Nova 224 slučaja u Srbiji, broj inficiranih postepeno opada

Registrovana 224 slučaja infekcije, što ukupno čini 7.114 potvrđenih slučajeva pozitivnih na koronavirus, saopšteno je u Beogradu. I dalje potrebni poštovanje, mera i oprez. U Pirotskom okrugu 49 slučajeva. Region beleži blagi rast infekcije. U sofijskom kvartu Filipovci protest protiv medicinskih mera. Nemačka počinje test vakcine na dobrovoljcima. U Turskoj viziri i za novorođenčad. U Smederevu 93. godišnji štićenik išetao iz dvostruko obezbeđenog Doma za stare, ni sam neznajući kako.

U poslednja 24 časa u Srbiji su od Covida-19 preminule još četiri osobe, čime je ukupan broj preminulih povećan na 134. Registrovana su još 224 slučaja zaraze, što ukupno čini 7.114 potvrđenih slučajeva pozitivnih na koronavirus, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

„Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.281 osobe. Hospitalizovano je ukupno 3.266 pacijenata. Na respiratoru su 103 pacijenta, a sa respiratora je dosad skinuto njih 73“, naveo je Lončar.

Ukupan broj izlečenih građana je 1.025.

Do 15:00 časova 22. aprila 2020. godine u Srbiji testirano je ukupno 48.636 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Kada je reč o zdravstvenim radnicima, ukupno je pozitivno na koronavirus njih 622.

Ministar Lončar je takođe naveo da se rade analize i da misli da je realno da sutra, 23. aprila, bude saopšteno kakve se mere planiraju za predstojeći vikend.

„Ne bih da građani misle da mi nešto odugovlačimo i ne saopštavamo na vreme“, rekao je Lončar i dodao da se rade analize i da mnogo faktora utiče na odluku.

Na pitanje zašto se razlikuju podaci o brojevima obolelih u lokalnim štabovima i centralni podaci, Lončar je naveo da razlika može da bude samo u 12:00 sati ili u 24 sata, jer lokalni štabovi podatke objavljuju ranije, iako je reč o istim podacima.

Direktor beogradske Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da se u Srbiji popravila situacija i da je sve manji broj obolelih.

„Izuzetno je bitno da imamo sve manji i manji broj obolelih, odnosno koliko u ukupnom broju testiranih imamo pozitivnih rezultata i on polako, ali stabilno opada“, rekao je Stevanović u Palati Srbija.

Naveo je da to ne sme da zavara da se epidemija završila: „Mi smo uspeli da je stavimo pod kontrolu, ali će nam trebati još izvestan vremenski period da se održe ovako stabilni rezultati i da se spreči eventualno novo povećanje broja obolelih“.

Stevanović je kazao da su i dalje potrebni poštovanje svih mera i oprez.

Imunolog Srđa Janković rekao je da se u Dečijoj bolnici u Beogradu nalaze tri bebe i da su dobro. Ukupan broj dece koja su testirana pozitivno na koronavirus je oko 30 i sva su dobro, naveo je on.

Janković je kazao da novi koronavirus mnogo ne pogađa decu, ali da ipak postoji vrlo mala verovatnoća da se i kod deteta javi teži oblik bolesti Covid-19 i da im čak i život bude ugrožen, ali su uprkos tome deca ipak najotpornija na koronavirus.

Naveo je da treba nastaviti kao do sada, ali da se mere sprovode „čvršće nego do sada“.

Komentarišući da li se može očekivati ukidanje vanrednog stanja u Srbiji posle 6. maja i slave Đurđevdan, Janković je rekao da je svako ublažavanje restriktivnih mera uslovno i da zavisi od praćenja epidemijske krivulje.

„Sad reći da će mere biti ukinute posle tog datuma bi značilo kao da unapred znamo tok epidemije. Svakako dolazi u obzir ublažavanje mera, ali koliko brzo, to tek moramo da vidimo, a naglo ukidanje mera ne dolazi u obzir“, rekao je Janković.

Ivana Stašević Karličić, direktorka psihijatrijske bolnice „Laza Lazarević“, izjavila je za N1 da se toj ustanovi od 16. marta javilo preko 3.500 pacijenata kojima je trebala pomoć.

Ona je navela da je u poslednjih nedelju dana povećan broj pacijenata koji se javljaju i ističe da Služba urgentne psihijatrije radi od 00-24, pa svi građani koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem mogu da im se obrate.

Zavod za javno zdravlje Pirot saopštio je da u Pirotskom okrugu ima 49 potvrđenih slučajeva obolenja Covid-19. Najviše u Pirotu 34, u Babušnici 14 i Beloj Palanci 1 slučaj.

Do sada je od te bolesti preminulo 8 osoba, a Zavod upozorava na nestabilnu epidemiološku situaciju u Babušnici, gde se broj pozitivnih povećava.

Štićenik doma za stare u Smederevu izašao je iz kruga te ustanove koju čuvaju na ulazu portir i Vojska Srbije.

Dom u Ulici starca Vujadina ima dvostruku rampu, s obzirom da je uvedena izolacija u izolaciji, jer u njemu ima 65 pozitivnih na koronavirus.

Kako agencija Beta nezvanično saznaje policija je šetača pronašla zdravog, ali on nije znao ni kako se zove, ni kuda je pošao, niti je mogao da objasni kako je prošao sve prepreke. Šetač, od 93 godine, nađen je u susednoj ulici koja počinje oko 500 metara niže od kapije Doma.

Region beleži blagi rast infekcije. Nemačka testira vakcinu na dobrovoljcima

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata registrovana 42 novoobolela od koronavirusa, 68 oporavljenih, a umrlih nema, objavio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Od izbijanja epidemije ukupno je potvrđeno 1.950 slučajeva zaraze Covidom-19, a oporavilo se 869 ljudi. Umrlih je ukupno 48.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je novinarima da se pojavilo novo žarište, Dom za stare u Koprivnici, gde je zaraženo 13 korisnika, dva zaposlena i dva kontakta.

Naveo je da je iz tog područja značajan udeo u ukupnom broju zaraženih koji su registrovani danas.

Od juče do danas je u Hrvatskoj testirano 1.340 osoba, a ukupno od početka epidemije 27.614. U bolnicama je 314 zaraženih od kojih je 19 na respiratorima, a ostali se leče kod kuće.

U Sloveniji je potvrđeno devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj ukupno inficiranih povećan na 1.353, objavila je slovenačka vlada, navodeći da se nastavlja trend smanjivanja broja teže obolelih.

Umrla su još dva zaražena pacijenta, pa je broj preminulih povećan na 79, objavila je vlada na svom veb portalu.

U poslednja 24 sata urađeno je 1.459 testova. Ukupan broj hospitalizovanih je 82, od čega 24 na intenzivnoj nezi, dok je osam pacijenata otpušteno iz bolnica, čime se nastavlja trend smanjivanja broja teže obolelih i povećanja broja oporavljenih, koji je počeo pre nedelju dana.

Među zaraženima su i 159 iz zdravstvenih ustanova i 291 osoba među štićenicima domova za starije osobe.

U Sloveniji je do sada ukupno bilo hospitalizovano 326 osoba, a iz bolnica je do sada otpušteno 210 oporavljenih pacijenata.

U Bosni i Hercegovini koronavirusom je zaraženo 1.344 osoba, odnosno 23 više nego juče. Zabeleženo je i 54 smrtna slučaja. Ima novozaraženih u mestima Maglaj i Žepče u centralnoj Bosni, a najviše zaraženih je u Banjaluci, gde je zabeleženo 306 slučajeva, sledi Čitluk u Hercegovini sa skoro četiri puta manje inficiranih, dok je najveći grad BiH, Sarajevo, na trećem mestu sa 66 inficiranih.

Evropska Unija će uplatiti BiH 250 miliona evra, piše Klix. Ta pomoć će se koristiti za podizanje socio-ekonomskih kapaciteta, pa prema tome i za ublažavanja posledica od epidemije koronavirusa.

Crna Gora je zabeležila još jedan slučaj koronavirusa, pa ih je sada u toj zemlji 315. Raste broj oporavljenih, pa je takvih 116, dok je na bolničkom lečenju svega tridesetak pacijenata, ali je i broj smrtnih slučajeva porastao na 5.

Berane, grad na severu Crne Gore odlučio je da otvori svoje parkove i uređene šume u blizini grada za šetnje, džoging i sportske aktivnosti.

I Crna Gora kao i BiH može da računa na pomoć EU, ali sa 60 miliona evra, javljaju tamošnji mediji.

U Severnoj Makedoniji umro je još jedan pacijet sa koronavirusom i ukupan broj umrlih je 56, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Ministar je istakao da je od juče do danas registrovano još 48 pacijenata koji su ozdravili, čime se broj izlečenih od koronavirusa popeo na 272.

U prethodna 24 sata, naveo je Filipče, potvrđeno je 28 novih slučajeva Covida-19 i ukupan broj dijagnostikovanih u Severnoj Makedonji iznosi 1.259, od čega je 931 slučaj aktivan.

U Severnoj Makedoniji od sutra će biti skraćene restrikcije kretanja građana uvedene zbog sprečavanja širenja koronavirusa, odlučila je tamošnja vlada.

U Bugarskoj je broj zaraženih premašio hiljadu i sada je 1.024. Najviše novopotvrđenih slučajeva je u Sofiji. Među zdravstevnim radnicima je 83-oje inficirano, a na intenzivnoj nezi je 38 pacijenata.

Bugarski mediji beleže da je u sofijskom kvartu Filipovci došlo do protesta protiv medicinskih mera, smanjene mogućnosti kretanja, ali i pojačanog prisustva policije. Uoči Uskrsa sličan protest je zabeležen i kvartu „Fakulteta“.

Kompanija BionTech sa sedištem u Majncu dobila je odobrenje za testiranje svog aktivnog sastojka, objavio je Institut Paul Erlih. Prema BionTech-u, moguća vakcina će biti testirana na oko 200 zdravih dobrovoljaca. Na razvoju vakcine, mali nemački BionTech sarađuje sa farmaceutskim gigantom iz Njujorka, Pfizerom. BionTech, inače, uglavnom radi na razvoju imunoterapije protiv raka.

„Testiranje kandidata za vakcinu na ljudima predstavlja važnu prekretnicu na putu ka bezbednim i efikasnim vakcinama protiv Covid-19 za stanovništvo u Nemačkoj i šire“, saopštio je PEI. Odobrenje je, kako se navodi, rezultat pažljive procene potencijalne koristi i rizika kandidata za vakcinu, prenosi Dojče vele.

Prema rečima predsednika Instituta Paul Erlih Klausa Čičuteka, ove godine se u Nemačkoj očekuju ukupno četiri kliničke studije sa kandidatima za vakcinu. Čičutek ipak ne veruje da će prva vakcina za opštu populaciju biti dostupna do kraja ove godine.

MMR vakcina, koja se koristi za sprečavanje malih boginja, rubeola i zaušaka, bi mogla da zaštiti i od koronavirusa, ukazuju naučnici.

Stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu kažu da je MMR vakcina, koja se obično daje svim novorođenčadima uzrasta do devet meseci, možda razlog zašto deca nisu tako ozbiljno pogođena koronavirusom.

U ginekološkoj bolnici u Ankari pri turskom Univerzitetu medicinskih nauka u Ankari proizvode se i koriste specijalni zaštitni viziri za novorođenčad.

Direktorka bolnice Jarpak Ustun rekla je da je vizir za bebe napravljen kako bi štitio novorođenčad u jeku borbe protiv širenja koronavirusa.

„Želimo da zaštitimo naše bebe kod kojih imunološki sistem još nije u potpunosti razvijen. Ovaj vizir obezbeđuje izolaciju i otklanja rizik da beba bude zaražena kapljičnim putem“, rekla je Ustun.

Slobodan Aleksic, Beograd (izvor: RTS / N1 / Fonet / Beta / Tanjug / Index / Delo / Klix / RTVCG / Nova Makedonija / BNR / Fejsbuk / Covid-19)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar