Manje inficiranih nego ranije, stariji u preko potrebnoj šetnji

U Srbiji 260 novih slučajeva infekcije, što je manje nego prethodnih dana. Novinari se vratili na konferenciju za medije. Pandemija se seli na južnu hemisferu, smatra Predrag Kon. Stariji od 65 godina prvi put posle mesec dana mogu u polučasovnu šetnju. Prvi slučaj koronavirusa u Bosilegradu. Slovenija prilično obuzdala epidemiju. Bugarski parlament privremeno blokirali poslanici vladajućeg GERB-a. UN usvojile Rezoluciju u borbi protiv koronavirusa. Virus izgleda manje postojan na čvrstim površinama nego što se mislilo.

Građani stariji od 65 godina su, po prvi put posle mesec dana, dobili priliku da izađu iz svojih domova, a da nije reč o kupovini koju su mogli da obave jednom nedeljno u ranim jutarnjim časovima. Tu priliku mogu do iskoriste od 18:00 do 1:00 sat i ne na dužoj distanci od 600 metara od kuće.

U Srbiji je zabeleženo 260 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, a preminulo je pet osoba, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u Palati Srbija u Beogradu.

Preminulo je 130 ljudi, 3.660 osoba je hospitalizovano, 101 osoba je na respiratoru, a do sada je izlečeno 977 ljudi. Ukupno je testirano 45.355 ljudi, a u poslednja 24 časa 3.543 osobe.

Zaraženo je 656 zdravstvenih radnika, 430 je zahtevalo bolničko lečenje, a procenat zaraženih radnika, u odnosu na opštu populaciju, je 9,52 odsto, rekao je Lončar.

Tokom borbe protiv pandemije nije bilo nedostatka potrebne opreme, istakao je ministar Lončar.

On je izneo podatak da je na respiratorima bilo najviše 137 ljudi, a na dan proglašenja epidemije i pandemije bilo je 408 slobodnih respiratora.

Epidemiolog Predrag Kon naveo je da će Srbija čekati sve dok Svetska zdravstvena organizacija ne objavi prestanak pandemije. On je ocenio da se jasno vidi da situacija popušta, ali da će ova epidemija još trajati, kao i da je situacija bolja i da će broj novozaraženih padati.

Kon je naglasio da će se kriterijumi za testiranje još proširivati, a da je za popuštanje mera važan pad broja ljudi na respiratoru i dvonedeljni pad novozaraženih. Upitan o relaksaciji mera Kon je rekao je da je struka saglasna sa postepenim popuštanjem mera.

On je dodao da kada je reč o starijima racionalno je da se počne sa šetnjom tri puna nedeljno.

„Zemlje koje su spremne da otkriju virus, suzbiju prenošenje i da procene situaciju ne mogu da budu u jednakoj opasnosti kao zemlje na južnoj hemisferi gde se virus sada prebacuje“, rekao je Predrag Kon i dodao da je ta izjava globalno gledano logična, ako se ima u vidu da se virus seli na južnu hemisferu.

Sutra će konferenciju u Palati Srbija moći da prate novinari štampanih medija i portala.

Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, počeo je da testira uzorke na prisustvo Covid-19 infekcije na najsavremenijem aparatu „Real Time PCR – Quant Studio 5“.

Taj aparat je Evropska komanda američke vojske prošle godine poklonila Klinici za kardiohirurgiju, kazao je danas direktor te klinike Dragan Milić.

Po Milićevim rečima, 18. aprila je počelo testiranje tim aparatom koji je poslednja reč tehnologije i kojeg svetske institucije preporučuju za ispitivanje biološkog materijala na prisustvo koronavirusa.

Aparat koji je u laboratoriji Medicinskog fakulteta analizira po 96 uzoraka odjednom, a rezultat se dobija za dva sata, tako da se za 24 sata uradi 1.200 analiza.

Inače, Srbija ima 5.191 testiranja na milion stanovnika i 15 preminulih od Covida-19 na milion žitelja.

Od danas je i Bosilegrad među gradovima u Srbiji, gde je zabeležen koronavirus. Reč je o jednom slučaju, potvrdio je za portal FAR predsednik te opštine Vladimir Zaharijev.

Slovenija bez novih smrtnih slučajeva. Virus ipak nepostojan na čvrstim površinama

„Danas je 57. dan od pojave virusa korona. Imamo novih 27 slučajeva, a ukupno 1.908. Testirane su ukupno 26.274 osoba, a u protekla 24 časa 664, što znači da je 7,26 odsto pozitivnih. Na respiratoru je 18 pacijenata, a imamo 801 oporavljeno lice“, rekao je Vili Beroš, ministar zdravlja Hrvatske.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović istakao je da je pre nekoliko dana produžena odluka o zabrani prelaska granica koja je usklađena na nivou EU.

„Pratićemo zaključke na nivou Evrope. Kad govorimo o spajanju porodica, to su izuzeci, a ima i još nekih izuzetaka“, rekao je Božinović, odgovarajući na pitanje kada bi mogao biti olakšan prelazak granice sa susednim zemljama.

On je ponovio da je moguće popustiti u nekim merama, ali da sve odluke koje će donositi Vlada zavise od epidemiološke situacije. Hrvatska ima 12 smrtnih slučaja na milion stanovnika i 6.482 testirana.

Slovenija je bez smrtnog slučaja u poslednja 24 sata. Tokom jučerašnjeg dana su obavljena 1.174 testiranja i potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali broj smrtnih slučajeva ostao je isti-77 osoba.

Ukupan broj potvrđenih zaraza koronavirusom, od početka epidemije do kraja jučerašnjeg dana, povećao se na 1.344 slučaja, a testirano je 42.976 građana.

Prema podacima ministarstva zdravlja, i dalje je najteže stanje u domovima za starije osobe, gde epidemija još nije u silaznoj putanji.

U Republici Srpskoj registrovano je 19 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 564, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Istovremeno u Fedaraciji BIH novi klasteri postaju Tomislavgrad, nekadašnje Duvno i Bihać i Cazin. I dalje najveći broj zaraženih ima Banjaluka-303, a ukupno u BiH ih je 1.318 uz 14 novih.

Nacionalno koordinaciono telo Crne Gore za zarazne bolesti (NKT) saglasilo se danas sa ublažavanjem pojedinih privremenih mera uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana tokom pandemije novog koronavirusa, saopštila je Vlada Crne Gore.

Zabrana kretanja tako će važiti svakim danom od 23:00 do 05:00 sati. Do sada je radnim danima počinjala u 19:00, subotom u 13:00, a nedeljom u 11:00 sati.

Prodavnice robe široke potrošnje kojima je do sada bio dopušten rad, ubuduće mogu biti otvorene od 07:00 do 22:00 radnim danima i subotom. Do sada su mogle raditi do 18:00 sati.

Nedelja je za trgovine u Crnoj Gori neradni dan shodno ranijem zakonskom rešenju. I Crna Gora nije zabeležila nijedan nov slučaj infekcije, tako da broj zaraženih ostaje 313, dok se 101 osoba oporavila.

Vlada Severne Makedonije povećala je za tri denara akcize na naftne derivate, kao antikriznu meru za borbu protiv koronavirisa.

„Uredba o povećanju akciza je donešena da se ublaže ekonomske posledice povećanja troškova za borbu protv koronavirusa i obezbede sredstva za redovno servisiranje budžetskih potreba“, rekao je portparol Vlade Severne Makedonije Muamet Hodža.

U Severnoj Makedoniji ima 1.231 potvrđen slučaj koronavirusa, od čega 6 novih.

U Bugarskoj je 975 potvrđenih slučajeva na koronavirus uz samo devet novih. Ta informacija je donekle u senci vesti da danas nije mogao da se sastane Parlament uprkos ranijim najavama.

Na sednici je bio predviđen ekspoze premijera Bojka Borisova u učinku mera koja su do sada urađene u vezi sa koronavirusom.

Sednica nije održana jer nije bilo kvoruma, a razlog za to je što poslanici partije GERB, iz koje je i Borisov nisu hteli da se identifikuju i time su onemogućili rad bugarske Skupštine.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju u kojoj poziva na globalnu akciju čiji je cilj brza proizvodnja lekova, vakcina i opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Rezolucijom, čiji je nacrt predložio Meksiko od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, se traži da sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i predloži opcije koje će osigurati pristup testiranju, medicinskoj opremi i lekovima svima kojima je potrebno, a posebno zemljama u razvoju.

Podseća se da Ujedinjene nacije imaju osnovnu ulogu u koordinaciji globalnog odgovora na kontrolu i sprečavanje širenja Covid-19 i potvrđuje se podrška 193 države članice UN Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Austrija će od 15. maja dodatno ublažiti mere blokade i omogućiti otvaranje restorana i nastavak verskih službi, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc. Ranije je objavljeno da će visokoobrazovne ustanove biti ponovo otvorene početkom maja.

Kurc je rekao na konferenciji za novinare da će ostale škole biti postepeno otvarane od 15. maja.

Doktorka Jelena Božilović Đurović sa Instituta za medicinsku hemiju Gete univerziteta izjavila je za N1 da su u Nemačkoj urađena prva istraživanja koronavirusa i da je dobra vest da se pokazalo da se on na čvrstim površinama jako kratko zadržava i da je verovatnoća takvog prenošenja mala.

„Ti rezultati nisu zvanično objavljeni, ali se istraživanja rade na medicinskoj hemiji u Bonu, gde kažu da se na čvrstim površinama virus veoma kratko zadržava i da je verovatnoća takvog prenošenja mala, što je dobra vest“, rekla je Božilović Đurović.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / N1 / Fonet / Beta / Tanjug / Index / Delo / RTRS / Clix / RTVCG / Nova Makedonija / BNR / Worldometers)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar