Počinje studija o ispitivanju kolektivnog imuniteta građana na koronavirus

Danas počinje studija koja ima za cilj da ispita kolektivni imunitet građana na koronavirus, ali i procenat asimptomatskih slučajeva u populaciji. U studiji će učestvovati 17.000 građanа, što je oko 7.000 domaćinstava. Može biti pozvano bilo koje domaćinstvo, javlja RTS.

Cilj masovnih testiranja je da epidemiolozi utvrde nivo kolektivnog imuniteta. To praktično znači da je fokus na tzv. reprezentativnom uzorku koji će predstavljati uzorak cele zemlje, a ne pojedinačne gradove.

Svako domaćinstvo u Srbiji ima podjednaku šansu da bude pozvano

Prof. dr Tatjana Pekmezović, rukovodilac seroepidemiološke studije, rekla je za RTS da će danas početi realizacija uvodne faze studije, a nakon toga i prva testiranja krajem nedelje.

Kako kaže, učestvovaće oko 7.000 domaćinstava koja će popunjavati upitnik. U Beogradu će biti ispitano 1.600 domaćinstava.

“Nikako nismo birali po zaraženosti porodica. Istraživanje se odvija na slučajnom uzorku populacije, veliku pomoć su nam pružili statističari Republičkog zavoda za statistiku, to je prost uzorak populacije. Uzorak je biran sistematski. To znači da svako domaćinstvo u Srbiji ima podjednaku šansu da bude pozvano”, napominje Pekmezovićeva.

Cilj je, kako kaže, proučiti asimptomatske slučajeve, lance transmisije u porodicama ali i percepciju od rizika bolesti. Na osnovu toga, biće fomirane mere ako se virus ponovo javi.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Nebojša Lalić navodi da je cilj i definisati koje su to osetljive populacije na ovaj virus i koji su faktori rizika koji su doprineli lošem ishodu.

U Institut za primenu nuklearne energije do kraja nedelje stići će oko 100 ELIZA testova, što je dovoljno da se ispita od 5.000 do 8.000 uzoraka. Prvi uzorci mogu da budu primljeni od narednog ponedeljka.

Nekoliko koraka procedure

Neće se ići direktno u domaćinstva, već će građani popunjavati upitnik u regionalnim zavodima za javno zdravlje. Lekari u zavodima pozivaće domaćinstva, objasniti im značaj studije i pozvati ih da učestvuju. Biće testirani uzorci građana stariji od sedam godina.

“Ukoliko porodica bude pozvana, dobiće svoj termin u zavodima za javno zdravlje. Tamo će najpre potpisati pristanak, dati saglasnost za učešće u studiji. Popuniće tri upitnika i uezće im se od 6 do 10 mililitara krvi, koja se tu u zavodu centrifugirana, izdvaja se serum od pune krve i biće transportovana u INEP”, navodi Pekmezovićeva.

Ukazuje da je trajanje imuniteta na koronavirus nepoznato, te jedino ima smisla, kaže, da se ovakve studije ponavljaju na istim ispitanicima kako bi se pratila dinamika antitela na nivou cele populacije.

Koordinaciju aktivnosti na terenu vršite Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Izvor: RTS

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar