Zabrana kretanja do ponedeljka, novih 207 zaraženih

U Srbiji najavljenih 100 evra po atomatizmu samo penzionerima i socijalno ugroženima, ostali će morati da se jave telefonom ili internetom. Novih 207 zaraženih. U toku nova zabrana kretanja, a od ponedeljka Vlada najavila olakšanja. U Hrvatskoj trenutno više oporavljenih nego bolesnih. Prva dva dobrovoljca u Velikoj Britaniji testiraju vakcinu. Ramazan u svetu bez posete džamijama. U Francuskoj pomama za nikotinskim flasterima i sličnim proizvodima, posle informacije da nikotin sprečava Covid-19.

Na snazi je zabrana kretanja koja je stupila na snagu u 18:00 časova i traje do ponedeljka u 5:00 ujutru. Penzioneri mogu večeras i u nedelju, od 18:00 sati do 1:00 sat ujutru, da iskoriste svojih pola sata za šetnju ne dalje od 600 metara od mesta stanovanja.

Od ponedeljka, 27. aprila, penzioneri će moći da odlaze u šetnju u trajanju od jednog sata, a predviđa se ublažavanje još nekih mera.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević saopštila je na konferenciji za novinare u Palati Srbija da su do 15:00 časova 24. aprila 3.563 osobe testirane, od čega je 207 pozitivno na koronavirus.

Kazala je i da su 3.164 osobe hospitalizovane, a da ih je 95 na respiratoru. Preminulo je još pet osoba, ukupan broj umrlih je 144. Procenat smrtnosti je 1,92 odsto, a broj izlečenih je 1.094.

U Srbiji su virusom zaražena 622 zdravstvena radnika. Ona je navela da je taj broj ispod osam odsto u ukupnoj strukturi obolevanja.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je odlučeno o dodatnom popuštanju mera, tako da će od ponedeljka biti dozvoljen rad frizerima, kozmetičkim salonima, teretanama i pijacama u zatvorenom.

Preporučeno je da se delatnost obavlja po zakazivanju termina. Penzioneri će već sada moći da iskoriste pola sata za šetnju, a od 27. aprila će imati sat vremena za šetnju i počeće međugradski saobraćaj, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, ne očekuje se da će do leta apsolutno sve mere biti ukinute.

„Ovaj rizik koji sada postoji je više desetina puta manji nego što je bio u svom maksimumu, a i dalje se spušta, ali ipak postoji“, rekao je Kon.

Epidemiolog Kon kaže da će vrtići morati da se otvore iako za to u ovom trenutku ne postoji nikakvo stručno opravdanje.

Prema njegovim rečima, struka to neće predložiti, niti je ikada predložila ali je to „viša sila“ jer „život mora da ide dalje“.

Postoje porodice i mladi roditelji koji imaju sasvim malu decu koju nemaju nikome da ostave, da daju na čuvanje, pogotovu ne sada ako žive potpuno odvojeno od svojih roditelja, rekao je Kon.

Taj problem se ne odnosi samo na malu decu već i na onu školskog uzrasta, jer škole trenutno ne rade.

Kon je dodao da je to pitanje u okviru nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U isto vreme čak 86 odsto građana Srbije se ne boji da bi oni ili članovi njihove porodice mogli biti zaraženi koronavirusom, ali se uprkos tome ponašaju oprezno, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Centar za međunarodnu javnu politiku.

O tome svedoči i podatak da je 85 odsto ispitanika preduzelo mere smanjenja socijalnih kontakata i češćeg pranja ruku, 75 odsto je izjavilo da nose maske i rukavice, a 60 odsto je uvereno da Srbija neće doživeti „italijanski scenario“.

Najveći broj od 5.989 ispitanika, ili čak 90 odsto, previđa da će Srbija do 1. juna obuzdati epidemiju, kada očekuju i ukidanje vanrednog stanja.

Više od polovine, 55 odsto ispitanika, izjavilo je da visoki državni funkcioneri svojim nastupima u javnosti unose nemir i paniku.

Mesec i po dana od uvođenja vanrednog stanja, telo koje je po Ustavu i trebalo da ga uvede, konačno će se sastati.

Parlament Srbije, prema još nezvaničnim informacijama, zasedaće od utorka, a za očekivati je da prva odluka bude potvrđivanje odluke o vanrednom stanju, a odmah zatim bi trebalo i da se raspravlja o rebalansu budžeta Srbije, javila je N1.

Inače, svi penzioneri i primaoci socijalne pomoći u Srbiji automatski će dobiti 100 evra od države, dok će ostali morati da se prijave telefonom ili putem interneta, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Anketa koju je Nezavisno udruženje novinara Srbije sprovelo u prvoj nedelji aprila pokazala je da je zaštitna oprema hitno potrebna novinarima za obavljanje delatnosti, a da najviše problema imaju sa dostupnošću informacija posebno onih koje potiču iz bolnica i kriznih štabova na lokalu.

Hrvatska ima više oporavljenih nego bolesnih. U Francuskoj jagma za nikotinskim flasterima

U Hrvatskoj je prvi put od izbijanja epidemije koronavirusa više oporavljenih nego trenutno bolesnih, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Od izbijanja epidemije, Covid-19 potvrđen je kod 2.009 osoba od kojih su se oporavile 982, a umrla 51. Trenutno je bolesnih 976 od kojih je njih 325 na bolničkom lečenju.

Od ukupnog broja, u poslednja 24 časa novoobolelih je 28, oporavljenih 99, a jedan pacijent je umro. Reč je o 92-godišnjakinji, koja je imala više hroničnih bolesti. Ona je osma preminula osoba iz splitskog doma za starije u kojem je više od 50 štićenika zaraženo koronavirusom.

Direktor Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je ukupno testirano više od 30.000 osoba, od kojih juče 1.360. On je dodao da je pozitivnih na koronavirus njih 6,65 odsto. Na respiratorima se nalaze dva pacijenta više nego juče i sada ih je 21. U samoizolaciji je oko 12.000 građana.

U poslednjih 24 sata u Sloveniji je urađeno 1.315 testiranja, ukupno do sada 47.018, pa je tako broj ljudi kod kojih je testiranjem potvrđeno da su inficirani koronavirusom porastao na 1.373, od čega 609 muškaraca i 764 žene, prenosi Hina.

Slovenački epidemiolozi ocenjuju da se epidemija postepeno smiruje i da je stavljena pod kontrolu. Zato se razmišlja o popuštanju restriktivnih mera, posebno od početka maja kada će biti poznati i rezultati serološkog testiranja između 1.000 i 2.000 stanovnika Slovenije iz 300 različitih mesta, što će preciznije pokazati razmere epidemije i one koji su već preboleli virus.

Prema poslednjem izveštaju o epidemiološkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ukupno je potvrđen 1.421 slučaj koronavirusa, dok je 55 osoba preminulo. U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminula je pacijentkinja iz Banjaluke, kod koje je bilo potvrđeno prisustvo koronavirusa.

U poslednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 520 laboratorijskih uzoraka u tom entitetu, a koronavirus potvrđen je kod još šest osoba.

Trenutno, koronavirus u Republici Srpskoj potvrđen je kod ukupno 617 osoba, 21 osoba je preminula od posledica bolesti, dok je 306 osoba oporavljeno od Covida-19.

U Republici Srpskoj dosad je na koronavirus izvršeno ukupno 9.638 testiranja, odnosno testirano je 9.370 osoba.

Glavni koordinacioni tim Republike Srpske za borbu protiv korona virusa odlučio je da je epidemiološka situacija stabilna, te je Republičkom štabu za vanredne situacije preporučeno da od ponedeljka, 27. aprila, omogući osobama starijim od 65 godina da svakodnevno izlaze napolje od 7:00 do 10:00 sati.

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković predstavio je javnosti drugi paket ekonomskih mera podrške građanima i privredi, koji je Vlada usvojila, čiji je fiskalni efekat 40 miliona evra koji će biti isplaćeni u tri meseca.

To je podrška privredi i zaposlenima za više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, u kojima radi više od 100.000 ljudi.

„Obuhvat podrške je veoma širok i podrazumeva zaposlene u zatvorenim i ugroženim delatnostima, zaposlene na plaćenom odsustvu, zaposlene u karantinu i samoizolaciji, pa sve do subvencija za novo zapošljavanje“, rekao je Marković.

Crna Gora ima 319 pozitivnih pacijenata ili 3 više nego juče.

U Severnoj Makedoniji je umro još jedan pacijent sa koronavirusom i broj žrtava je sada 57, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Fejsbuku naveo da je na Infektivnoj klinici u Skoplju preminuo 80-godišnji Skopljanac, koji je lečen od 21. aprila.

Filipče je istakao da je registrovano novih 36 pacijenata koji su ozdravili, od kojih su dva lečena bolnički, a 34 u kućnim uslovima, pa se sada broj izlečenih popeo na ukupno 337.

U prethodna 24 sata urađeno je 408 testova i potvrđeno 26 novih slučajeva Covid- 19 i ukupan broj dijagnostikovanih pacijenta iznosi 1.326, od čega su 932 „aktivni slučajevi“, naveo je ministar zdravlja Severne Makedonije.

Do 24. aprila 2020. godine potvrđeno je još 17 slučajeva koronavirusa u Bugarskoj, tako da je ukupan broj registrovanih slučajeva dostigao 1.188. Sofija i dalje prednjači po broju obolelih sa 625, slede gradovi Pleven sa 94 slučaja i Vidin sa 50 slučajeva.

282 pacijenta pozitivna na koronavirus smeštena su u bolnice, 41 je na odeljenjima intenzivne nege. Do sada su od Covida-19 preminula 54 pacijenta, a izlečena su 193.

Prema poslednjim podacima Konfederacije nezavisnih sindikata Bugarske kriza je pogodila radnike gotovo svih većih preduzeća u zemlji, pa je 78 odsto takvih firmi poslalo svoje zaposlene na plaćeno odsustvo, 26 odsto na neplaćeno, dok je 13 procenta preduzeća otpustilo ili će otpustiti radnike. Najpogođeniji su zaposleni u Kazanlaku, Blagoevgradu, Dobriču, Staroj Zagori, Dimitrovgradu, Vraci, Slivenu, Gabrovu, Razlogu i Banskom.

Muslimanski sveti mesec Ramazan počeo je u Bugarskoj uz strogo poštovanje mera ograničenja zbog pandemije koronavirusa. Glavno muftijstvo je naredilo zatvaranje muslimanskih hramova u zemlji, a molitve će se prenositi preko interneta.

Prva dva dobrovoljca, od ukupno 800 prijavljenih, primila su na Univerzitetu u Oksfordu probnu vakcinu protiv Covida-19, preneo je danas Bi-Bi-Si.

Polovina dobrovoljaca primiće vakcinu protiv Covida-19, a druga polovina kontrolnu, protiv meningitisa, koja ne štiti od koronavirusa.

Samo lekari koji učestvuju u studiji znaće koju vakcinu je dobio svaki dobrovoljac.

Među dobrovoljcima je Elisa Granato, koja je primila vakcinu, a za BBC je rekla da je i sama naučnik, a želela je da pokuša da podrži naučni proces gde god može.

Vakcinu je razvio za manje od tri meseca tim sa Univerziteta Oksford.

Sara Gilbert, profesorka vaksikologije na Institutu Dženear vodila je pretklinička istraživanja.

„Lično imam visok stepen poverenja u ovu vakcinu“, rekla je ona.

Muslimanski sveti mesec Ramazan počeo je uz zatvorene džamije, zabranu okupljanja i policijski čas usled pandemije koronavirusa, mada neki verski zvaničnici odbacuju ove mere.

Ove godine, sveti mesec koji je sinonim za period deljenja, velikodušnosti i okupljanja, biće mračan za stotine hiljada muslimana u Aziji, na Bliskom istoku i u severnom delu Afrike.

Džamije su zatvorene zbog ograničenja koja su uvedena u većini zemalja, a na iftaru, obroku kojim se uveče prekida post, neće moći kao do sada da se okupe porodice i komšije.

Francuska vlada odlučila je da ograniči prodaju nikotinskih zamena u apotekama pošto su u sredu neki francuski stručnjaci pomenuli mogućnost da bi nikotin imao zaštitni efekat u borbi protiv koronavirusa, preneli su danas francuski mediji.

Vlada je donela ukaz objavljen danas u Službenom glasniku prema kojem se ograničava prodaja nikotinskih flastera, žvakaćih guma i bombona, posle najave o mogućem zaštitnom dejstvu nikotina protiv koronavirusa, preneo je list „20 Minutes“.

Cilj ukaza je da se s jedne strane spreče zdravstveni rizici od prekomerne upotrebe nikotinskih zamena i s druge strane da se spreče zloupotrebe povezane sa medijskim izveštavanjem o mogućem zaštitnom dejstvu nikotina protiv koronavirusa, navela je francuska vlada.

Slobodan Aleksic, Beorgad (izvor: RTS / Tanjug / Beta / N1 / Index / Vecer / RTRS / RTVCG / TV Sitel / BNR / Fejsbuk / NUNS)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar