Šarčević: Završetak nastave za osnovce i srednjoškolce krajem maja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je da se nastava za osnovce i srednjoškolce završava onlajn krajem maja i dodao da će u junu škole biti otvorene da se održi mala matura, kao i da se pruži prilika onim đacima koji žele da poprave ocene.

Šarčević je u izjavi za Radio-televiziju Srbiju naglasio da je školskim kalendarom u regularnim uslovima predviđeno da nastava traje do polovine juna, ali da je skraćen prolećni raspust, kao i da je bilo radnih subota, tako da će onlajn nastava biti završena ranije.

On je naveo da će većini učenika ocene biti zaključene krajem maja i da će samo oni koji žele da poprave ocenu imati mogućnost da to urade u junu u školama.

Nema vraćanja dece u učionice, nastava se završava onlajn, krajem maja. Individualni dolasci su mogući u junu da se uradi mala matura i poprave ocene, rekao je on.

Ministar je dodao da će, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, mala matura biti organizovana u drugoj polovini juna, da je školskim kalendarom predviđeno da to bude 17, 18. i 19. jun, ali da i to može da se pomeri.

Za nadarene učenike, koji žele da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama, prijemni će biti organizovan do prve polovine juna, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, nastava za studente takođe će biti završena onlajn polovinom maja i već krajem maja planiran je aprilski rok, a u junu regularni ispitni rok.

Šarčević je istakao da po Zakonu o visokom obrazovanju nije moguće da se organizuju i onlajn ispiti, a fakulteti koji imaju akreditovane onlajn studijske programe, ispite moraju da organizuju u sedištu fakulteta.

On je napomenuo da za planirane ekskurzije u Ministarstvu prosvete pokušavaju da pronađu najbolje modele.

Verovatno će za uplaćen novac đaci dobiti vaučere koje će porodica moći da iskoristi, objasnio je on.

Ministar prosvete je naveo da za narednu školsku godinu ekskurzije mogu samo uslovno da se planiraju i to samo u Srbiji.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar