objavila da je na dnevnom nivou obavljeno 537 testiranja na koronavirus. Ukupan broj zaraženih do sada tako iznosi 1.335 bolesnika, a broj preminulih povećao se na 77.

Juče je u bolnicama bilo 88 hospitalizovanih, od čega 26 na odeljenjima intenzivne nege.

Ukupno su do sada urađena 41.802 testa. Najveći broj potvrđenih slučajeva do sada je zabeležen u središnjoj regiji s centrom u Ljubljani 390 i u Savinjskoj regiji sa sedištem u Kranju 289.

U ponedeljak je počelo probno testiranje na širem nacionalnom uzorku koje bi trebalo dati procenu stvarno inficiranih do sada, što bi bila osnova za određivanje razmera epidemije i mogućnosti ponovnog otvaranja privrede i društvenog života.

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 1.285 slučajeva zaraze koronavirusom, testirano je 17.818, pod trenutnim nadzorom je 11.005 osoba.

Ministarstvo civilnih poslova BiH saopštilo je da je 48 ljudi preminulo, a da se 347 oporavilo.

Od toga su u entitetu Republika Srpska zaražene 534 osobe, testirano je 7.943, pod nadzorom je 4.204, umrlih je 17, a oporavljena 251 osoba.

U entitetu Federacija BiH zaraženo je 733, testirano je 9.588, pod nadzorom je 5.959, umrlih je 29, a oporavljenih 92.

U distriktu Brčko je 18 osoba zaraženo, testirano je 287, pod nadzorom 842, dve osobe su umrle, a četiri oporavljene, prenela je agencija FENA.

U Crnoj Gori registrovana su tri nova slučaja obolevanja od novog koronavirusa, čime je broj inficiranih osoba porastao na 311.

Iz Instituta za javno zdravlje te zemlje saopšteno je da je od poslednjeg preseka analizirano 96 uzoraka, među kojima su tri bila pozitivna na prisustvo koronavirusa, prenela je MINA.

U Podgorici je koronavirusom zaraženo 160 osoba, Tuzima 37, Nikšiću 33, Baru 23, Ulcinju 22 i Andrijevici 7. U Bijelom Polju, Herceg Novom i Plavu je obolelo po šest osoba, Budvi pet, Danilovgradu i Tivtu po tri.

U Severnoj Makedoniji potvrđena su još tri smrtna slučaja od posledica zaraze koronavirusom, javlja agencija Anadolija.

Ministarstvo zdravlja te zemlje potvrdilo je da je do sada ukupan broj preminulih od Covid-19 bolesti, povećan na 54.

U poslednja 24 sata u Severnoj Makedoniji registrovano je 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj zemlji koronavirusom dosad je zaraženo 1.225 osoba. Takođe, oporavio se još 21 pacijent, čime je broj oporavljenih porastao na 200. Saopšteno je da su u poslednja 24 sata urađena 263 testa na koronavirus, a ukupno je dosad urađeno 12.133 testiranja.

U Bugarskoj ima 929 potvrđenih slučajeva, uključujući i 14 novih. Od toga je 268 u bolnicama, a ostali se leče ambulantno. 34 pacijenta su na respiratorima, a među zdravstvenim radnicima je 76 slučajeva, pa će zbog rasta zaraženih među njima biti testiran kompletan personal u bolnici u Vidinu, gradu na severozapadu Bugarske.

U isto vreme u Bugarskoj su u toku takozvana „target testiranja“. Ona se provode da bi se dobila što realnija slika kolika je stvarna zaraženost stanovništva, a u tu svrhu poslužiće uzorci uzeti od vozača javnog transporta, policajaca, stanovnika nekih kvartova u Sofiji i uzorka iz grada Bansko, koji je bio jedno od prvih žarišta infekcije.

Nemačka, Danska i Norveška su nastavile sa otvaranjem radnji i službi koje nisu samo za vitalne potrebe građana.

Nemačka je nakon četiri nedelje napravila prvi korak ka popuštanju mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, pa je trgovinama površine do 800 kvadratnih metara, zajedno sa auto salonima, prodavnicama bicikala i knjižarama, bilo koje veličine, dozvoljeno da ponovo rade od danas.

Radnje su otvorene na osnovu sporazuma savezne vlade i vlada saveznih pokrajina. Vlade saveznih pokrajina odgovorne su za uspostavljanje i ukidanje mera, te tako postoje razlike među regionima.

U nekoliko nemačkih pokrajina đaci srednjih škola polagaće završni ispit, mada se ne očekuje da će škole početi da rade bar još dve nedelje. U Danskoj su ponovo otvoreni frizerski saloni, stomatološke ordinacije, saloni za tetovaže, saloni za fizioterapiju i auto-škole. Danska je ranije delimično otvorila škole, ali sa merama predostrožnosti.

U Norveškoj predškolske ustanove koje su bile zatvorene od 12. marta ponovo su otvorene, prenela je norveška novinska agencija NTB. U toj zemlji od danas ponovo rade stomatolozi, fizioterapeuti i optičari.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da Nemačka mora da ostane oprezna i disciplinovana u borbi protiv novog koronavirusa kako bi izbegla povratak bolesti u narednim nedeljama.

Dodala je da će Nemačka tek za dve nedelje videti da li će delimično ublažavanje ograničenja u javnom životu povećati stopu zaraze.

Trenutno se u svetu radi na razvoju ukupno 155 medikamenata i 79 vakcina za borbu protiv koronavirusa, saopštio je Austrijski institut za medicinsku tehnologiju (AIHTA).

Prema toj analizi, većina lekova koja se nalaze u razvoju imaju već odobrenje za korišćenje u borbi protiv drugih infekcija. Od uzoraka za vakcinu, nijedan projekat nije prešao stadijum razvoja.

Najmanje 15 velikih farmaceutskih laboratorija u nemačkom govornom području radi na pronalasku efikasnog i ciljanog medikamenta u borbi sa Covidom-19. Još sedam je u različitim fazama za pronalazak vakcine. Kooperacija među njima je intenzivna, prenela je RTS pisanje austrijske štampe.

Čekajući vakcinu, koja bi mogla da zaustavi pandemiju, ispituju se različite mogućnosti za lečenje Covida-19. Prvu količinu hlorokina – leka, koji se koristi pre svega u lečenju malarije, ali se primenjuje i u lečenju koronavirusa, proizvela je „Galenika“ i to, za početak, 372.000 tableta.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / Fonet / Beta / N1 / Index / Delo / Klix / Vijesti / Fejsbuk / BNR / Nova Makedonija / Anadolija)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar