Vučić predlaže kraću zabranu kretanja za prvomajske praznike. U Srbiji zaraženo još 227 osoba

U Srbiji su koronavirusom zaražene 8.724 osobe, samo u poslednja 24 časa 227. Šest osoba preminulo. Skupština Srbije potvrdila vanredno stanje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će predložiti da zabrana kretanja za prvomajske praznike traje od četvrtka u 18:00 časova do subote u 5:00 sati. Građani su i večeras u 20:00 časova aplauzom pozdravili zdravstvene radnike, a deo građana je u 20:05 zvižducima i lupanjem u šerpe izrazio nezadovoljstvo zbog mera izolacije. Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u Pirotskom okrugu porastao na 79. Porast zaraženih u BiH. Evropska komisija sprema 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan. Zbog koronavirusa i kandidatura za Oskara menja pravila.

Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su uvođenje vanrednog stanja i sve druge odluke koje je Vlada donela u tom periodu.

Od 154 prisutna, za potvrđivanje uvođenja vanrednog stanja glasalo je 127, protiv su bila 22, a petoro nije glasalo.

Premijerka Ana Brnabić na kraju sednice izrazila je zahvalnost lekarima i građanima koji su poštovali mere, javio je Fonet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da će sutra predložiti Kriznom štabu da zabrana kretanja tokom prvomajskih praznika traje od četvrtka u 18:00 časova do subote u 5:00. On je takođe rekao da ne isključuje mogućnost da je u toku sledeće nedelje moguće ukidanje vanrednog stanja i da posle toga nema policijskog časa.

Ranije je Vlada Srbije saopštila da će zabrana kretanja zbog epidemije koronavirusa trajati od četvrtka od 18:00 sati do ponedeljka u 5:00 sati, s čime se složio i tim epidemiologa iz Kriznog štaba.

Kako je preneo RTS građani su i večeras u 20:00 časova aplauzom pozdravili zdravstvene radnike, a deo građana je u 20:05 zvižducima i lupanjem u šerpe izrazio nezadovoljstvo zbog mera izolacije.

U Srbiji su koronavirusom zaražene 8.724 osobe. U poslednja 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 227 slučajeva inficiranih koronavirusom, a umrlo je pet osoba čime se broj preminulih popeo na 173, dok je ukupan broj izlečenih građana 1.292, izjavila zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Broj testiranih u poslednja 24 časa je 5.579, a do sada su ukupno testirane 78.942 osobe. Ukupno je hospitalizovano 2.470, a na respiratorima je 78 pacijenata.

Darija Kisić Tepavčević je kazala da je u Beogradu najveći broj slučajeva – 2.122 obolela od koronavirusa, što je 27,38 odsto, a u Nišu 1.189 slučajeva, što je 15,34 odsto.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da su podaci o koronavirusu u Srbiji ipak ohrabrujući, a da je epidemiološki deo Kriznog štaba na stanovištu da najstrože mere treba da ostanu i ovaj vikend.

„Mi imamo čvrst stav, barem u okviru epidemiološkog dela Kriznog štaba da je potrebno ostati na vrlo oštrim merama još ovaj put“, rekao je Kon, ali je dodao da očekuje da se o tome razgovara večeras i sutra na Kriznom štabu.

On je kazao i da zabrana kontakata i dalje treba da važi i da se posebno čuva najstarija populacija, kao i da s njima treba smanjiti kontakte.

Zamenica direktora Instituta za javno zrdravlje „Batut“, Darija Kisić Tepavčević pozvala je građane da budu još malo strpljivi i da ove tople dane provedu u svojim kućama.

U poslednja tri dana, rekao je Kon, broj testiranih je oko 5.000 i da je danas broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih oko 4 odsto.

Ne možemo da gledamo kroz apsolutne brojeve, nego i kroz procenat pozitivnih, rekao je on i naglasio da je sada značajno da otkrivamo svakoga ko je zarazan da ga izolujemo ili kako je rekao, da „napadamo virus“.

Kon je dodao na kraju da sada imamo kapacitete i potpuno nov epidemiološki nadzor koji nije postojao ranije.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, novim koronavirusom zaraženo je 570 korisnika i 131 zaposleni, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 92, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 41.

Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u Pirotskom okrugu porastao je na 79 i sada ih je više za 14 u odnosu na jučerašnji dan. Najviše ih je u Pirotu 54 ili 9 više nego juče, u Babušnici ih je 19, odnosno dva više, a u Beloj Palanci ima 3 nova slučaja ili ukupno 6.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je na sednici Skupštine Srbije da je u Srbiji relativno stabilan tok migracija i da se duže vreme kod nas nalazi oko 8.500 migranata.

On je rekao da se svi migranti nalaze u centrima koje obezbeđuje Vojska Srbije i istakao da nijedan migrant u Srbiji nije oboleo od koronavirusa i da su im obezbeđeni uslovi za pristojan život, kao i medicinski nadzor.

Porast zaraženih u BiH. Evropska komisija sprema 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata 15 novoobolelih od koronavirusa, 56 se oporavilo, a četvoro umrlo, objavio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Od početka epidemije, koronavirus je potvrđen kod 2.062 osobe od kojih se dosad oporavilo 1.288, a umrlo 67. Hospitalizovano je 269 pacijenata od kojih se 19 nalazi na respiratorima. Ostali oboleli leče se kod kuće.

Direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević rekla je na konferenciji za novinare da su u Splitu umrle tri osobe, 76-godišnjak i dve žene iz doma za starije – 84-godišnjakinja i 92-godišnjakinja, kao i 70-godišnjakinja u Zagrebu.

Svi su imali pridružene bolesti. Ukupno je testirano 34.476 osoba, u poslednja 24 časa 899. Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i vodeći epidemiolog Krunoslav Capak rekao je da je poslednjih nekoliko dana koronavirus potvrđen kod šest medicinskih sestara u Splitu koje su negovale obolele štićenike splitskog doma.

U Sloveniji je zabeleženo 10 novih slučajeva obolelih od Covida-19, objavila je slovenačka vlada koja postepeno ublažava mere uvedene zbog pandemije koronavirusom. Urađeno je novih 1.317 testiranja, a još tri zaražene osobe su preminule.

Do sada je u Sloveniji napravljeno 51.607 testiranja na koronavirus, a virus je potvrđen kod 1.418 osoba. Među zaraženima je 627 muškaraca i 791 žena, a do sada je umrlo 89 osoba.

U protekla 24 sata u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirana su 462 uzorka i potvrđena 34 nova slučaja infekcije koronavirusom, dok je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao da je u tom bh. entitetu potvrđeno 60 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru RS preminula su dva pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva povećan na 65.

Kako je naveo Šeranić, testirano je ukupno 677 uzoraka i virus je potvrđen kod 59 osoba iz RS i jedne iz Brčko distrikta. Ukupan broj zaraženih u BiH je 1.677.

U Crnoj Gori je potvrđen još jedan slučaj koronavirusa, saopštila je načelnica Odeljenja za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje, Sanja Medenica, na konferenciji NKT. Kako je kazala, taj slučaj je porodični kontakt ranije obolelog.

Ukupan broj inficiranih od početka epidemije u Crnoj Gori je 322 i to najviše u Podgorici 164, u Tuzima 37 i Nikšiću 34.

Nacionalno koordinaciono telo Crne Gore za zarazne bolesti preporučuje svim poslodavcima, uključujući i administraciju, da kad god je to moguće zadrže opciju rada zaposlenih od kuće, javila je RTVCG.

U Severnoj Makedoniji umrlo je još dvoje ljudi zaraženih koronavirusom i broj žrtava te bolesti je sada 73, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Fejsbuku napisao da je na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju preminuo 50-godišnji Skopljanjac koji je 17 dana bio na mehaničkoj ventilaciji, a na Klinici za onkologiju pacijent star 51 godinu kojem je potvrđen Covid-19.

Filipče je istakao da je danas registrovano 38 pacijenata koji su ozdravili i da se broj izlečenih od koronavirusa u Severnoj Makedoniji popeo na 627.

U protekla 24 sata napravljeno je 279 testova i potvrđen je 21 novi slučaj Covida-19, pa je ukupan broj dijagnostikovanih pacijenata 1.442, od čega su 742 aktivna slučaja, naveo je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

I drugi kontrolni test premijera privremene Vlade Severne Makedonije Olivera Spasovskog negativan je na Covid-19, objavila je Vlada u Skoplju.

Spasovski je od 16. aprila u samoizolaciji nakon što je koronavirus potvrđen gradonačelniku Kumanova Maksimu Dimitrievskom sa kojim je dan ranije imao sastanak.

U Republici Bugarskoj je tokom proteklog dana registrovano 10 novih slučajeva koronavirusa – 4 u Sofiji, 3 u Ćustendilu, 2 u Vraci i 1 u Ruseu. Ukupan broj zaraženih novim virusom je porastao na 1.447. Sofija prednjači po broju inficiranih – 708, slede Pleven sa 133 i Vidin – 83 osobe.

310 pacijenata sa koronavirusom je na bolničkom lečenju, njih 38 je na intenzivnoj nezi. 155 medicinskih radnika obolelo je od Covida-19.

Od posledica Covida-19 preminula su 64 pacijenta. Do ovog momenta izlečena su 243. Danas je počelo masovno testiranje na koronavirus u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stara lica u Sofiji i okolini.

Školska 2019-2020. godina će biti završena onlajn, a učenici će se u učionice vratiti samo da bi položili završne ispite, odlučili su ministar obrazovanja i nauke Krasimir Vlčev i predstavnici nastavnika i roditelja. U slučaju da je to potrebno, biće omogućeni individualni dolasci dece na konsultacije u školi.

Evropska komisija najavila je paket finansijske podrške vredan 3,3 milijarde evra da bi pomogla ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana.

U saopštenju se kaže da je paket pomoći „mobilisan zajedno sa Evropskom investicionom bankom“.

„Ovaj paket je namenjen za sadašnje zdravstvene i humanitarne potrebe zbog pandemije koronavirusa kao i za pomoć u oporavku društava i privrede“, dodaje se u saopštenju.

Komisija navodi da pred samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu sprema parametre za dugoročnu pomoć, dodajući da će ih predstaviti kasnije ove godine u obliku Ekonomskog i investicionog plana za region.

Šef Svetske zdravstvene organizacije najavio je da će sutra okupiti stručnjake odbora za hitna pitanja da bi procenili razvoj pandemije koronavirusa, tri meseca od proglašenja hitne međunarodne zdravstvene situacije.

Filmovi koji su izašli na internetu i zaobišli bioskopske sale zbog epidemije koronavirusa, moći će ove godine da se takmiče za Oskara, saopštila je američka Akademija filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje tu prestižnu nagradu.

Akademija obično zahteva da ostvarenja budu prikazana u bioskopima Los Anđelesa najmanje sedam dana da bi mogla da uđu u izbor za Oskare. Međutim, biokopske sale u Kaliforniji su zatvorene od polovine marta i za sada tamošnje vlasti ne pominju datum njihovog ponovnog otvaranja.

„Filmovi, čije je prvobitno prikazivanje bilo predviđeno u bioskopima, ali su najpre prikazani na internetu, moći će, i to jedino za naredno, 93. izdanje Oskara, da budu kandidati za nagradu“, navodi se u saopštenju.

Slobodan Aleksic, Beograd (izvor: RTS / N1 / Beta / Fonet / Klix / Index / Vecer / RTVCG / BNR / Sitel TV / ZZZJ Pirot)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar