Vučić: Vanredno stanje biće ukinuto na Đurđevdan, izbori 14. ili 21. juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja, na Đurđevdan, te da od četvrtka, 7. maja, više nećemo imati policijski čas. Epidemiolog Predrag Kon istakao je da kada se i ukine vanredno stanje, i dalje ostaje proglašena epidemija, a samim tim i određene vanredne mere na snazi.

Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da će se odluka o ukidanju vanrednog stanja u sredu naći pred poslanicima Narodne skupšte, a u četvrtak stupiti na snagu.

“Idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude u sredu, na Đurđevdan. Ako bude objavljeno odmah u Službenom glasniku, u četvrtak bi trebalo da nemamo više policijski čas”, rekao je Vučić.

Rekao je da bi sutra, predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić i on, trebalo da dobiju obrazloženo mišljenje Ministarstva odbrane.

“Tako to ide po proceduri. Onda ide zaključak Vlade, i sa supotpisima Ane Brnabić i mojim, idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja”, rekao je Vučić.

On je izjavio da su ispunjeni uslovi za ukidanje vanrednog stanja koje su postavili epidemiolozi – da Srbija sedam dana zaredom ima broj pozitivnih na korona virus ispod pet odsto testiranih i da se smanjuje broj ljudi na respiratorima.

“Naravno da je ljudima teško palo, ne postoji niko normalam kome je te lepo, to je bio jedini način da sačuvamo ljude, a mislim da smo u najvećem delu to uspeli”, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio svim članovima Kriznog štaba i zaposlenima u medicinskim ustanovama, ali i u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) koji su, kako je rekao, “prebrojali svaku masku koja je ušla u Srbiju”.

On je takođe rekao da je Srbija bila “predodređena” po demografskim karakteristikama da doživi sudbinu Italije, ali da je to izbegnuto rigoroznim merama.

Predsednik Srbije izjavio je da je koronavirus kao i u svim zemljama izazvao ozbiljne ekonomske posledice i ponovio da će Srbija po privrednim rezultatima biti najbolja u Evropi.

Rekao je i da da ne želi da kasni u odnosu na druge zemlje sa ekonomskim oporavkom.

Kon: Vanredne mere ostaju

Epidemiolog Predrag Kon, koji je sa predsednikom gostovao u istoj emisiji, rekao je da kad se i ukine vanredno stanje, ostaje i dalje proglašena epidemija od posebnog značaja, kao i da ostaje proglašena pandemija od SZO koja podrazumeva i vanredne mere.

“Biće izbegavanje kontakata, zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola… to će ostati. Nama ostaje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere”, rekao je Kon.

Kon je pojasnio da se ukidanjem vanrednog stanja ukida policijski čas i angažman Vojske.

“A sve ostalo, sada vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo stali nakon vanrednog stanja za koje mislim da je bilo korisno u zaštiti života starijih, i da je dalo rezultate o kojima će se tek pričati i analizirati”, rekao je Kon.

On je naveo da je u stručnom Kriznom štabu bilo razlika o ublažavanju mera za Prvi maj.

Kazao je da su se “kliničari” u Kriznom štabu, predvođeni pulmologom Branimirom Nestorovićem, zalagali za blaže mere, a da je epidemiološki tim imao “čvrst stav” o rigoroznijim merama, što je usledilo kompromisom za prvomajske praznike.

On je dodao i da su bili zadovoljeni osnovni razlozi za ublažavanje mera i da je “stekao utisak da nije bilo uobičajenih okupljanja za (prvomajski) uranak”.

Na navode da li je popuštanje mera ovog vikenda dokaz da je struka popustila pred politikom, Kon je rekao da među strukom nije bilo sukoba, već razmene mišljenja, a da je postignut “racionalni kompromis”.

“Ovde nema ničeg od toga, jednostavno nemam šta tu da dodam. To nije istina i to je sve”, izjavio je Kon.

On je naveo da epidemiolozi moraju da imaju dobru saradnju sa vlastima i da je takva saradnja preduslov za dobru odbranu zemlje i stanovništva, kao i da mu “nije bilo lako da izdrži tu vrstu kritike”.

Izbori 14. ili 21. juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da postoje dva datuma za izbore – 14. ili 21. jun, pod uslovom da vanredno stanje bude ukinuto u četvrtak.

On je rekao da će datum izbora biti određen posle konsultacija sa strankama koje žele da izađu na izbore.

“Ako hoće da dobijemo dodatnih šest dana možemo da idemo na 21. jun, a ja sam spreman za 14.”, rekao je Vučić.

Izvor: N1 / Beta / FoNet

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar