Na snazi ostaju vanredne mere posle ukidanja vanrednog stanja

Nakon 53 dana ukinuto je vanredno stanje u Srbiji, objavljeno je u Službenom glasniku. Borba sa koronavirusom se nastavlja, a do sada je zabeležen 9.791 sluča Covida-19, dok je 203 ljudi preminulo od posledica infekcije. U Srbiji se život polako vraća u normalu, ali su neke vanredne mere ostale na snazi, prenosi RTS.

U 5:00 sati jutros završen je poslednji policijski čas u ovoj epidemiji. Naime, poslanici Skupštine Srbije izglasali su ukidanje vanrednog stanja koje je uvedeno 15. marta. Skupština Srbije ukinula je vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa.

Odluka o ukidanju vanrednog stanja objavljena je i u Službenom glasniku, čime je i zvanično stupila na snagu. To znači da nema više policijskog časa i ukida se angažman vojske u civilne svrhe.

Stariji od 65 mogu da se kreću bez ograničenja, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Od ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće i dnevne boravke. Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima.

Fizička distanca od dva metra ostaje na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja. Škola ostaje onlajn, nema bioskopa i pozorišta. Do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti, poput zagrljaja i rukovanja. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Epidemiolog Predrag Kon i dalje smatra da je gradski prevoz najrizičniji zbog širenja zaraze, kao da bi cenu zaštitnih maski i opreme trebalo ograničiti.

Na konferenciji za medije na kojoj su učestvovali članovi kriznog štaba istaknuto je da se nastavlja sa razvijanjem kolektivnog imuniteta, a uslov za odjavu epidemije biće 28 dana bez novih slučajeva.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar