Brnabić: Uskoro ukidanje vanrednog stanja uz zadržavanje mera opreza

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je toku ublažavanje restriktivnih mera u borbi protiv COVID-19, ali i upozorila na to da će, ukoliko brojevi novozaraženih ne budu beležili dalji pad, mere biti ponovo uvedene.

Istakla je da uporedo sa relaksiranjem mera treba da postoji visok stepen lične odgovornosti građana kako se virus ne bi širio. Prema njenim rečima, kada se ukine vanredno stanje i dalje će na snazi biti mere opreza, poput nošenja maski, zaštitne opreme, pojačane higijene i dezinfekcije.

Zabrana kretanja, kako kaže, biće ukinuta kada se ukine vanredno stanje, a postoji i plan za otvaranje aerodroma, kao i za međunarodni, gradski i međugradski prevoz.

Naglasila je da će u narednom periodu biti nastavljeno testiranje na novi koronavirus, uz napomenu da će broj testiranih danas preći 100.000.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da se zdravstveni sistem Srbije pokazao veoma uspešnim za vreme koronvirusa i da su država i društvo pokazali da umeju da upravljaju krizom. Iako će vanredno stanje biti ukinuto, kaže Dačić, neke mere će ostati jer ne zavisi sve od Srbije. Ističe da otvaranje granica ne zavisi samo od Srbije, već i od drugih zemalja.

Epidemiliog Predrag Kon kaže da ohrabruju podaci o smanjenju broja zaraženih koronavirusom, ali da se ne smemo još opuštati. Ističe da je ovaj epidemijski talas u pandemiji pri kraju.

“Mi ćemo u naredne dve nedelje gledati kako se smanjuje aktivnost, a posle će pojedinačno da se pojavljuju slučajevi. Mi ćemo imati nadzor i pratićemo”, dodaje Kon.
Navodi da smo neuporedivo spremniji za novi talas, kao i da će testiranje imuniteta dati odgovore kako da se pripremimo za jesen ili zimu.

Mnistar poljoprivrede i šef Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug Branislav Nedimović izjavio je danas da je epidemiološka situacija u tom delu Srbije mirna i da su sva žarišta koja su postojala u proteklom periodu sanirana.

Prema poslednjim podacima od 2. maja, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 157 osoba, pa je ukupan broj porastao na 9.362. Do sada je 189 osoba izgubilo život.

Zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević izjavila je da ohrabruje podatak da je samo 3,08 odsto novoinficiranih u prethodna 24 sata, kao i da je do sada izlečeno 1.426 ljudi.

I danas je na snazi zabrana kretanja od 18:00 časova, pa do sutra u pet ujutru. Od 4. maja nas očekuje ublažavanje mera, a počeće da rade restorani i kafići.

Matematički model predviđa da bi epidemija u Srbiji, pod uslovom da trendovi budu kao u prethodnih desetak dana, trebalo da se završi oko 26. maja 2020.

Izvor: RTS / TV Prva / Vlada Srbije / Blic

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar