Još 114 pozitivnih na koronavirus u Srbiji

U Srbiji je u poslednja 24 časa potvrđeno još 114 slučajeva koronavirusa, preminule su tri osobe, a testirane 6.194, saopštila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih prvi put je niži od dva i iznosi 1,8 odsto. Trenutno je hospitalizovano 1.750 osoba, od kojih je 48 na respiratoru.

Od početka epidemije registrovan je 9.791 slučaj, ukupno su preminule 203 osobe, stopa smrtnosti je 2,07 odsto, izlečena je 1.971 osoba, a testirane su 117.474 osobe. U ustanovama socijalne zaštite koronavirus potvrđen je kod 273 korisnika i 73 zaposlena.

„Svaka zemlja razmatra pravila o ulasku putnika i mi ćemo se tako ponašati“, rekla je Kisić Tepavčević.

„Sigurno će se proverevati status putnika koji dolaze u našu zemlju, da li će to biti u vidu potvrde ili nešto drugo, videćemo“, dodala je ona.

Epidemilog Predrag Kon složio se da cene zaštitne opreme treba da budu kontrolisane i ograničene. On je rekao da će virus vremenom još više slabiti i za nekoliko nedelja nestati i sporadično pojavljivati, tako da će potreba za zaštitnom opremom biti manja. Kon se međutim nije složio sa stavom pulmologa Branimira Nestorovića da je epidemija već prošla, jer je virus toliko oslabio da je vreme da svi izađemo i kolektivno se zarazimo, osim najstarijih.

Sledeća konferencija za novinare o koronavirusu biće održana u ponedeljak, a ako bude potrebno biće održana i ranije.

Izvor: RTS / Fonet / Beta

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar