U Srbiji potvrđena 102 novoobolela, preminulo još 4 pacijenta

U Srbiji je do sada na Covid-19 testirano više od 100.000 građana, a u poslednja 24 sata testirane su 5.274 osobe, od kojih su potvrđena 102 nova slučaja. Do 15:00 sati danas preminule su još četiri osobe, ukupno 193, a izlečena je ukupno 1.551 osoba.

Hospitalizovano je 2.116 pacijenata, a 54 je na respiratoru. U Srbiji je ukupno testirano 101.911 građana.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je jutros za RTS da ohrabruju podaci o smanjenju broja zaraženih koronavirusom, ali da se ne smemo još opuštati. Ističe da je ovaj epidemijski talas pri kraju.

“Mi ćemo u naredne dve nedelje gledati kako se smanjuje aktivnost, a posle će pojedinačno da se pojavljuju slučajevi. Mi ćemo imati nadzor i pratićemo”, istakao je dr Kon.

Od sutra nas očekuje ublažavanje mera – u Novom Sadu i Kragujevcu počinje sa radom gradski prevoz, uz posebne preporuke, omogućava se takođe i drumski i železnički međugradski saobraćaj uz pridržavanje svih mera.

U ponedeljak mogu početi da rade i restorani i kafići. U baštama će to biti moguće uz poštovanje mera socijalnog distanciranja i korišćenje zaštitnih sredstava, a posebne preporuke se odnose na zatvoreni prostor.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da su današnji brojevi dobri i zadovoljavajući i da ako se ovako nastavi da se možemo nadati u narednih nedelju do dve i okončanju preostalih vanrednih mera.

“Ovi brojevi pokazuju efikasnost mera i odgovornost i samodisciplinu građana”, rekao je Stevanović na konferenciji za medije u Palati Srbije.

Kada će biti ukinut policijski čas zavisiće od epidemiološke procene, kaže doktor Goran Stevanović.

Od sutra bez konferenija za medije zbog manjeg interesovanja i boljih rezultata. Sledeća će biti održana u sredu, 6. maja, a svi podaci, kao i do sada, redovno će biti objavljivani na sajtu covid19.rs.

U Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa sproveden je pilot projekat testiranja prokuženosti svih zaposlenih.

“Testirani su svi i niko nije imao simptome. To je urađeno kako bismo sprečili da neko ko nema značajnu simptologiju u nekovid bolnicu unese infekciju. Takva predstudija služi da vidimo šta će biti problem”, objasnio je doktor Goran Stevanović.

Izvor: RTS

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar