Još 157 novozaraženih, ukupno 9.362

U poslednja 24 sata testirano je 5.086 uzoraka, od kojih je 157 pozitivnih. Koronavirusom u Srbiji zaražene su 9.362 osobe, a preminule su još četiri osobe, pa se ukupan broj onih koji su izgubili bitku sa Covidom-19 popeo na 189. Procenat smrtnosti je 2,02 odsto.

Hospitalizovano je 2.286 pacijenata, od kojih je 57 na respiratoru, a izlečeno je 1.426 osoba.

Do sada je u Srbiji testirano 96.637 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević izjavila je da ohrabruje podatak da je samo 3,08 odsto novoinficiranih u prethodna 24 sata, kao i da je do sada izlečeno 1.426 ljudi.

“Od ponedeljka prelazimo na novi režim mera, one su nešto ublažene odnosno relaksirane. Apelujem da se apsolutno poštuju sve procedure za kontakte koje će biti savetovane od epidemiologa, pošto je to jedini način da situacija bude pod kontrolom”, poručila je Miloševićeva.

Ističe da su današnje cifre apsolutno ohrabrujuće po pitanju novoinficiranih, pošto je 3,08 odsto daleko manje nego što je bilo ranije.

“Ali, iza nas su i dalje mučne brojke o broju bolesnih i umrlih i onima koji su na respiratoru”.

Takođe, ohrabruje cifra da je broj izlečenih 1.426, dodala je Miloševićeva.

Zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević izjavila je da ne može kao lekar da kaže kada će biti ukinut policijski čas, ali da smatra da je sasvim prirodno da, kada mere budu dovoljno relaksirane, bude ukinut i policijski čas.

Na pitanje novinara kako će biti realizovana putovanja u inostranstvo tokom leta, Miloševićeva je rekla da je to još u procesu definisanja.

“Različite zemlje predlažu da se putnici iz drugih zemalja po pristizanju u te države, ipak, obavezuju na izvestan karantin”, rekla je zamenica direktora Infektivne klinike.

Kako će to da izgleda, dodaje, zavisiće od broja obolelih u letnjim mesecima.
“Ne verujem da će svi dozvoliti da bude normalan saobraćaj i putovanja, kao i pre. Tek ćemo videti kako će stvari izgledati”, dodala je Miloševićeva.

U ustanovama socijalne zaštite potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 549 korisnika i 117 zaposlenih.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 148, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 70.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Izvor: RTS

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar