Novi pad broja novozaraženih. Zabrana kretanja najverovatnije od petka do ponedeljka

U Srbiji gotovo da više i nema ozbiljnih žarišta i Srbija izlazi iz epidemije, kaže Predrag Kon. Još 162 nova slučaja i pet preminulih osoba. Zabrana kretanja i ovog vikenda najverovatnije od petka u 18:00 sati do ponedeljka u 5:00 ujutru. Vlada Srbije donela odluku da meštanima pograničnih mesta, koji rade ili obrađuju zemlju preko granice, omogući da svakodnevno prelaze granicu zbog radnih obaveza, potvrdio Ivica Dačić. U Pirotskom okrugu 50 pozitivnih, jedan više nego juče. Hrvatska uskoro relaksira mere. Severna Koreja počela sa testiranjem. Afrika potencijalno novo žarište pandemije. I nikotin u borbi protiv koronavirusa.

U Srbiji ima 7.276 slučajeva koronavirusa. Testirano još 2.688 osoba, od kojih su 162 pozitivne. Hospitalizovano 3.477 pacijenata. Na respiratorima je 96 pacijenata obolelih od Covida-19, rekao je pokrajinski sekretar zdravlja Zoran Gojković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Testirane su ukupno 51.324 osobe koje su ispunjavale kriterijum definicije slučaja. Preminulo je još pet osoba, četiri muškog i jedna ženskog pola, a do sada je preminulo 139 ljudi. Izlečene 1.063 osobe, naveo je Gojković.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da Srbija izlazi iz epidemije.

„Kada izađemo iz ove situacije, moramo da sačuvamo i kapacitete i sposobnost brzog reagovanja i postupno da smanjujemo mere kako bismo zadržali preko potrebnu budnost“, rekao je Kon.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da u Srbiji gotovo da više i nema ozbiljnih žarišta infekcije koronavirusom, ali da je i dalje situacija najgora u okolini Niša, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu i Prokuplju.

„Ali i to se postepeno gasi. Više nemamo nijedno ozbiljno žarište, svuda je ispod 15 odsto, a u većini delova i ispod deset odsto. Vojvodina ide sve niže, Beograd se isto ‘gasi’, tu je negde na šest odsto. Ukupno u celoj Srbiji je oko šest odsto. I da teoretski razmišljamo gde bi se to moglo pokrenuti ponovo, ne vidimo u ovom trenutku“, rekao je Kon.

„Ekscesne situacije su moguće, ali sve manje, jer je nadzor sve bolji, a aktivnost virusa je manja“, dodao je on .

Kon je rekao da i dalje treba praviti strategiju zaštite građana i podsetio da država još nije ukinula većinu uvedenih mera.

Govoreći o predstojećoj proslavi prvomajskih praznika, Kon je kazao da je njegovo mišljenje da za taj praznik treba da važi zabrana kretanja jer je to „poslednji trenutak kada može da se sve ovo pokvari“.

„Što se tiče Đurđevdana to je praktično samo jedan dan. Policijski čas počinje u 18:00 časova i ja mislim da tu ništa dodatno ne treba raditi“, rekao je on.

„Vakcina može da bude napravljena i mogu da postoje preliminarni dokazi da deluje, ali treba više vremena za masovno korišćenje“, rekao je imunolog Srđa Janković.

Vakcinacija je velika nada da iskorenimo koronavirus, ne savetujem oslanjanje na vakcinu u narednih godinu i po dana, do dve, naveo je Janković na konferenciji za novinare.

Na području Pirotskog okruga od početka epidemije testirano je 260 osoba na prisustvo koronavirusa, a pozitivnih je 50 slučajeva, saopštio je pirotski Zavod za javno zdravlje.

U Pirotu je potvrđeno 35 slučajeva, u Babušnici 14 i u Beloj Palanci jedan. Broj obolelih, tačnije, onih slučajeva koji imaju simptome virusa, a bili su u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrđenim slučajevima, je 280, i svi su u izolaciji, navodi se u saopštenju.

U pirotskoj bolnici trenutno su hospitalizovane tri obolele osobe koje su u stabilnom stanju, a čeka se na rezultate 30 uzoraka.

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da su protivepidemijske mere, koje je Srbija uvela u borbi protiv koronavirusa, dobro zamišljene, ali da je zakazala njihova primena.

„Jasno su se pokazale sve slabosti sistema. Uprskos tvrdnjama zvaničnika, na granicma dugo nije bilo nikakve kontrole, a štampana uputstva putnicima da se jave nadležnim zavodima za javno zdravlje nije imao ko da deli. Karantini za preventivnu izolaciju moguće zaraženih ponegde su pretvoreni u rasadanike zaraze“, kazao je on za magazin „Nedeljnik“.

Rekao je i da se za situaciju u zemlji ne mogu kriviti turisti niti državljani Srbije, koji su se na početku epidemije došli iz inostranstva i dodao da su i druge države Balkana imale povratnike.

Sutra će biti održana onlajn konsultacija šefova poslaničkih grupa sa predsednicom Skupštine Srbije o datumu, formatu i dnevnom redu sednice, koja će biti održana u ponedeljak ili utorak, potvrđeno je RTS-u.

Sednica će biti planirana u skladu sa preporukama u vezi epidemiološke situacije, a razgovaraće se o merama koje je preduzela Vlada Srbije. To će biti prva sednica parlamenta od početka epidemije koronavirusa u Srbiji.

Građani Srbije i Mađarske, koji žive u pograničnim mestima i rade ili obrađuju zemlju u susednoj državi, ponovo mogu nesmetano da nastave rad.

Odluke Vlada Mađarske i Srbije potvrdili su na graničnom prelazu Horgoš, Ivica Dačić i Peter Sijarto, ministri spoljnih poslova dveju zemalja.

Kako je ranije objavljeno, Vlada Srbije donela je odluku da se meštanima pograničnih mesta, koji rade ili obrađuju zemlju preko granice, omogući da svakodnevno prelaze granicu zbog radnih obaveza.

„Moraće kod sebe da imaju dva dokumenta, o prebivalištu i potvrdu o zaposlenju u susednoj zemlji. Biće kontrolisani na simptome, meriće im se temperature prilikom prelaska granice. Mera nije doneta samo za Mađarsku, već za sve u regionu, ali je doneta na predlog Mađarske“, rekao je ministar Dačić, a prenosi Tanjug.

Hrvatska postepeno ublažava mere. Afrika potencijalno žarište pandemije

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa registrovan 31 novooboleli od koronavirusa, oporavljenih je 14, a dve osobe su umrle, objavio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Ukupno je od početka epidemije 1.981 potvrđeni slučaj zaraze, oporavilo se njih 883, a umrlo 50.

U poslednja 24 časa umrlo je dvoje zaraženih u Splitu, 94-godišnja korisnica doma za starije u Makarskoj i 84-godišnjak iz splitskog doma.

Ukupno su testirane 28.853 osobe, a od juče njih 1.231. U bolnicama se nalazi 321 pacijent od kojih je 19 na respiratorima.

Hrvatska od ponedeljka kreće s postupnim popuštanjem restriktivnih mera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, objavio je premijer Andrej Plenković na sednici Vlade.

Predstavljajući mere za pokretanje ekonomije, Plenković je rekao da se u relaksaciju kreće zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji i ona će se, uz strogo poštovane epidemioloških mera, odvijati u tri faze između 27. aprila i 11. maja.

Oko 90 odsto javnih službenika u Sloveniji dobiće stimulativne nagrade zbog zdravstvenih rizika i povećanih radnih napora kojima su izloženi za vreme epidemije, u proseku 25 odsto na osnovnu platu.

Koliko će iznositi taj dodatak za pojedine kategorije odlučivaće nadređeni za svakog pojedinog zaposlenog, a Vlada je objavila da je za tu svrhu namenila 98 miliona za razdoblje od 12. marta, kad je proglašena epidemija, pa do kraja maja, do kada važi „megazakon“ o državnoj pomoći za privredu, građane, poslodavce i zaposlene koje je pogodila kriza izazvana koronom. U Sloveniji ima 1366 obolelih i 79 smrtnih slučajeva, danas ima 13 novih slučajeva.

U Bosni i Hercegovini ima 1387 zaraženih što je 37 više nego juče. Samo u Republici Srpskoj registrovan je 31 novi slučaj virusa korona, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 611, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. Šeranić je rekao i da je u proteklih 24 časa testirano 512 uzoraka.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je namera vlasti da tokom maja bude ukinuto vanredno stanje. U izjavi za SRNU rekla je da je opredeljenje institucija da se, “što je moguće više, vraćamo normalizaciji rada institucija, ali i života građana“.

Prema poslednjim podacima o epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori nema novozaraženih, pa je broj novoobolelih i dalje 316. Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore saopšteno je da je tokom dana analizirano 295 novih uzoraka. Hospitalizovane su 24 osobe, 123 su oporavljene, a 1.974 osoba je pod nadzorom.

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se od Covida-19 leči 17 pacijenata, od kojih deset na Infektivnoj klinici, saopštio direktor Instituta za bolesti dece u Podgorici, Saša Radović. Tri pacijenta priključena su na respiratore i oni su životno ugroženi.

Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije saopštilo je da je od 649 testiranih potvrđen 41 novi pacijent oboleo od koronavirusa, tako da je ukupan broj zaraženih uvećan na 1.300, a trenutno su aktivna 943 slučaja.

U saopštenju se navodi da je Institut za javno zdravlje registrovao 29 izlečenih pacijenata, od kojih je četvoro otpušteno iz bolnice, a njih 25 je upućeno na lečenje u kućnim uslovima, prenela je Sitel TV.

U Severnoj Makedoniji je registrovano 1.300 obolelih, 301 pacijent je izlečen, dok je 56 zaraženih koronavirusom preminulo.

Vicepremjer Severne Makedonije Bujar Osmani i ministar obrazovanja Arber Ademi su negativni na Covid-19. Oni su to saopštili na fejsbuku, pošto su bili u kontaktu sa gradonačelnikom Kumanova Maksimom Dimitrovskim, koji ima pozitivan test.

U Bugarskoj ima 1097 potvrđenih slučajeva Covida-19, što je za 16 više od poslednjeg preseka. Od toga je 270 lica smešteno u bolnicama, a 37 pacijenata su na respiratorima. Među medicinskim osobljem ima 95 slučajeva.

Zbog jednog incidenta biće testirani svi koji rade u Hitnoj pomoći grada Smoljana na jugoistoku Bugarske u području Rodopa, gde ima dosta ljudi muslimaske veroispovesti. S tim u vezi i informacija da će sve džamije u Bugarskoj za vreme praznika Ramazana, koji počinje večeras i traje do 23. maja ostati zatvorene. Tako je odlučio vrhovni Mešihat Bugarske, koji se opredelio za televizijske prenose verskih procesija.

U Africi je u toku prošle nedelje zabeležen porast broja zaraženih koronavirusom za 43 odsto, preneo je AP.

Svetska zdravstvena organizacija je upozorila ranije da bi afrički kontinent mogao da postane novo žarište epidemije.

Direktor afričkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Džon Nkengasong rekao je da Afrika ima veoma ograničene mogućnosti za testiranje, kao i da očekuje dalji porast broja zaraženih. Upozorio je da bi koronavirus mogao da ubije više od 300.000 ljudi iz Afrike, kao i da gurne u siromaštvo oko 30 miliona njenih stanovnika.

Severna Koreja je obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da je od 17. aprila testirala 740 ljudi na novi koronavirus, ali da su svi bili negativni.

”Severna Koreja nas je, takođe, obavestila da je od 31. decembra do sada iz karantina izašlo 25.139 ljudi“, rekao je u četvrtak Edvin Salvador, predstavnik SZO za tu zemlju.

Salvador je rekao da Ministarstvo zdravlja Severne Koreje svake sedmice upoznaje SZO sa svojim naporima u borbi protiv širenja koronavirusa.

Severna Koreja tvrdi da na njenoj teritoriji nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze novim koronavirusom, u šta mnogi strani stručnjaci sumnjaju.

Nikotin bi mogao da bude zaštita od infekcije novim koronavirusom, ističu istraživači u Francuskoj, gde će biti obavljena terapijska ispitivanja nikotinskim flasterima da bi se to proverilo.

Prema nekoliko studija širom sveta, ta hipoteza se zasniva na tome što je utvrđen mali broj pušača koji su hospitalizovani s bolešću Covid-19. Te stope se kreću od 1,4 do 12,5 odsto, iako je pušača među stanovništvom čak mnogostruko više od toga. Jedna nova francuska studija o 350 hospitalizovanih pacijenata i 150 s blažim oblikom bolesti Covid-19 – svi po RT-PCR testu pozitivni na koronavirus, potvrđuje malu zastupljenost pušača među obolelima.

„Među tim pacijentima bilo je samo pet odsto pušača“, rekao je za AFP profesor interne medicine Zahir Amura, autor te studije.

„Hipoteza je da nikotin, pošto se vezuje na ćelijski receptor, sprečava da se na njega veže i koronavirus“, a samim tim virus ne može da uđe u ćelije i da se širi, objasnio je za AFP profesor Žan-Pejer Šango sa Pasterovog instituta u Parizu.

Slobodan Aleksic, Beograd (izvor: N1 / RTS / Nedeljnik / Tanjug / Beta / Index / Delo / Klix / RTRS / RTVCG / Sitel TV / BNR / Fejsbuk)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar