Počela isplata minimalnih zarada za više od milion zaposlenih

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas da je jutros počela uplata minimalne zarade za milion i 51 hiljadu zaposlenih na teritoriji Srbije. Mali je gostujući na TV Pink kazao da je reč o o uplatama minimalne zarade prijavljenim preduzećima, a ta pomoć, u okviru ekonomskih mera Vlade Srbije, treba da bude završena danas, najkasnije do sutra.

Prema njegovim rečima, ta pomoć sa tri minimalne zarade po zaposlenom u privatnom sektoru, od približno 750 evra, jeste izdvajanje države od 32 milijarde dinara.

Mali je naglasio da se za ovu meru prijavilo 232.000 preduzeća, a istovremeno su tražili i odlaganje poreza i doprinosa, za šta je izdvojeno 29,5 milijardi dinara, kao i odlaganje poreza na dobit, za šta država izdvaja 3,3 milijarde dinara.

Ministar je naveo da će danas na sednici Vlade biti usvojen i Program pomoći za slobodne umetnike, koji će dobiti tri minimalne zarade, za šta će biti izdvojeno malo više od 200 miliona dinara.

On je ponovio da je osnovna svrha ekonomskih mera da preduzeća nastave da rade i da ne otpuštaju radnike, uz napomenu da je u Srbiji za novčanu naknadu Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavljeno oko 7.000 ljudi, toliko ih je u ovoj krizi ostalo bez posla.

Ministar je, govoreći o penzijama, istakao da će i ovog meseca one biti isplaćene u celini, kao i prethodnog meseca kada je uz penzije uplaćena i pomoć najstarijima od 4.000 dinara.

Mali je ponovio da 15. maja kreće prijava za 100 evra pomoći svim punoletnim građanima Srbije, a već u ponedeljak, 11. maja, i kampanja kako bi bili bolje upoznati sa načinom prijave.

On je, odgovarajući na pitanje da li će podaci koji će se ostavljati prilikom prijave biti zaštićeni, napomenuo da građani ne treba da budu zabrinuti zbog toga jer je reč o privremenom registru, koji će nakon uplate biti izbrisan.

Ministar je podsetio i na to da je povećanje od 10 odsto svim zdravstvenim radnicima trajno.

Tokom vanrednog stanja nije bilo zasedanja parlamenta, a plate i koeficijenti u javnoj upravi definisani su Zakonom o budžetskom sistemu. U krizi smo plate definisali uredbom, a sada ćemo to sprovesti i kroz zakon, rekao je on.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar